Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ? ή Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΜΝΗ ? - Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Σαν  να μην έφταναν οι  πολλές  και διάφορες αβαρίες που μας έχουν βρει ως χώρα τα τελευταία τουλάχιστον 10 -11 χρόνια και μας φόρτωσαν με κάθε είδους  βάρη κι αδιέξοδα που μάς στοίχισαν όπως και εξακολουθούν να μας στοιχίζουν , εννοώ  οικονομικά ( κι όχι μόνο βέβαια ),....

  οι εθνοπατέρες μας  άπαντες ( με μικρές μόνο αποκλίσεις του κανόνος εντός  Βουλής  ), αποφάσισαν  να θυσιάσουν τώρα φέτος  ντέ και καλά , στην ώρα της  μεγαλύτερης ίσως ανάγκης μας ως χώρα  και  110 περίπου εκατομμύρια ευρώ  για ΑΠΟΓΡΑΦΗ πληθυσμού, αλλά και  ζώων!! και κατοικιών !! ( δηλαδή το κτηματολόγιο , το ΤΑΠ , το Ε9, η ΔΕΗ  κλπ  τι ρόλο παίζουν κανέναν ? Οι δηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης όπερ μεθερμηνευόμενο  επιδοτήσεις  σε κτηνοτρόφους , πάλι κανέναν ? ) . 

 Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα και πιο παραστατικά το οικονομικό αυτό μέγεθος , λέμε:  πως το τεράστιο  αυτό ποσό  των εκατό τόσων εκατομμυρίων  θα ήταν υπεραρκετό  για να αγοραστούν  απ  την  πολιτεία πχ : α) περίπου 3.000!! ασθενοφόρα, επαναλαμβάνω 3.000! ( αντί να περιμένουμε  με ντροπή ένας ολόκληρος λαός , να μας τα χαρίζουν κάθε τόσο κάποιοι επιχειρηματίες ) , ή β ) 2.000 ΜΕΘ για τα νοσοκομεία μας που το σύστημα υγείας  μάταια τις  καρτερεί ενώ τις έχει ανάγκη( έχουμε πανελλαδικά μόνο 1.100 ανεπαρκείς μαζί με τις στρατιωτικές που δεν χρησιμοποιούνται βέβαια για COVID 19 και τις ιδιωτικές που ούτε τις αγγίξαμε !! ),  ή  γ ) 2.000!! μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα ( αντί να καμαρώνουμε αμήχανοι και συνεπαρμένοι εμείς οι Έλληνες , τα Ρουμανικά, τα Πολωνέζικα , τα Κροατικά κλπ  όπως συνέβαινε στις πρόσφατες πυρκαγιές ) , ή  δ ) πέντε  5 πυροσβεστικά  αεροπλάνα πολλαπλών δυνατοτήτων (αντί να τα νοικιάζουμε πανάκριβα  ή  να επαιτούμε την ξένη βοήθεια  ),  ή  ε ) περίπου δυο 2 μαχητικά αεροσκάφη ( χωρίς  τα πλήρη οπλικά τους βέβαια συστήματα ) για να ενισχύσουμε την πολεμική αεροπορική μας δύναμη  που τόσο ανάγκη έχουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς . Ως γνωστό , δεν πήραμε περισσότερα αεροσκάφη  παρά μονάχα 18 ούτε καν 20, γιατί δεν είχαμε τάχα χρήματα. Ε, να τα χρήματα λοιπόν. (Εάν εσείς  πάτε να αγοράσετε αυγά , ή και μανταλάκια οι νοικοκυρές , θα αγοράσετε σε δεκάδες  ή  δωδεκάδες. Εμείς ως κράτος όμως αγοράσαμε 9αδες …. σε αεροπλάνα!! που ξανακούστηκε κάτι τέτοιο. Τώρα κι αφού γελοιοποιηθήκαμε αναμετάξυ μας , προσπαθούμε να το διορθώσουμε αγοράζοντας  6  ακόμη ( έτσι τουλάχιστον  λέγεται)  ώστε να έχουμε επιτέλους  κι εμείς δωδεκάδες , δηλαδή  δυο πλήρεις  μοίρες , όπως συμβαίνει διεθνώς .

Θα μπορούσα να σας παραθέσω  άπειρα παραδείγματα αναγκαίας  και πιο πολύτιμης χρησιμοποίησης αυτών των πολλών χρημάτων , αλλά πρόθεσή μου σήμερα δεν είναι να ασχοληθώ με τους τρόπους διάθεσης του δημοσίου χρήματος , αλλά με κάτι ειδικότερο .  

ΑΠΟΓΡΑΦΗ  πληθυσμού λέμε . Εάν μπείτε σήμερα στο διαδίκτυο και ρωτήσετε την ΕΛΣΤΑΤ πόσος ήταν ο πληθυσμός της Ελλάδος  το 2020, θα σας απαντήσει αμέσως  με πρόβλεψη μάλιστα και για το 2021. Ξέρουμε ακριβώς πόσοι είμαστε, γιατί ξέρουμε ακριβώς διάολε πόσοι αποδημούν και πόσοι γεννιούνται .  Επίσης γνωρίζουμε άριστα πόσοι ξένοι μετανάστες  ζουν και εργάζονται νόμιμα στην χώρα μας . Επομένως γνωρίζουμε εντελώς , αυτό που τώρα καλούμαστε  να απογράψουμε θυσιάζοντας  και σπαταλώντας πολύτιμους πόρους  για κάτι που γνωρίζουμε ήδη !! Κι όχι μόνο γνωρίζουμε  πόσοι και ποιοί είμαστε , αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πως  πχ  διαμορφώνεται η ηλικιακή κλίμακα , τι επαγγέλματα ασκούμε, πόσοι είναι οι άνεργοι , πόσες γυναίκες , πόσους άνδρες και πόσα παιδιά έχουμε.  Που ασκούμε το επάγγελμά μας  και που είναι ο μόνιμος τόπος διαμονής μας . Πόσοι είναι στις φυλακές , στα νοσοκομεία και ένα σωρό άλλα  τέτοια και παρόμοια στοιχεία . Τα περισσότερα τα δηλώνουμε μάλιστα οι ίδιοι υπευθύνως στις  ετήσιες ή συμπληρωματικές , ή και διορθωτικές  φορολογικές μας δηλώσεις .  Όλα λοιπόν  τα ξέρουμε λεπτομερειακώς . Και γεννάται  τώρα το ερώτημα. Γ ια πιο λόγο τότε κάνουμε την πολυδάπανη αυτή απογραφή και μάλιστα τώρα που οι ανάγκες μας  ξεχειλίζουν και τα προβλήματα αυγαταίνουν?  

      Τον  Φλεβάρη  που μας πέρασε  έθεσα ως Έλλην πολίτης με επιστολή μου, αυτό ακριβώς το ερώτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία . Και η απάντησή τους  ( προφορική – τηλεφωνικά μετά  επανειλημμένες οχλήσεις μου )  ήταν:  μια δήλωση περί αναρμοδιότητας  για να μου απαντήσουν έστω κάτι !!  Δεν στάθηκα όμως εκεί , μα ρώτησα και το Πρωθυπουργικό γραφείο  και μου απάντησαν  ότι  «είθισται να διενεργούμε απογραφές  ανά δεκαετία» . Καμιά πιο πειστική απάντηση βέβαια , όταν επέμεινα λέγοντας  πως τι θα στερούμαστε ως χώρα εάν δεν την κάναμε φέτος  αλλά του χρόνου ή μετά από δυο ή τρία χρόνια , τότε που ίσως οι ανάγκες και τα προβλήματά μας που τώρα επιζητούν επιτακτικά λύσεις ,  να είχαν κάπως αμβλυνθεί  και όπως  για παράδειγμα πράττουν άλλες χώρες ….

        Το πολιτικό μας σύστημα αγαπητοί φίλοι και οι εκπρόσωποί του συλλήβδην , απλά διαχειρίζονται τα κρατικά κονδύλια κατά το πολιτικό λεγόμενο συμφέρον τους. Χωρίς να νοιάζονται και ιδιαίτερα  για τη  χρηστή , σώφρονα και ωφέλιμη  διάθεσή τους . Για την φετινή  ΑΠΟΓΡΑΦΗ, έχουν ήδη αλλά και θα προσληφτούν ακόμη , περίπου  70.000!! άνθρωποι  που θα ενθυλακώσουν  ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό βεβαίως , παρά το ότι η απογραφή υποτίθεται πως διενεργείται  ηλεκτρονικά. Επιπλέον τούτων  τρεις  εταιρείες  συνεργαζόμενες  θα επεξεργαστούν  τα συλλεχθέντα στοιχεία για να μας δώσουν ….  μετά από περίπου τέσσερα χρόνια τα αποτελέσματα !!  Ποια αποτελέσματα ??  Μα αυτά που όπως σας είπα παραπάνω ,  ήδη  ξέρουμε έως ενός !! και μέχρι κεραίας!!

       Εάν εσείς τώρα,  βλέπετε κάτι σοβαρό έως εδώ σε όλο αυτό το  εγχείρημα, παρακαλώ  να με πληροφορήσετε ως προς  το πού κάνω  λάθος . Εάν όμως συμφωνείτε  περί της  μή αναγκαιότητας  ενός  τέτοιου δαπανηρού και αχρείαστου πράγματος τώρα ,  τότε ας  σκεφτούμε μαζί  και κάτι άλλο με αφορμή την απογραφή , που θέτω πιο κάτω .

      Μια απ` τις μεγαλύτερες αρετές ( έτσι  λέγεται ) είναι, το να είμαστε στον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο μας ειλικρινείς και  φιλαλήθεις .  Αυτό λέμε στα σχολεία μας , αυτό και εσείς οι γονείς στα παιδιά σας , το αυτό και οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους . Αυτό άλλωστε είναι και το σωστό νομίζω. Όποιος δεν είναι έτσι κοινωνικά , εγκαλείται  και τιμωρείται ενίοτε  και δυσμενώς σχολιάζεται . Και ενώ  αυτό συμβαίνει στην κοινωνική μας πραγματικότητα , όταν  έχουμε όμως ΑΠΟΓΡΑΦΗ πληθυσμού , ο εφιάλτης αυτός  της αναλήθειας , της ψευδομαρτυρίας και της ανειλικρίνειας  ανάγεται αίφνης  σε  ΑΡΕΤΗ. Όποιος  τότε  ξεγελώντας  πρώτα τον εαυτό του και μετά και το κράτος, υπευθύνως δηλώνει ψευδώς!  τον τόπο μονίμου διαμονής του (όχι καταγωγής του ) προφανώς εισπράττει  εύσημα  του καλού πατριώτη. Ο δε ειλικρινής , νομοταγής  αλλά και υπεύθυνος πολίτης  θεωρείται  κατά κάποιο τρόπο , ως λιγότερο ενδιαφερόμενος και δεμένος με τον τόπο της καταγωγής του ( για να το πω κάπως κομψά .. ) 

 Έτσι επί δεκαετίες  συμβαίνει.  Αλλού να εργάζεσαι , να διαμένεις , να συμμετέχεις , να δημιουργείς  την οικογένειά σου, να  δηλώνεις την φορολογική σου διεύθυνση  κι άλλα αντ` άλλα  την ώρα της ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ να δηλώνεις  για όλα αυτά . Αποτέλεσμα ??  Απ` την ευρύτερη περιοχή  πχ  της Αττικής , να λείπουν κάθε φορά περί το ενάμισο  εκατομμύρια  πολιτών που απογράφονται ψευδώς  και  αλογίστως , σε άλλον απ` τόπο που πραγματικά διαμένουν . Απ` την Θεσσαλονίκη  κι άλλα 5 – 6 μεγάλα αστικά κέντρα, να λείπουν άλλα τόσα εκατομμύρια . Και αυτό  το φαιδρό, ανεπίτρεπτο  και  παράνομο πράγμα , εξακολουθούμε να το θεωρούμε σχεδόν όλοι μας  προεξάρχοντος  του κράτους , ως φυσιολογικό , αποδεκτό,  πατριωτικό και  επιβραβεύσιμο !!   Λέω  δηλαδή πως αυτές οι απογραφές εν τέλει,  που καταπίνουν και εκατομμύρια άνευ λόγου ,  είναι εκτός από  αχρείαστες  και εντελώς  λανθασμένες ως προς  τα στοιχεία τους . Είναι απογραφές  «αλλ`  αντ` άλλων!» . Μας  αρέσει αυτό ?  Μας βρίσκει σύμφωνους ?  Συνάδει με την σοβαρή και υπεύθυνη  προσπάθεια που πρέπει  πια να κάνει η χώρα μας μετά από 10-12 χρόνια κρίσεων , ώστε να καταγράψει ,  να εκτιμήσει  και να καλύψει  τις αληθινές και  σωστές  ανάγκες της ?  Μάλλον όχι , ή και σίγουρα όχι .  

      Το κράτος , οι μηχανισμοί του  και οι υπηρεσίες του γνωρίζουν άριστα που μένουμε , που εργαζόμαστε  που δηλώνουμε την μόνιμη κατοικία μας .  Και εμείς οι Έλληνες  και οι νόμιμοι  φιλοξενούμενοί μας μετανάστες . Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν πως επιτρέπει ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός  εθελοτυφλώντας και  παραβατώντας ,  να διακινούνται  με λογιστικό τρόπο πληθυσμοί  για νόθα και μακράν της αληθείας απογραφικά αποτελέσματα.  Πράγμα  που όχι μόνο καλλιεργεί στον πολίτη την πεποίθηση  δυνατότητας εύκολης  εξαπάτησης του κράτους και των υπηρεσιών του και σ` άλλες μύριες περιπτώσεις , αλλά αλλοιώνει  συνειδητά και ηθελημένα  τα πραγματικά στοιχεία  για το πληθυσμιακό εύρος  των  τοπικών κοινωνιών. Που αυτό μεταφράζεται , πέραν όλων των άλλων αταξιών , και ως τελική κρατική αδυναμία αξιολόγησης  με πραγματικά στοιχεία  των τοπικών αλλά και  των ευρύτερων αναγκών  και προτεραιοτήτων . Το κράτος  αυτοαναιρείται  και αυτογελοιοποιείται  έτσι.  Χάνει  την αληθινή  εικόνα  της  πραγματικής κατάστασης , παριστάνοντας  πως  δεν ξέρει τι συμβαίνει , ενώ  το αλαλούμ  αυτό το γνωρίζει πολύ καλά .  Απ` τη φετινή  ΑΠΟΓΡΑΦΗ , απ` ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΗ , μπορεί το κράτος  ΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙ να κάνει μια νέα αρχή. Ορίζοντας  ως μη ανεκτά πλέον τα έως τώρα περιθώρια  για ψευδή  δήλωση στοιχείων και κυρίως του τόπου διαμονής , που ψευτοδηλωμένος   μουτζουρώνει  την ανθρωπογεωγραφία  της  χώρας ολόκληρης . Το κράτος  ξέρει , οι Περιφέρειες  επίσης , οι Δήμοι ακόμη καλύτερα. Οι δηλώσεις  μονίμου κατοικίας θα πρέπει να ταυτίζονται με τις αναγραφόμενες στις φορολογικές μας δηλώσεις και μόνο . Το πρόβλημα έτσι  λύνεται οριστικά και δίκαια. Κάθε φτηνή δικαιολογία  για ψευδή  δήλωση μονίμου κατοικίας  εξέλειπε προ ετών πια. Οι Δήμαρχοι , αντιδήμαρχοι , Περιφερειάρχες κλπ , δεν αμείβονται με 5 κάτω , ή 5 πάνω μονίμους κατοίκους  όπως συνέβαινε κάπως παλιότερα. Αλλά ανά κατηγορία  Δήμων με πληθυσμιακά κριτήρια που κυμαίνονται  σε πολλές χιλιάδες  δημοτών . Επίσης τα μεγάλα κονδύλια που αφορούν  στην  αυτοδιοίκηση  (πέραν των μίζερων ΚΑΠ ) διανέμονται για έργα με άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας  κι όχι πληθυσμιακά , αλλά καινοτομίας , ευρηματικότητας ,  άρτιων ολοκληρωμένων μελετών  και  ευρύτερης ωφελιμότητας προτάσεων .  Οι  νέοι καιροί , ελπιδοφόροι σαν θέλουμε να αποδειχτούν , απαιτούν νέες  νοοτροπίες κι επιλογές  προχωρήματος στο μέλλον .  Ας αφήσουμε πίσω οριστικά την παλιά και φαύλη εποχή. Δεν συμφέρει κανέναν  πλην των πολιτικών  καιροσκόπων  και στο βαθμό που αυτοί υπάρχουν γιατί εμείς τους συντηρούμε.

         Είναι  γνωστό , πως ότι συμβαίνει κατά τις απογραφές σ` ολόκληρη την Ελλάδα παρανόμως αλλά και παρανοϊκώς ,  συμβαίνει και στην δική μας περιοχή. Παρουσιάζουμε  αριθμητικά τοπικούς  πληθυσμούς  που όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχουν . Σοβαρός  λόγος να συνεχίσει να γίνεται αυτό δεν υπάρχει και νομίζω πως παραπάνω το εξήντλησα το γιατί .   Φέτος  ας  απογράψουμε την πληθυσμιακή μας κατάσταση  και την  πληθυσμιακή δυναμική ή όχι του Δήμου μας στις πραγματικές της διαστάσεις .  Ας  θέσουμε  νέο θεμέλιο  πραγματικό , στιβαρό , αληθινό , χειροπιαστό και ξεκάθαρο  για να προχωρήσουμε τον τόπο μας στην επομένη μέρα με βάση την αλήθεια κι όχι με μαϊμού ( όπως θα έλεγαν κάποιοι ) απογραφές  και  ηθικά διλλήματα στους  συμπολίτες μας ώστε να παριστάνουν κάτι που δεν είναι . Κάτι τέτοιο και εφ` όσον συνεχιστεί δεν οδηγεί πουθενά , απλά  μαϊμουδίζοντας  αποπροσανατολίζει . Πουθενά  δεν προσδίδει υπεραξία  και όφελος .  Ο  διαγκωνισμός  μεταξύ δημοτικών κοινοτήτων  για καλύτερη  δημιουργία νόθας «απογραφικής εικόνας», δηλαδή μιας κοινής απάτης , είναι τουλάχιστον φαιδρός , αδικαιολόγητος και ανάξιος.  Αφού  διακαώς  επιδιώκει να αναδείξει τα ψευδή  στοιχεία ως  πραγματικά , που όλοι μεν εμείς ενώ γνωρίζουμε και  αντιλαμβανόμαστε  (ουδέν κρυπτόν ) αλλά δεν παύουμε κιόλας  να αυτοϊκανοποιούμαστε και να επιχαίρουμε με την ευρεία διάσταση της απογραφικής απάτης  και το βαθμό της προσωπικής μας συμμετοχής σ`αυτή. 

Υποχρεώνουμε συναισθηματικά , ηθικά ,  τους συμπολίτες μας  που ζουν κι εργάζονται εδώ κι  εκεί στην χωρά , να απογραφούν στα μέρη μας , στα χωριά μας . Κι οι περισσότεροι το κάνουν .  Είναι σαν να αρνούνται το δικό τους Δήμο , εκεί που χρόνια πολλά πλέον είναι  το σπιτικό τους , η οικογένεια τους , η καθημερινότητά τους , ίσως κι η γέννησή τους . Κι αυτό συμβαίνει κατά κόρον  απ`  τις μικρές  ιδιαίτερες πατρίδες  ανά την Ελλάδα και τίθεται ως πατριωτικό καθήκον , προς  τα πάλαι ποτέ  πατριδοπαίδια  ακόμη κι αν έχουν περάσει  δεκάδες χρόνια μόνιμης απουσίας  τους  και με καμιά διαφαινόμενη προοπτική επανόδου . Αν αγαπάμε τα χωριά μας μιά φορά,  θα πρέπει την πατρίδα ολάκερη να την αγαπάμε δυό και τρεις . Κι αν πράγματι  την αγαπάμε , τότε πολύ κακώς πράττουμε όταν την ξεγελάμε .

      Για να σκεφτούμε  λίγο.  Στα δικά μας μέρη πχ , σε κάμποσα χωριά μας και κυρίως  σε Ελάτεια , κάτω Τιθορέα , Αμφίκλεια,  έχουν από χρόνια εγκατασταθεί , χτίσανε τις εστίες τους , ριζώσανε με τις οικογένειές τους  και «πλουτίσανε» τον τόπο μας με χίλιους δυό τρόπους,  αρκετοί συμπολίτες  μας από Αργιθέα και γενικώς απ` αυτές τις επαρχιακές περιοχές της  Ελληνικής γης . Πως θα μας φαινόταν άραγε , εάν ετούτοι εδώ οι άνθρωποι σε κάθε ΑΠΟΓΡΑΦΗ στερούσαν απ` την παρουσία τους  τούς δικούς μας τόπους , απογραφόμενοι στα πρώην  χωριά τής καταγωγής  τους  ή και των γονιών τους ? Αυτό  κάποτε – παλιότερα  για τους γνωστούς λόγους συνέβαινε βέβαια , σήμερα όμως  όλο και λιγότερο έως και καθόλου . Αυτό που δεν θέλουμε λοιπόν και δεν μας αρέσει εάν το έκαναν όλοι όσοι στο διάβα της ζωής τους συνέδεσαν μόνιμα μαζί μας το μέλλον τους , ας μην το απαιτούμε κι απ όσους συμπατριώτες μας σε άλλους τόπους διάγουν τώρα το βίο τους, επαγγελματικό και οικογενειακό.  Τα χωριά μας δεν νεκρανασταίνονται έτσι , ούτε  θεριεύουν , μήτε ψηλώνουν  και  αυγαταίνουν  από  MATRIX  ανθρωποπαρουσίες . Μα ούτε χάνονται  και  μήτε διαγράφονται απ` `τους χάρτες  και τα κρατικά κιτάπια επειδή φεύ  θα πάψουν  να κουβαλούν  ετεροδημότες  παρουσιάζοντάς  τους  ψεύτικα για μια φορά κάθε δεκαετία  ως  αυθεντικούς  μονίμους κατοίκους  τους . Θα ζήσουν τα χωριά μας στο χρόνο , έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα  το ξανάπαμε. Κι ο Δήμος μας μπορεί  να προχώρα και να ομορφαίνει . Και καλοσυντηρημένη  η πατρώα γη , θα  μάς περιμένει  πάντα κι εμάς και τους φίλους  του τόπου μας .  Θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα χωριά μας  εφ` όσον δεν  λησμονηθούν ( όπως και προ ημερών ξαναγράψαμε ). Είναι  κάτι ανάλογο  που συμβαίνει  και με τους  οικείους αγαπημένους  και προσφιλείς  μας ανθρώπους.  Όταν αυτοί αποδημούν, αν  τους ξεχάσεις … τότε πεθαίνουν .  Αν  τους θυμάσαι  και συχνά τους μνημονεύεις…. ζούν  για πάντα . Θυμάμαι  τον τόπο μου, είναι το μυστικό επιβίωσής του. Επισκέπτομαι  το χωριό μου, γνωρίζω τις ρίζες μου, το νοιάζομαι , φροντίζω  το καλό του , συμμετέχω όσο κι όπου μπορώ , άρα αυτό ζει , υπάρχει , ομορφαίνει , χωρίς απαραίτητα και  ν` αυγαταίνει  κάλπικα !!

      Διαισθάνομαι  πως όσα γράφω μάλλον δεν θα αρέσουν σε πολλούς . Μπορεί και να κάνω  λάθος  στη προσέγγισή μου αυτή . Θα ήθελα όμως  να παρακαλέσω , όσους  διαφωνούν και σχολιάσουν  να το κάνουν κόσμια κι ανθρωπινά.  Κι όσοι άλλοι  μπορούν κι έχουν άλλες  γνώμες  κι επιχειρήματα  να τα δημοσιοποιήσουν , ώστε κι εγώ να ωφεληθώ και να προσαρμόσω  τις απόψεις μου , αλλά κι από το γόνιμο προβληματισμό να προκύψουν  τα πλέον  χρήσιμα κι ωφέλιμα συμπεράσματα για όλους .

     Τελειώνοντας  θα μπορούσα ίσως , εάν μου επιτρέπεται , να πω προς την Κυρία Δήμαρχο και  τους  συνεργάτες της δημοτικούς και τοπικούς  συμβούλους , πως θα ήταν  ενδεχομένως  πολύ  «πρό» ,  νεωτερικό  και  πρωτοφανές ,  εάν αναλαμβανόταν  μια ξεχωριστής σημασίας  πρωτοβουλία , ώστε σε τούτη την ΑΠΟΓΡΑΦΗ  να αρθούμε πρώτοι εμείς  ως περιοχή και Δήμος , πάνω από τις μικρότητες  της  πρόκλησης μιας ακόμα ψευτοαπογραφής  για ακατανόητους μάλιστα λόγους . Πιθανόν μια τέτοια ενέργεια  να στεκόταν μάλιστα αφορμή  για Πανελλήνιο προβληματισμό   πάνω στο ζήτημα αυτό  εάν έτσι το θέταμε και προς εμάς τους ίδιους και προς τους άλλους όλους και προς την  πολιτεία που αεροβατεί.   Είστε κυρία Δήμαρχε μία απ ` τις λιγοστές γυναίκες  Δημάρχους στην  Ελλάδα και μάλλον ηλικιακά και η νεώτερη . Αυτό και τον τόπο μας τιμά , τον συμφέρει και τον ξεχωρίζει. Αλλά κι ο τόπος  διψά  και προσδοκά  νομίζω από `σας φρέσκιες  προσεγγίσεις των  ζητημάτων του. Θα ήταν ευλογία θεωρώ  αν έτσι συμβεί . Είστε νέα  φέρελπις , μορφωμένη , αποδεκτή , αεικίνητη , αισιόδοξη και κυρίως  μοιάζετε για ορεξάτη  και  φιλόδοξη ( καλώς εννοούμενο , ως προσόν το καταθέτω ), έχετε προοπτικές.  Μην μείνετε στις στείρες  παλαιοεποχικές  αντιλήψεις  που δεν μπορούσαν καν να ξεχωρίσουν  το  μείζον απ` το έλασσον. Το σπουδαιότερο απ` το περιττό. Το ωφέλιμο απ` το ανώφελο . Το ηθικά ανώτερο απ`  το ποταπό και το μικρόνοο . Το παλιομοδίτικο  απ ` το σύγχρονο και μελλοντικά  διαγραφόμενο  . Κάντε την υπέρβαση κυρία Δήμαρχε.  Σχεδιάστε το μέλλον του Δήμου  κατά πως το οραματίζεστε κι εσείς κι εμείς μαζί σας , βάζοντας πάντα όμως ως μόνιμη παράμετρο και σταθερό παρανομαστή  στις πράξεις,  στις  ενέργειες , στους σχεδιασμούς σας , το αληθινό , το δίκαιο , το λογικό και κυρίως το ηθικό κι ανώτερο . Και νομίζω πως δεν θα χάσετε . Γιατί όπως λέει  κι ο μέγας  Πλάτων : « υπάρχουν τα φαινόμενα  και τα πραγματικά συμβαίνοντα . Κατ ` επέκταση και εξ αυτού , υπάρχουν  οι άνθρωποι  που απλώς μόνο  βλέπουν  κι οι άνθρωποι  που αντιλαμβάνονται . Δυστυχώς  οι  δεύτεροι είναι οι πολύ λιγότεροι ».  


Προτιμήστε να ανήκετε σ` αυτούς που αντιλαμβάνονται  και βλέπουν μακρύτερα  και καθαρότερα .  Αφήστε πίσω σας  τις τυχών σειρήνες  των αλλοτινών καιρών.  Σημαδέψτε μόνη σας  καινοτομώντας  ηθικά, την αυτοδιοικητική  σας  πορεία . Νέοι καιροί , νέοι άνθρωποι  στη σκέψη , στη νοοτροπία , στη συμπεριφορά , στις ιδέες , στην άσκηση  του καθήκοντος . Περπατήστε μόνο πάνω  ακριβώς στη γραμμή της αλήθειας , της εντιμότητας , γειωμένη συνεχώς με την πραγματικότητα.   Γίντε  εσείς , όντας Δήμαρχος από έναν μικρό Δήμο σαν τον δικό μας , πρότυπο  στην άσκηση  μιας ωφέλιμης και καθόλα έντιμης  , καθαρής  , σύγχρονης και λογικής  διαχείρισης  των κοινών . Αφυπνίστε με τη συμπεριφορά και το παράδειγμά σας  κι άλλους αυτοδιοικητικούς  και στείλτε με την στάση  σας ηχηρό  μήνυμα και προς την κεντρική εξουσία για αλλαγή  νοοτροπίας .  Δεν είναι δύσκολο , ούτε  απίθανο  να το αντιληφτούν  ίσως . 

     

      Ευχαριστώ για την υπομονή  και την προσοχή τους,  όλους όσους το διάβασαν 

     Με  πατριωτικούς  χαιρετισμούς :   ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ      26-9-2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου