Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Εικόνες της Σουβάλας που πάντα φέρνουν μια νοσταλγία - Αναδημοσίευση

Φωτογραφίες του  Θανάσης Παπαδημητρίου που γράφει με νοσταλγία και αγάπη για το χωριό του....

Οι γνωστές δύσκολες καταστάσεις έχουν κάνει αφόρητη την νοσταλγία της Σουβάλας (Πολύδροσος Παρνασσού).  Ανατρέχω συχνά σε παλιές φωτογραφίες που με γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.
Είναι μια παρηγοριά και μια ελπίδα ότι γρήγορα θα  μπορέσω να ξαναδώ τον αγαπημένο τόπο των παιδικών μου και όχι μόνο χρόνων. 
Σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει, το χειρότερο είναι ότι πολλά αγαπημένα πρόσωπα απουσιάζουν για πάντα.

Θα γράψω λίγα λόγια για τέσσερες φωτογραφίες που θα δημοσιεύσω όπου κάποιοι από το χωριό μας ίσως αναγνωρίσουν πρόσωπα και παλιές εικόνες.

Η πρώτη φωτογραφία είναι  από την διασταύρωση δύο ΙΧ οχημάτων της εποχής χωρίς πινακίδες με αριθμό  κυκλοφορίας στον δρόμο λίγο πριν δούμε την Απάνω Σουβάλα.
 Τον έναν οδηγό ελπίζω κάποιος να τον γνωρίσει, για τον άλλον που δεν φαίνεται το πρόσωπό του ίσως κάποιος γνωρίσει το όχημα. Στη δεύτερη φωτογραφία είναι η Κοτρόνα της Κυργιάς , η τρίτη είναι το σπίτι μας στην Απάνω Σουβάλα, φαίνεται λίγο και το Παπασταμέικο καθώς και ο Σταυρός όπου έφτιαχναν καλύβες οι φυματικοί που έρχονταν να θεραπευθούν, (Οι μπακανιάρηδες όπως τους έλεγε η γιαγιά μου Παγώνα- που επασχαν από ελονοσία-  -και ήταν από την Σκριμπού-Πετρομαγούλα προτιμούσαν για να θεραπευθούν   την περιοχή του Αη Θανάση όπου έκαναν τα καλύβια τους) Διακρίνεται  το σπίτι του τού Ψευτάκη στον δρόμο και πιο πάνω του Πιταούλη (Διορθώνω του Πλατιά μου λέει ο Θανάσης Σβίγκος), και η τέταρτη η Κάτω Σουβάλα από τον δρόμο πάνω από την δεξαμενή.
Οι  φωτογραφίες είναι του 1963 νομίζω, εκτός από την τρίτη που  είναι πολύ νεότερη.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου