Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Τα Όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται..


Άρχισαν τα όργανα και για τη μικρή μας πατρίδα, τη γενέθλια γή.....

Σύμφωνα με ανάρτηση της ιστοσελίδας iparnassos, μετά την Οίτη αιολικά πάρκα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Πολύδροσο, στη διπλανή μας Σουβάλα.

Ευθεία απειλή αποτελεί για το μέλλον της περιοχής η δημιουργία  αιολικού πάρκου ισχύος 60 ΜW στη Σουβάλα, δίνοντας έτσι το τελειωτικό χτύπημα στον ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό που έχει αναπτυχθεί έως τώρα και στην πρωτογενή παραγωγή, πηγή επιβίωσης και συγκράτησης του ντόπιου πληθυσμού στην περιοχή.

Τα υποτιθέμενα οφέλη από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην απασχόληση, όσο και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ελάχιστα.

Σε  αντίθεση με την καταστροφή στο περιβάλλον, στη χλωρίδα, στην πανίδα, στην κτηνοτροφία, στο δάσος, στα παραδοσιακά μονοπάτια, στις ανεξερεύνητες αρχαιολογικές τοποθεσίες...

Η παρθένα ακόμα περιοχή του Άνω Βοιωτικού Κηφισού με τα όμορφα βουνά του Παρνασσού, του Καλλίδρομου και της Οίτης που πάνω τους γράφτηκε όλη η ιστορία του Ελληνισμού, τις πηγές, τα ποτάμια της, τις εποχικές λίμνες και τα όμορφα παραδοσιακά χωριά της κινδυνεύει!

Οικονομικά συμφέροντα  ακόμα και μέσα στην πανδημία, εκμεταλλευόμενα τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης και την ευνοϊκή νομοθεσία, έχουν αρχίσει να καταστρέφουν ένα πρός ένα τα βουνά της πατρίδας μας, συνεπικουρούμενα πάντα απο τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που δικαιολογημένα αντιδρούν.

Στη βράση κολλάει το σίδερο έλεγαν οι παλιότεροι..

Οι Δήμοι  Δελφών, Αμφίκλειας-Ελάτειας και Λαμιέων με τη συνδρομή όλων των φορέων της περιοχής οφείλουν να προστατεύσουν τον τόπο τους από την ανεξέλεγκτη καταστροφή και να στείλουν το μήνυμα εκεί που πρέπει, ότι δεν είναι όλα στη ζωή προς εκμετάλλευση..

Η πίσω πλευρά του Παρνασσού εδώ και χρόνια ακολουθεί το μοντέλο της ήπιας ανάπτυξης και του εναλλακτικού τουρισμού και έτσι θέλει να συνεχίσει.

Το τρένο της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε απο την πολιτεία ως τοπικό και τουριστικό, απαιτούμε να συνεχίσει  να περνά απο τα χωριά μας σφυρίζοντας και μεταφέροντας επισκέπτες που αγαπάνε τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής μας!

Αυτό είναι το μέλλον των χωριών μας και αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε!

Ανδρέας Πιλάλης

Μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Παλαιοχωριτών Δωριέων Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου