Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ: Ψάχνοντας τους γιατρούς και τα εμβόλια...

Καθώς εξελίσσεται η πανδημία, αφήνοντας πίσω της πάνω από 5000 νεκρούς στην χώρα μας, αποκαλύπτεται ποια είναι η ουσία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας.....

Είναι φανερό, ότι ποτέ δε νοιάστηκαν για την προάσπιση της Υγείας του λαού. Δεν έκαναν τις αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Δεν ενίσχυσαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν επιτάξανε πραγματικά τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.

Προσλήψεις έγιναν με το σταγονόμετρο που δεν φτάνουν ούτε να καλύψουν τα προ covid κενά! Τα 30.000 κενά σε γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς. Και αυτές οι ελάχιστες που πραγματοποιήθηκαν δεν αφορούσαν καν μόνιμο προσωπικό. Δεν μονιμοποιήσαν τους χιλιάδες συμβασιούχους. Μετακινούν συνεχώς προσωπικό από τη μία δομή στην άλλη, βουλώνοντας μια τρύπα και ανοίγοντας μια άλλη. Το ΕΣΥ μετατράπηκε σε Σύστημα Υγείας μίας νόσου! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ψήφισαν για το 2021 500 εκ. ευρώ χαμηλότερο προϋπολογισμό για την Υγεία! 

Αυτό που συμβαίνει στη Φωκίδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Ολόκληρος Νομός έχει ένα νοσοκομείο με το μισό προσωπικό που θα έπρεπε. Στο Γ.Ν. Άμφισσας λόγω των ελλείψεων αυτών δεν λειτουργεί κανένα τμήμα του με επάρκεια αδυνατώντας να προσφέρει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το μισό μήνα δεν εφημερεύει καρδιολόγος, ορθοπεδικός και παθολόγος. Το μισό μήνα δεν έχει γυναικολόγο και ακτινολόγο, δεν έχει καθόλου νευρολόγο, ουρολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Μία βδομάδα το μήνα είναι χωρίς παιδίατρο, έχει έναν πνευμονολόγο και 3 χειρουργούς από τους 4 που χρειάζονται για την κάλυψη των εφημέριων.

Το 2020 έφυγαν 6 ιατροί! Παραιτήθηκαν 2 παθολόγοι, συνταξιοδοτήθηκαν ένας ωτορινολαρυγγολόγος και ένας ουρολόγος και έληξε η σύμβαση ενός χειρουργού και ενός ορθοπεδικού! Στη θέση τους προσλήφθηκε ένας και μοναδικός παθολόγος!

Συνεχίζουν να μετακινούν γιατρούς από το Κ.Υ. Ιτέας και το Κ.Υ. Λιδωρικίου, εις βάρος δηλαδή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ειδικά τώρα με την πανδημία θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί για να παίξει το ρόλο της στη διάγνωση κρουσμάτων, στην επιδημιολογική επιτήρηση, στην ενημέρωση. Και σαν να μην έφτανε αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση περικόπτει και περίπου 100 εκ. ευρώ από την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον προϋπολογισμό του 2021, μέσα δηλαδή σε συνθήκες πανδημίας, αντί να την ενισχύσει ώστε να φτιαχτούν κινητές μονάδες, να γίνεται παρακολούθηση ασθενών στο σπίτι, να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή τα Κέντρα Υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα!

Πού μπορεί λοιπόν κάποιος να απευθυνθεί για ζητήματα πρόληψης, τακτικής παρακολούθησης, θεραπείας σε κάθε φάση της ζωής του; Αφού δεν υπάρχουν γιατροί στο δημόσιο, αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς, αν έχει την οικονομική δυνατότητα! Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση, κάποιος θα πάει σε ιδιώτη και στην χειρότερη δεν θα πάει καθόλου, εις βάρος της υγείας του! Αυτό μέχρι να τύχει κάτι επείγον, όταν αναγκαστικά θα βρεθεί στα Επείγοντα του Γ.Ν. Άμφισσας, όπου βάση πιθανοτήτων δεν θα υπάρχει γιατρός της σχετικής ειδικότητας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε άλλο νοσοκομείο, αν βρεθεί και εκεί θέση και ιατρός! 

Αυτή είναι η πραγματικότητα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν όλα γεμίσει. Γι’ αυτό και η μετακίνηση ασθενών με το ΕΚΑΒ σε όμορα νοσοκομεία έχει όρια, όπως και έγινε πολύ γρήγορα με το covid-19, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι ασθενείς για νοσηλεία στην Άμφισσα! Το πολυδιαφημισμένο Τμήμα COVID στην Άμφισσα χωρίς την κατάλληλη υλικοτεχνική δομή και εννοείται χωρίς προσωπικό… δεν στήθηκε γιατί ενισχύθηκε με κάποιο τρόπο το νοσοκομείο αλλά από ανάγκη για να καλύψει στα χαρτιά την ανεπάρκεια στο σύνολο του ΕΣΥ απέναντι στο covid!

H σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί. Το φάσμα των γνώσεων έχει τόσο διευρυνθεί που είναι αναγκαίο να υπάρχουν διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες συνεργάζονται για να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Μάλλον οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις θέλουν να γυρίσουμε στο μεσαίωνα, για αυτό και δεν παίρνουν ιατρούς ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ! Ποιος παθολόγος θέλει να έρθει σε ένα νοσοκομείο χωρίς ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για να συνεργαστεί σε ζητήματα που ξεπερνάνε το αντικείμενο του; Κανείς δεν έρχεται να πάρει τέτοια ευθύνη από επιστημονική, ηθική και νομική πλευρά! Γι’ αυτό ακόμη και αν μία θέση προκηρυχτεί δεν έχει ζήτηση! Χρειάζονται προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων γιατί είμαστε στο 2021 και όταν μιλάμε για υγεία ενός ανθρώπου μιλάμε για την υγεία ενός συνόλου, μίας βιολογικής, ψυχικής και κοινωνικής οντότητας που εξελίσσεται, και αυτή η φροντίδα απαιτεί τη διεπιστημονική συνεργασία πολλών επιστημόνων!

Παρά την πανδημία η πολιτική στην Υγεία δεν άλλαξε! Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, η εμπορευματοποίηση, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και υποβάθμιση του Δημοσίου!

Και παρότι τα εμβόλια αποτελούν σημαντικό όπλο ενάντια στον κορωνοϊό, υπάρχουν ανισότητες στην κατανομή και παράγωγη τους! Μέχρι στιγμής στον Νομό γίνονται εμβόλια μόνο στο Γ.Ν. Άμφισσας, καθώς τα Κέντρα Υγείας δεν αξιοποιούνται ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα! Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών το 70% του νομού θα εμβολιαστεί σε πάνω από 2 χρόνια!

Η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας είναι στο πλαίσιο της πολιτικής υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γι’ αυτό γίνονται lockdown, ανοίγει ο τουρισμός, ενισχύονται με εκατομμύρια οι μεγάλοι όμιλοι! Ο λαός πληρώνει πρόστιμο, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στους μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου λόγω κόστους δεν τηρούνται μέτρα από την εργοδοσία! Η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία να προχωρήσει σε ένα σωρό αντιλαϊκά νομοσχέδια όσον αφορά τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα και ενισχύουν την καταστολή!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Άμεση πρόσληψη 

3 παθολόγων! Να λειτουργήσει  η παθολογική κλινική!

2 ορθοπεδικών

2 καρδιολόγων

2 ακτινολόγων

2 παιδιάτρων

1 χειρουργού

1 ουρολόγου

1 ωτορινολαρυγγολόγου

2 νευρολόγων

2 μικροβιολόγων

2 ακτινολογικών τεχνολόγων

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!

Αναβάθμιση υλικοτεχνικών δομών, ειδικά στη διαχείριση covid!

Ανάπτυξη και στελέχωση περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων!

Αυτά είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Νοσοκομείο. Όταν όμως μπαίνουν μπροστά ως αιτήματα και διεκδικήσεις, η κυβέρνηση και αυτή και η προηγούμενη, λέει ότι δεν γίνονται, ότι δεν υπάρχουν χρήματα να διατεθούν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Επειδή λοιπόν, η κατάσταση δε μπορεί να συνεχίσει έτσι, το ΚΚΕ λέει ότι για την προστασία της υγείας του ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, να κάνει δική του υπόθεση την κατάσταση των δομών υγείας του νομού. Όλες οι παραπάνω διεκδικήσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πάλης του λαϊκού κινήματος, να γίνουν υπόθεση των εργατικών σωματείων και των φορέων της περιοχής. Οι εργάτες της περιοχής και τα λαϊκά στρώματα πρέπει πέρα από την εύλογη ανησυχία τους να συζητήσουν, να πάρουν πρωτοβουλίες,  να παλέψουν και να αγωνιστούν σήμερα-τώρα, πριν να είναι αργά. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου