Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Διαδικτυακή εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ

Γιάννης Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ μας δίνει την ευκαιρία να φτιάξουμε μία ουσιαστική εθνική αγροτική πολιτική ...

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, συμμετείχε σε διαδικτυακή εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ που διοργάνωσε το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), σε συνεργασία με  το Υπ.Α.Α.Τ. 

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση για το ισχύον καθεστώς της μέχρι τώρα εξέλιξης που αφορά την ΚΑΠ, καθώς και τα πιθανά μελλοντικά σενάρια που θα προκριθούν.

Ο κ. Οικονόμου κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τη νέα ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, όπως είπε: « Ο ένας τρόπος είναι να την προσεγγίσουμε σαν έναν κουμπαρά γεμάτο λεφτά. Ο δεύτερος τρόπος είναι να την προσεγγίσουμε σαν ένα πλαίσιο κανονισμών στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Ο τρίτος τρόπος, είναι να προσεγγίσουμε τη νέα ΚΑΠ σαν ένα πλαίσιο ευκαιριών και προκλήσεων για να φτιάξουμε μια συγκροτημένη αγροτική πολιτική». Όπως υπογράμμισε: «Η ΚΑΠ δεν είναι ένα κοστούμι που θέλουμε ή δεν θέλουμε πρέπει να το φορέσουμε και να πάμε παρακάτω. Η ΚΑΠ είναι το όχημα για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα, για να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα ατμομηχανή του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Με την ΚΑΠ δίνεται η ευκαιρία στη χώρα να φτιάξει μία εθνική αγροτική πολιτική και να αποτελέσει και τον καταλύτη για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από βαριές χρόνιες παθογένειες» 

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως ο  προϋπολογισμός της ΚΑΠ στο σύνολο του προϋπολογισμού της ΕΕ βαίνει μειούμενος, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η χώρα μας συγκριτικά δεν βγαίνει ζημιωμένη. «Η νέα ΚΑΠ -για όλη την Ευρώπη- θα είναι της τάξεως 365 δις ευρώ. Πρόκειται για το 27% προϋπολογισμού της ΕΕ των 27, ενώ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν 45%. Επομένως, είμαστε αντιμέτωποι με μια πρώτη οδυνηρή διαπίστωση, τα λεφτά λιγοστεύουν αλλά εμείς καλούμαστε να χτίσουμε μια πολιτική που θα μας καθιστά ανθεκτικούς. Ευτυχώς η χώρα δεν έχασε πολλά χρήματα κι αυτό ήταν μια προσωπική επιτυχία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη».  

Τέλος, ο κ. Οικονόμου, εξήγησε τι αλλάζει με τη νέα ΚΑΠ, χαρακτηρίζοντάς την ως μία «πράσινη ΚΑΠ». «Τι σημαίνει πράσινη ΚΑΠ; Σημαίνει πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι έντονη η αγωνία να έχει όσο το δυνατόν πιο μεγάλο φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα. Με απλά λόγια, σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να καλλιεργούμε με όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση στην εξισορρόπηση των επιφανειακών υδάτων με τα υπόγεια ύδατα, να επεκτείνουμε τις βιολογικές καλλιέργειες, να παράγουμε προϊόντα χωρίς τη χρήση άνθρακα» 

«Παίρνουμε τους καλύτερους σπόρους, τα καλύτερα λιπάσματα, τα καλύτερα  φυτοφάρμακα και μηχανήματα και όλα αυτά τα αξιοποιούμε μόνο με βάση την εμπειρία που πάει από γενιά σε γενιά», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  τονίζοντας  τη σημασία της εκπαίδευσης, της γεωργίας ακριβείας, της ευφυούς γεωργίας αλλά και την αξία των γεωργικών συμβούλων. 

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων:

Ο Γενικός Γραμματέας  Αγροτικής  Πολιτικής & Διαχείρισης Αγροτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων Στερεάς Ελλάδος, Δημήτρης Βουρδάνος

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, αγροτικών θεμάτων Θεσσαλίας, Γεώργιος Λαδόπουλος 

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε Σπύρος Μάμαλης

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Δημήτριος Ντογκούλης


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου