Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Φωκίδας του ΚΚΕ Για την παράδοση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες

Δεν έχει περάσει σχεδόν ούτε μήνας από την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ της 8 του Ιούνη, σε σχέση με την συζήτηση που έχει ανοίξει στην περιοχή για τον ταμιευτήρα του Μόρνου. Ανακοίνωση στην οποία σημειώναμε χαρακτηριστικά: ....

«Η εργατική τάξη και ο λαός της Φωκίδας πρέπει να γνωρίζει ότι – πέραν των άλλων εξελίξεων – αυτή την περίοδο η ΝΔ προωθεί περεταίρω την εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ με τις παραχωρήσεις ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου (κανάλια, ταμιευτήρες, κλπ) από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η δικιά του ιδιωτικοποίηση είναι η καλή, ενώ της ΝΔ όχι – αυτή είναι και πραγματική διαφορά των δυο κομμάτων στο θέμα αυτό».

Στις 29 του Ιούνη, η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υποδομών έφερε και ψήφισε στα κρυφά, σαν τον κλέφτη, μια κατάπτυστη τροπολογία κρυμμένη στα 'ψιλά γράμματα' άσχετου νομοσχεδίου, άλλου υπουργείου, με την οποία παραδίδει το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής σε ιδιώτες. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «…με σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρίας Παγίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, της μείζονος περιοχής της πρωτευούσης για χρονική περίοδο 3 ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με το ν. 3389/2005» (η υπογράμμιση δική μας). 

Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη για το λαό της Φωκίδας, της Αττικής, της Χαλκίδας που για να πιούν νερό, κυριολεκτικά εξαρτώνται από το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Ο κυριότερος ταμιευτήρας του ΕΥΣ, είναι ο Μόρνος, το κανάλι του [δηλ. η καρδιά του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ)] ξεκινούν από τη Φωκίδα, ενώ και ο δήμος Δελφών υδροδοτείται κυρίως απ’ αυτό το νερό. Είναι φανερό και στον πλέον δύσπιστο ότι πρόκειται για ένα παραπέρα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της εμπορευματοποίησης του νερού. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Γι’ αυτό, το μόνο που βρήκε να ψελλίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Α. Ξανθός, για να δικαιολογήσει την καταψήφισή της, ήταν ότι «είναι ένα όχημα για ΣΔΙΤ και είναι προβληματική αυτή η επιλογή»! Ούτε είναι βέβαια μια απρόσμενη, τυχαία ή συγκυριακή εξέλιξη. Ήδη από τον περασμένο Απρίλη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην πρόσληψη τεχνικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για να “τρέξουνε” τη διαδικασία. 

Το προσεχές διάστημα θα “βγούν στα κεραμίδια να σκούζουνε” οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην βουλευτές, παράγοντες και παραγοντίσκοι λέγοντας: 'η δικιά μας ιδιωτικοποίηση είναι η καλύτερη'. Είναι φανερό ότι στο κύριο και βασικό, δηλ. στην εξειδίκευση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορευματοποίηση του νερού με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων ομονοούν.    

Είναι αυτή η πολιτική που υποχρεώνει την ΕΥΔΑΠ και τις άλλες εταιρίες ύδρευσης (ΔΕΥΑ) να λειτουργούν αποκλειστικά με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και  αντιμετωπίζει όλους τους φυσικούς πόρους, όπως το νερό, ως εμπορεύματα. Η ίδια πολιτική προϋποθέτει “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις και μείωση του προσωπικού. Αυτές είναι πολιτικές επιλογές που ήδη τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του τόπου μας με τα πανάκριβα τιμολόγια των εταιριών ύδρευσης, με το κόψιμο του νερού, με την ταλαιπωρία των διακοπών νερού επειδή τα συνεργεία βλαβών είναι αποψιλωμένα, με την παλαιότητα του δικτύου, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών. Αυτή την κατάσταση έρχεται να χειροτερεύσει η συγκεκριμένη τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ και να στρώσει το έδαφος στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ύδρευσης να αυγατίσουν τα κέρδη τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών για φτηνό και ποιοτικό νερό. 

Μέσα και απ’ αυτή την εξέλιξη, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, συνολικά τον λαό μας να βγάλει πιο βαθιά συμπεράσματα. Να απαιτήσει:

Την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής τροπολογίας. Καμία κουβέντα για οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Την μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, χωρίς καμία διακοπή νερού για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το σταμάτημα της διαρκούς υποβάθμισης των υπηρεσιών ύδρευσης, τη μονιμοποίηση των εργολαβικών εργατών και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή ύδρευση του λαού.

Καλούμε το λαό μας να παλέψει να ανατραπεί η πολιτική που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα κλπ για να εκτοξεύουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι.

Να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλογικούς φορείς, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιούν και συνδιαμορφώνουν την αντιλαϊκή πολιτική υδάτων της ΕΕ, που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και το νερό ως κερδοφόρα επένδυση για τους επιχειρηματίες.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για τη ζωή τους, για το δίκιο τους, για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, που δεν συμβιβάζεται με την εκμετάλλευση, την εμπορευματοποίηση των πάντων, με το ξεπερασμένο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο της ανατροπής, για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό, όπου τα κοινωνικά αγαθά θα είναι προσβάσιμα σε όλους, αληθινά δημόσια και δωρεάν, γιατί δεν θα υπολογίζονται ως εμπορεύματα για αγοραπωλησία, αλλά ως κοινωνικές ανάγκες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου