Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμφίκλειας και έμπειρος αυτοδιοικητικός μιλάει στο iparnassos......
Ο Λουκάς Σκλαβούνος τοποθετείται για τις προτεραιότητές του για την Αμφίκλεια, αναφέρεται στη συνεργασία με τη Δήμαρχο, Αθανασία Στιβακτή και απαντάει στις ερωτήσεις μας για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Παράλληλα, συγκρίνει τα δύο αυτοδιοικητικά συστήματα τα οποία έχει υπηρετήσει, τον “Καποδίστρια” και τον “Καλλικράτη”, ενώ αποκαλύπτει πώς αντιμετωπίζει τα αξιώματα του Δημάρχου και του Προέδρου της τοπικής κοινότητας.
Λίγα λόγια για τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αμφίκλειας, Λουκά Σκλαβούνο
Ο Λουκάς Σκλαβούνος πρωτοεκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Δημάρχου Ευσταθίου Στρογγυλάκου το 1990 σε ηλικία 26 χρόνων και για δύο χρόνια κατείχε τον τιμητικό τίτλο του Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου. Το 1994 ήταν υποψήφιος στις Νομαρχιακές εκλογές του Νομού Φθιώτιδος με τον συνδυασμό του αείμνηστου Λάμπρου Μπρεκουλάκη. Στις 8/10/1998 εκλέχθηκε Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Αμφίκλειας και επανεκλέχθηκε στις 13/10/2002 επικεφαλής του συνδυασμού «Μέτωπο Συνεργασίας».
Την τετραετία 2007-2010 ήταν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αμφίκλειας με Δήμαρχο τον Ιωάννη Τσιτσιπή. Από 1/09/2014 μέχρι 31/8/2019 εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος στον Καλλικρατικό Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας με Δήμαρχο τον Γιώργο Γώγο και μέχρι 15/06/2015 κατείχε τη θέση του Αντιδημάρχου. Από 1/09/2019μέχρι σήμερα εκλέχθηκε Πρόεδρος της Κοινότητας Αμφίκλειας με τον συνδυασμό «Αμφίκλεια (Δαδί)- Πορεία Ανάπτυξης» και Δήμαρχο την Αθανασία Στιβακτή.
Συνέντευξη στο Χρήστο Μουτσιανά
κ. Σκλαβούνο, κατ’ αρχάς πείτε μας: Σε ποια θέση αισθάνεστε πιο δημιουργικά. Σε εκείνη του Δημάρχου ή σε εκείνη του Προέδρου ;
Και τα δύο αυτά τιμητικά αξιώματα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ευχαριστώ το Θεό, την οικογένεια μου, τους φίλους και ψηφοφόρους που μου έδωσαν αυτή τη δυνατότητα. Είναι αλήθεια ότι ως Δήμαρχος μπορείς να προσφέρεις περισσότερα στον τόπο σου και να παρεμβαίνεις ουσιαστικά στην πορεία της ευρύτερης περιοχής. Για να το πετύχεις όμως αυτό χρειάζεται να έχεις πολλούς καλούς και σημαντικούς συνεργάτες και πολύ καλά οργανωμένες υπηρεσίες πέρα από τις προσωπικές ικανότητες, το μεράκι και τη θέληση που πρέπει καθημερινά να καταθέτεις. Ο ρόλος του Προέδρου Κοινότητας είναι εκ του νόμου απόλυτα συμβουλευτικός και βέβαια λιγότερο παρεμβατικός. Είναι όμως απόλυτα ταιριαστός για να κλείσει μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία.
Έχετε υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση τόσο επί “Καποδίστρια” όσο και τώρα επί “Καλλικράτη”. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά σε καθένα σύστημα;
Ο Καποδίστριας ήταν πράγματι μια επανάσταση για την αυτοδιοίκηση. Ξεπεράστηκαν τοπικά προβλήματα, ευρύτερες περιοχές απέκτησαν κοινωνική συνοχή και οι νέοι Δήμοι λειτούργησαν καλύτερα και αποδοτικότερα για τον πολίτη και την τοπική κοινωνία. Αντίθετα, ο Καλλικράτης νομοθετήθηκε πρόωρα χωρίς τους απαραίτητους θεσμοθετημένους πόρους για τους επαρχιακούς Δήμους, που ουσιαστικά στερούνται εσόδων από Δημοτικά τέλη. Τέλος, η χωροταξική κατανομή των Καλλικρατικών Δήμων σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν σωστή (όπως άλλωστε στην περιοχή μας) δημιούργησε καινούρια μεγάλα λειτουργικά προβλήματα με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια επίλυσης τοπικών ζητημάτων και τη δυσκολία εξυπηρέτησης των Δημοτών.
Όταν τελειώσει η θητεία σας, τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχετε πετύχει για την Αμφίκλεια, για να είστε ικανοποιημένος;
Η διεκδίκηση για τον τόπο μας θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Ικανοποιημένος είναι κάποιος που βάζει νέους στόχους γιατί αυτό σημαίνει ότι έχεις υλοποιήσει τους προηγούμενους αλλά και ότι αφήνεις πίσω νέους ανθρώπους με νέες ιδέες που θα συνεχίσουν και θα υλοποιήσουν κοινά διαμορφωμένο πρόγραμμα.
Μεγάλοι στόχοι για μας στην Αμφίκλεια παραμένουν η ολοκλήρωση της αποχέτευσης – βιολογικός καθαρισμός και η αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, η ανάδειξη του Παραδοσιακού Οικισμού και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (Αρχοντικό ιατρού Σκλαβούνου – Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης – Πενήντα στρέμματα στην θέση Άγιοι Πάντες) και φυσικά η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Σχεδίου πόλης και η αναβάθμιση του κέντρου αυτής.
Πώς είναι η συνεργασία σας με την Δήμαρχο;
Η Αθανασία Στιβακτή είναι μια νέα, δυναμική γυναίκα και μια καινούρια Δήμαρχος. Χρειάζεται πίστωση χρόνου και βοήθεια από όλους για να δείξει τις δυνατότητες που έχει στη στήριξη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με την Κοινότητα, τους φορείς και κατοίκους είναι επιτακτική και απαραίτητη. Στηρίζουμε και βοηθάμε τη Δήμαρχο στο δύσκολο έργο της και αυτή από τη μεριά της δείχνει έμπρακτα την επιθυμία της για συνεργασία στην αντιμετώπιση και επίλυση τοπικών ζητημάτων και υποθέσεων.
Η πολιτιστική δραστηριότητα της Αμφίκλειας ομολογουμένως είναι σε υψηλό βαθμό. Πού το αποδίδετε;
Ανέκαθεν η Αμφίκλεια χαρακτηριζόταν για την εθελοντική δράση των ανθρώπων της σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Επιπλέον, η αγάπη για την παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα, τη μουσική και το τραγούδι, την παιδεία και τον αθλητισμό ωθούν τους μεγαλύτερους και παρακινούν τους μικρότερους να ασχολούνται ατομικά αλλά και κυρίως ομαδικά με τις παραπάνω δράσεις με αποτέλεσμα να παράγεται σημαντικό και αξιόλογο πολιτιστικό και πνευματικό έργο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Βεβαίως η υποστήριξη του παραπάνω έργου συντελείται τόσο με την παρουσία πολλών πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων με ιδιαίτερη και ξεχωριστή δράση όσο και με την ύπαρξη αντίστοιχων υποδομών όπως Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, κλειστό και ανοιχτό Γυμναστήριο, σχολική και δημόσια Βιβλιοθήκη, Μουσείο άρτου, επαγγελμάτων, Πρωθυπουργού Ευταξία, ιατρού Σκλαβούνου αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως σχολή χορού – μπαλέτου και μουσικής.
Με δεδομένη την επιθυμία των κατοίκων Αμφίκλειας και ΔΕ Παρνασσού, σκέφτεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για να συνυπάρξουν σε κοινό Δήμο;
Και ποιος δεν θα ήθελε οι δύο αυτές περιοχές να αποτελούν κοινό Δήμο;
Πραγματικά τις ενώνουν τόσα πολλά όπως κοινές καταβολές και παραδόσεις, ίδιοι άνθρωποι, ίδιες ιδέες, κοινή πορεία, ο Παρνασσός και ο Κηφισσός, η αγάπη για τη γη και την καλλιέργειά της, η ανάγκη για ανάπτυξη, η δημιουργία τουριστικών και μεταποιητικών μονάδων. Όμως ανάμεσα υπάρχει ένα διοικητικό όριο που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων και τη δημιουργία κοινής δυναμικής πορείας για ανάπτυξη. Όσο με αφορά όλα αυτά τα χρόνια, λειτούργησα σα να μην υπήρχε αυτό το όριο, τόσο στην αυτοδιοικητική μου πορεία (πρόγραμμα Leader, άψογη συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς των πρώην Δήμων Παρνασσού και Γραβιάς) όσο και στην επαγγελματική μου καριέρα, αφού άλλωστε υπηρέτησα ως καθηγητής, με πολύ αγάπη για πέντε χρόνια, στο Γυμνάσιο Πολύδροσσου και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Γραβιάς.
Πολλές φορές όμως η επιθυμία και η θέληση σκοντάφτουν σε τυπικά ζητήματα και τούτο είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν προβλέπεται άμεσα (όπως άλλωστε δεν έγινε και τα προηγούμενα χρόνια) να αλλάξει η διοικητική διαίρεση της χώρας και της περιφέρειας που θα επέτρεπε τη δημιουργία νέου Δήμου. Πράγματι όμως θα βοηθήσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία πρόκειται να αναληφθεί στην κατεύθυνση αυτή.
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Με αυτεπιστασία ή ιδιωτική πρωτοβουλία θα λειτουργήσει καλύτερα, με βάση και τη δεδομένη εμπειρία σας;
Ο Παρνασσός και το Χιονοδρομικό του Κέντρο αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή, ζωογόνα πηγή, κυριολεκτικά αλλά κυρίως οικονομικά για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Μπορούμε να διανοηθούμε πραγματικά πως θα ήταν ο τόπος μας εάν δεν υπήρχε το Χιονοδρομικό Κέντρο; Εμείς οι άνθρωποι της περιοχής, οι επαγγελματίες, οι φορείς, η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξουμε τη λειτουργία του και να επενδύσουμε σε αυτό. Κυρίως όμως πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει πως η λειτουργία του έχει σχέση με την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και δεν πρέπει να αποτελέσει μια αυτόνομη οικονομική μονάδα που στόχο θα έχει αποκλειστικά και μόνο το κέρδος και τη δική της επιβίωση. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά ως αυτοδιοικητικός πιστεύω πως ένα συνεργατικό σχήμα ιδιωτών με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, θα ήταν η καλύτερη λύση για το Χιονοδρομικό Κέντρο για να συνεχίσει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να βοηθά κυρίως στην Τοπική αλλά και την Εθνική Οικονομία.
κ. Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνομιλία μας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Θα ήθελα να εκφράσω με την ευκαιρία κάθε επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα που είναι σημαντικό για την περιοχή μας και να παροτρύνω όλους να στηρίξουν ο καθένας με τον τρόπο του την πρωτοβουλία αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.