Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Αρνητικές και άκρως ανησυχητικές οι εξελίξεις για την Οίτη!

Οι σκόπιμες καθυστερήσεις της πολιτείας για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ (ΕΧΠΑΠΕ) αναμφισβήτητα οδηγεί σε τραγελαφικά και καταστροφικά αποτελέσματα. ....

Για μας τραγικό - και όχι τραγελαφικό απλά - αποτέλεσμα είναι η «κατεδάφιση» της Οίτης και της ήπιας βιώσιμης προοπτικής της.

 

Οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, που εμείς, ως απλοί πολίτες, αδυνατούμε να τις παρακολουθούμε. Μαθαίνουμε - γιατί μόνο εμείς μαθαίνουμε τελικά! - ότι η εταιρεία που έχει καταθέσει τις αιτήσεις για τους τέσσερις Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «ΠΥΡΓΟΣ», «ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ» και «ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1 & 2» επισκέφθηκε πρόσφατα, με το πρόσχημα των ανταποδοτικών έργων, αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής για να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους. Παράλληλα μεθοδεύει την εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών σε κάθε ΑΣΠΗΕ και τη μεταφορά των ιστών με ελικόπτερο. Πήρε ήδη την άδεια για τη «ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ» από το Δασαρχείο της Άμφισσας (ΑΔΑ: 61ΦΟΟΡ10-3ΥΟ).

 

Το πιο κρίσιμο, και άκρως ανησυχητικό όμως στοιχείο, είναι ότι η εταιρεία κατέθεσε ήδη στη διαβούλευση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις θέσεις «ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ»1 και «ΠΥΡΓΟΣ»2, η οποία διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2021. Αυτό δείχνει ότι η εταιρεία αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι άδειες παραγωγού για τους τέσσερις ΑΣΠΗΕ έχουν προσβληθεί από το Δήμο Λαμίας και η υπόθεση θα κριθεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών∙ και προχωράει στο επόμενο βήμα. Αδιαφορεί για τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Αδιαφορεί και γράφει στα «παλιά της υποδήματα» τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ζήτησε από την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ το πάγωμα των αδειοδοτήσεων. Αδιαφορεί για τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λαμίας και Δελφών και τις προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και στο ΣτΕ. Αυτό πιθανόν το κάνει για να προλάβει την αναθεώρηση του ΕΧΠ ΑΠΕ και να δημιουργήσει τετελεσμένα...

 

Περιμένουμε να μας παρουσιάσουν επίσης, όπως γίνεται και αλλού άλλωστε, μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταικών κοντά στους ΑΣΠΗΕ. Μηδενίζονται πιθανόν έτσι οι δαπάνες των ενοικίων γης,  του δικτύου μεταφοράς και των υποσταθμών. Οι μελέτες τους δεν σταματάνε, αλλά προχωρούν για να καλύψουν και άλλες περιοχές του βουνού, εφόσον περάσουν οι ΜΠΕ των πέντε ήδη ΑΣΠΗΕ, που είναι σε εξέλιξη, για να γίνει τελικά η Οίτη «Νότια Εύβοια».

 

Και μιλάμε για την Οίτη, το βουνό με τον Εθνικό Δρυμό, την Περιοχή NATURA και τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, το βουνό των λουλουδιών, το βουνό του αγριόγιδου, του χρυσαετού και του δρυοκολάπτη, το βουνό του Ηρακλή, του Γοργοπόταμου και της Εθνικής Αντίστασης, το βουνό των νερών, των φαραγγιών και των ιαματικών πηγών, την Οίτη της Παύλιανης, της Υπάτης, του Μαυρολιθαρίου και των άλλων 22 παραοίτιων χωριών, της ήπιας οικοτουριστικής προοπτικής και εξέλιξης.

 

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και τα Δημοτικά Συμβούλια Λαμίας και Δελφών να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες και να σταματήσουν αυτές τις εξελίξεις. Δεν είναι μόνο νομικό το θέμα. Είναι καθαρά πολιτικό! κι έχει να κάνει με την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία της φύσης και των σπάνιων οικοσυστημάτων. Ας ξεκινήσουν επιτέλους τη συζήτηση για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής της Οίτης και ας απαντήσουν στο ερώτημα: τι θέλουμε τελικά για την Οίτη; Οι βουλευτές των δύο Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, τους παρακαλούμε, να σταματήσουν επιτέλους να «σφυρίζουν κλέφτικα»! και να πάρουν θέση. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αδιαφορούν απλά, αλλά συνηγορούν ουσιαστικά και πρακτικά στην καταστροφή του βουνού! Έχουν όμως εκλεγεί για να υπερασπίζονται το συμφέρον του τόπου και όχι να κάνουν πλάτες σε φερόμενους επενδυτές.

 

Όλοι ξέρουν άλλωστε ότι γίνονται πράγματα «για μας, χωρίς εμάς». Μήπως δεν ξέρουν ότι είναι σε εξέλιξη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις Προστατευόμενες Περιοχές και για την Οίτη; Μήπως δεν ξέρουν ότι είναι σε εξέλιξη η μελέτη αναθεώρησης του ΕΧΠΑΠΕ; Πότε θα πουν και θα φωνάξουν ότι πρέπει η Οίτη να εξαιρεθεί από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλότητας;

 

Η Οίτη κινδυνεύει άμεσα να γίνει βορά οικονομικών συμφερόντων φερόμενων επενδυτών. Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του. Διαφορετικά να ξέρουν θα μας βρουν απέναντί τους, γιατί εμείς θα υπερασπιστούμε το βουνό μας μέχρι τέλους!

 

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου