Από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης μέχρι το τέλος του 2020 η Κυβέρνηση διέθεσε 24 δισ. ευρώ -σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π.- για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά. .....Ειδικότερα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις -ανάμεσα στις οποίες και οι επιχειρήσεις εστίασης- μπήκαν σε εφαρμογή:
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που ξεδιπλώθηκε σε 5 κύκλους και συνολικά ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ, ενώ ήδη προετοιμάζονται ο 6ος και 7ος κύκλος με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) μέσω των οποίων έχουν διατεθεί στην αγορά 7 δισ. ευρώ.
Η επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους με συνολικό ποσό ενίσχυσης 312,2 εκατ. ευρώ.
Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι τον Απρίλιο και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.
Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.
Η μείωση ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση Φ.Π.Α. στις μεταφορές και στην εστίαση.
Η μείωση του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με απόφαση του Κράτους. Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο οι επιχειρήσεις αυτές απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, το 80% του οποίου καταβάλλεται, αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το Κράτος.
Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων και η πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές αυτών.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
Η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας, έως τον Μάρτιο του 2021.
Νέα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή για την στήριξη της εστίασης και γενικότερα της επιχειρηματικότητας
Η Κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με εκπροσώπους της εστίασης, έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις της εστίασης στη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει τη στήριξή τους. Για το επόμενο διάστημα, θα εφαρμοστούν τέσσερα επιπλέον μέτρα:
Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από τη καταβολή ενοικίου
Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία
Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. για το τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου και για τον σε καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Το Κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε στο νέο ΕΣΠΑ να υπάρξει ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στην εστίαση.
Καταβολή κρατικής ενίσχυσης μέσω του επόμενου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Προκειμένου να επισπευσθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας όπως οι επιχειρήσεις της εστίασης, ο επόμενος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής διαχωρίζεται σε δύο κύκλους, τον 6ο και τον 7ο, με συνολική χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ. Και σε αυτούς τους κύκλους -όπως στον 4ο και τον 5ο- 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Και σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου.
Πολιτικό γραφείο Ιωάννη Δ. Μπούγα
Γεν. Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ. Βουλευτή Φωκίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.