Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου.....

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Αφροδίτη Παπαθανάση: Η μικρομεσαία επιχείρηση θέλει στοχευόμενη βοήθεια, όχι copy paste ανακοινώσεις.


 Διαβάζουμε εκ νέου δελτία τύπου για τα πόσα χρήματα εισέπραξαν οι επιχειρηματίες της  Φωκίδας, από το Υπ. Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. .....Οι ανακοινώσεις αυτές, copy paste ,κυβερνητικών βουλευτών και στελεχών ανά νομό, ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τα «έσοδα», παραγνωρίζοντας, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, την αληθινή εικόνα των πραγμάτων.

Θα επαναλάβουμε λοιπόν τις παρατηρήσεις, αρνούμενοι να διαβάσουμε μόνο την τυποποιημένη ενημέρωση που λαμβάνουμε :

Από τον Μάρτιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κατεπείγουσες διαδικασίες και άρση τεχνικών και νομικών περιορισμών, προτρέπει και συν χρηματοδοτεί Κράτη Μέλη για την στήριξη της Υγείας, της Έρευνας για εμβόλια και φάρμακα, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες.  

Για να δώσει αξιοποιήσιμα και ακριβή στοιχεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, το Υπ. Οικονομικών, οφείλει ταυτόχρονα να πει:

πόσος τζίρος έχει χαθεί από τους κλάδους παραγωγής, εμπορίου, υπηρεσιών, από την εκκίνηση της πανδημίας, έως σήμερα, 

πόσο είναι το κόστος των εμπορευμάτων που είτε κατεστράφησαν είτε είναι αδιάθετα στα καταστήματα,

πόσο είναι το βάρος των νέων υποχρεώσεων των μικρομεσαίων, που δημιούργησαν οι συνθήκες κρίσης πανδημίας και οι λάθος κυβερνητικές επιλογές για τη διαχείριση της κρίσης από το καλοκαίρι και μετά,

γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων έχει αποκλειστεί από την δανειοδότηση, ρευστότητα μέσω τραπεζών, 

πόσες οικογένειες ζουν σήμερα με τα 534 ευρώ της αναστολής, 

πόσοι κλάδοι, πχ ξεναγοί είναι χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Ανακοινώσεις «ενημέρωσης» δεν αντιμετωπίζουν καμιά πραγματικότητα, ειδικά όταν τα lockdown επαναλαμβάνονται εν μέσω lockdown και η υπομονή μαζί με πιθανές οικογενειακές οικονομίες εξαντλούνται. 

ΑΜΕΣΑ χρειάζεται λογική, κινήσεις ουσίας. Πλέον μέτρα ρευστότητας, διαγραφή ποσοστού χρεών που δημιούργησε η κρίση, μείωση τελών, να κατοχυρωθεί το ποσοστό μη επιστροφής στις Επιστρεπτέες 1 έως 3. Χρειάζεται ορατή πολιτική απόφαση για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, έναντι των μεγάλων αλυσίδων και του ανταγωνισμού από αλυσίδες ηλεκτρονικών πωλήσεών.

ΑΜΕΣΑ χρειάζονται πολιτικές σε σχέση με τις τράπεζες. Δανείζονται από Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με μηδενικά επιτόκια και καταλήγουν σε χορηγήσεις με 6,8 και 10%. Πού είναι τόσους μήνες  οι απαιτήσεις της κυβέρνησης για μειώσεις του κόστους δανεισμού και των τραπεζικών εξόδων;

Η κυβέρνηση θα βρεθεί σε λίγους μήνες να αντιμετωπίσει και θέματα εξεύρεσης πλέον εθνικών πόρων. Η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και της σώρευσης αυτού είναι η λύση που είναι δίκαιη και προοδευτική. Η επιπλέον φορολόγηση των ομίλων με μεγάλα ποσοστά στην αγορά. Το ερώτημα είναι αν μια κυβέρνηση, όπως αυτή που χορήγησε ρευστότητα και εγγυήσεις δημοσίου για δάνεια σε ομίλους και οικονομικά μεγαθήρια, έναντι των μικρών, ως όφειλε, θα τολμήσει να κινηθεί σε προοδευτικές φορολογικές πολιτικές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.