Λ.Βελέντζα - Πολίτης Παρνασσού
Αίτημα προς την αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες για υπεράσπιση και προστασία του Παρνασσού, του βιότοπου, του τοπίου και των αρχαιολογικών του χώρων από τα αιολικά εργοστάσια.....
Κάλεσμα προς τους πολίτες και τους συλλόγους για αγώνα μέχρι την τελική νίκη.
Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού ιδρύθηκε το 1938 και, μαζί με αυτόν του Ολύμπου, αποτελούν τους παλαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Στον χώρο του Δρυμού υπάρχουν εντυπωσιακές καταβόθρες, σπήλαια και βραχώδεις κορυφές με πυκνή βλάστηση αλλά και αξιόλογη πανίδα.
Ο Παρνασσός όμως, εκτός από γεωπάρκο που έχει θεωρηθεί ότι πληροί ακόμη και προδιαγραφές για ένταξη στα γεωπάρκα της Unesco, είναι φορέας – σύμβολο του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Αναφέρονται ακροθιγώς μερικοί από τους αμέτρητους λόγους:
1. Είναι το αγαπημένο βουνό των μύθων.
Ενδεικτικά, στις πλαγιές του ο Απόλλων σκότωσε τον Πύθωνα που φυλούσε το μαντείο των Δελφών και συναντήθηκαν οι δυο αετοί του Δία, τους οποίους είχε στείλει για να βρουν το Κέντρο του Κόσμου. Στις κορυφές του σώθηκε ο Δευκαλίωνας με την Πύρρα από τον κατακλυσμό του Δία και γεννήθηκε ξανά το ανθρώπινο γένος. O Παρνασσός είναι ο τόπος που ο Απόλλων χάρισε στον Ορφέα τη χρυσή λύρα και αυτός απέκτησε την ιδιότητα να μαγεύει με τη μουσική του όποιον τον ακούει.
2. Στις πλαγιές του βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και το προστατευόμενο Δελφικό Τοπίο.
3. Στον βόρειο Παρνασσό και στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, αδιάσπαστα συνδεδεμένοι με το τοπίο της περιοχής, όπως τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Παλιοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας στις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και το ιερό της Δήμητρας του αρχαίου Ερώχου. Δημοφιλές εύρημα αξιόλογης τεχνοτροπίας της περιοχής είναι «Το Παιδί με τη Χήνα».
4. Ο Παρνασσός απαντά διαχρονικά σε όλα τα έργα της κλασικής λογοτεχνίας και, κατ’ επέκταση, της σύγχρονης νεοελληνικής και ευρωπαϊκής γραμματείας. Είναι παρών στα έπη, τις τραγωδίες, τις κωμωδίες, την ποίηση, τα μυθιστορήματα.
5. Έχει περίοπτη θέση στις εικαστικές τέχνες. Παραδείγματα αποτελούν η τοιχογραφία του Ραφαήλ με τίτλο «Παρνασσός» (1509 – 1511), στην οποία απεικονίζονται οι Μούσες και οι συγγραφείς όλων των εποχών, όπως και οι πίνακες των Μαντένια (1495-1496) και Απιάνι (1811).
6. Το ευρωπαϊκό λογοτεχνικό ρεύμα του Παρνασσισμού πήρε το όνομά του από το συγκεκριμένο βουνό, καθώς σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις οι Μούσες κατοικούσαν εκεί.
7. Ο Παρνασσός, όπως και η ευρύτερη περιοχή, συνδέεται άρρηκτα με τη νεοελληνική ιστορία. Είναι συνυφασμένος με την ελευθερία και με την αντίσταση στους κατακτητές (Επανάσταση 1821, Β’ Παγκόσμιος).
8. Αποτελεί γενεσιουργό χώρο του κλέφτικου τραγουδιού μαζί με όλα τα βουνά της περιοχής και, κατ’ επέκταση, πηγή των λαογραφικών σπουδών.
Συνεπώς, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και η δημιουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων στον Παρνασσό και την ευρύτερη περιοχή είναι αδιανόητη και αποτελεί, εκτός από περιβαλλοντικό έγκλημα, πολιτιστικό ολοκαύτωμα. Η υπεράσπιση του βουνού στην ολότητά του με έμπρακτο τρόπο από τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση, χωρίς «παζάρια», αλλά και η διασφάλιση της προστασίας του είναι καθήκον. Διαφορετικά, θα γραφτεί η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της περιοχής με την υπογραφή όλων μας.
Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε τα πάντα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.