Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Αποκριάτικο Φωτογραφικό “ταξίδι” στη Σουβάλα …


 Εις μνήμην… και ως αφιέρωμα

        Επειδή δυστυχώς, και τις εφετινές Απόκριες δεν μπορούμε, λόγω της πανδημίας, να τις γιορτάσουμε σύμφωνα με τα ήθη και έθιμά μας, κρίναμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε κάποιες φωτογραφίες από παλαιότερες Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο χωριό μας.....

έτσι ώστε μέσα από αυτές τις εικόνες να ευθυμήσουμε, όσο είναι δυνατόν, μέρες που είναι, και να ευχηθούμε σύντομα να απαλλαγούμε από αυτόν τον εφιάλτη που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα.

 Του χρόνου να είμαστε όλοι καλά ώστε να γιορτάσουμε αυτές τις ημέρες όπως ξέρουμε οι Έλληνες & όπως θέλουμε να τις γιορτάζουμε…

     Οι φωτογραφίες είναι από το φωτογραφικό αρχείο του Συλλόγου μας & οι περισσότερες από αυτές έχουν δημοσιευθεί και σε παλαιότερες αναρτήσεις του ιστολογίου μας κάτι που όμως  δεν μειώνει την αξία τους, αντίθετα και όπως πιστεύουμε τιμά τα εν ζωή εικονιζόμενα πρόσωπα και αποτείνει διπλή τιμή και ως ένα είδος μνημοσύνου στους τεθνεώτες.

      Η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται ιδιαίτερα στη μνήμη της Ευγενίας (Βγενιάς) Κότσια το γένος Γ. Μουλαρά, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια το πρόσωπο σύμβολο της Αποκριάς στο χωριό μας αφού με εκείνη ως “κορυφαία του χορού” (όπως αποκαλούνται οι πρώτες των χορών στις αρχαίες τραγωδίες), ξεκινούσαν και με εκείνη τελείωναν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Σουβάλα επί πολλά χρόνια.

Είχαμε δε την τιμή να μας επισκεφθεί τις Απόκριες του 2011 & σε ηλικία 90 ετών στο χώρο όπου είχαμε ανάψει τις φωτιές και γλεντούσαμε και με μεγάλη ευχαρίστηση μάλιστα ήπιε το κρασάκι της και ποζάρισε και για φωτογράφιση όπως φαίνεται στην κύρια φωτογραφία της ανάρτησης αλλά και σε αυτές που ακολουθούν.  

    Ας είναι αιωνία η μνήμη της . 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ  ΣΤΗ  ΣΟΥΒΆΛΑ …  φωτογραφικά . 


Δεκαετίες ’50 – ’60 – ’70







 Δεκαετίες ’70 – ’80 – ’90

                    Προφητικοί για τον COVID-19 από τη δεκαετία του ’70 οι νέοι της Σουβάλας










Δεκαετίες   2000 & 2010  –’19















Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου  καθαρίζουν τα φασόλια για τη φασολάδα της Καθαροδευτέρας.




     Τα χορευτικά του Συλλόγου μας σε χορούς στην πλατεία την Καθαρά Δευτέρα


Πώς το τρίβουν το πιπέρι του διαόλου οι καλογέροι / με την πλάτη τους το τρίβουν και το ψιλοκοσκινίζουν …  ( και αν δεν το τρίβουν καλά τις τρώνε από το Σταύρο)






Έχε χάρη που δεν έφερε τον λ@γ@ά@η ο δρόμος από κει…


Και φτάσαμε αισίως στις Απόκριες του 2019 που έλαβε χώρα το δρώμενο “Ο ΑΓΑΣ”…. τον έδιωξαν βέβαια κακήν – κακώς οι Σουβαλιώτες το 2019 & τον περιμένουν αν επιζήσει από τον COVINT-19 να ξαναγυρίσει το 2022… να τον περιποιηθούν πάλι.








Καλές  Απόκριες  Καλή Σαρακοστή σε όλους 

               & με υγεία να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα

                                                                    Ο Πρόεδρος & το Δ.Σ.

Επιμέλεια Ανάρτησης:  Αλέκος Ι. Βαλάσκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου