Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ευρωπαϊκές χώρες σε δίλημμα για τα χειμερινά τουριστικά θέρετρα


 Τις επιλογές τους εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών εξετάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στον κυκλώνα της πανδημίας και καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς......

Σήμερα, η Ιταλία ανακοίνωσε άλλες 22.930 νέες μολύνσεις και 630 θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνάει τα 50.000. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προβληματίζεται για το εάν θα επιτρέψει τα ταξίδια εκτός των περιφερειών για την περίοδο των εορτών, καθώς και τη μετακίνηση των Ιταλών στα χειμερινά τουριστικά θέρετρα για διακοπές και σκι: μια δραστηριότητα που είναι εξαιρετικά δημοφιλής και διαδεδομένη στην Κεντρική Ευρώπη.  

«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για ταξίδια ανάμεσα στις περιφέρειες τα Χριστούγεννα, αλλά εάν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος του μήνα δεν θα υπάρχουν πιά "κόκκινες" ζώνες. Ωστόσο η περίοδος των Χριστουγέννων απαιτεί ειδικά μέτρα. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η 15η Αυγούστου και αυτό δεν το θέλουμε», δήλωσε ο Κόντε και πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος, προϊδεάζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι:

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αδιακρίτως διακοπές στα χιόνια. Ακόμα και για τα τελεφερίκ του σκι... το πρωτόκολλο είναι ένας παράγοντας, αλλά όλα όσα έχουν σχέση με το χιόνι είναι ανεξέλεγκτα».

Όπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, επεξεργάζεται ένα κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο ο Κόντε ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε διακοπές στα χιόνια»

Όπως είναι γνωστό, οι διακοπές για σκι στα βουνά της Ευρώπης δεν απασχολούν μόνο την Ιταλία. Όλες οι χώρες με δημοφιλή χειμερινά θέρετρα συζητούν το θέμα και μελετούν σχέδια στην προσπάθεια να σώσουν αυτή την τουριστική σαιζόν, τουλάχιστον για τη διάρκεια των διακοπών.

Νέα μέτρα και ανακοινώσει για τα θέρετρα στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο Μακρόν αναμένεται αύριο στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) να προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα, παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για την πανδημία –που θα εμπεριέχουν λιγότερους περιορισμούς– και κάνοντας αναφορά στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν κλείσει λόγω των μέτρων και να αναφερθεί σε τρεις χρονικές περιόδους, ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα: Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, η δεύτερη πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ η τρίτη στις αρχές του 2021

Ο Μακρόν αναμένεται επίσης να διευκρινίσει εάν θα γίνονται τεστ αντισωμάτων στα σχολεία, καθώς και να ενημερώσει για το τι θα γίνει με τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και την εστίαση (ωστόσο τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν αναμένεται να ανοίξουν κατά την πρώτη φάση).

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει και την απόφασή του για το τι θα γίνει στα θέρετρα του σκι, με τη γαλλική κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαβούλευση με τους επιχειρηματίες διαφόρων τομέων του τουρισμού αυτού, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όχι μόνο οι δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους αλλά η μετά το σκι χαλάρωση των επισκεπτών – που μπορεί να αποτελέσει εστία μετάδοσης του ιού.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια: από την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων λειτουργίας μέχρι την αποζημίωση των εταιρειών και των εργαζομένων στην περίπτωση λουκέτου. Και εδώ, ακριβώς, περιπλέκεται περαιτέρω το θέμα. Στις αποφάσεις της η Γαλλία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τί θα κάνουν και οι γειτονικές χώρες με ανάλογες εγκαταστάσεις, καθώς η κάθε χώρα έχει λάβει διαφορετικά μέτρα στη διάρκεια αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τι συμβαίνει σε Ελβετία και Αυστρία

Η Ελβετία για παράδειγμα, που σε αυτή τη φάση δεν έχει επιβάλει lockdown, έχει κρατήσει τα θέρετρα του σκι ανοιχτά και δεν σκοπεύει βέβαια να τα κλείσει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου των γιορτών. Από τα τέλη Οκτωβρίου κυκλοφορούν φωτογραφίες με τον κόσμο να συνωστίζεται στις χιονισμένες πλαγιές. Φυσικά οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια για την ασφαλή λειτουργία τους στις τοπικές αρχές, οι οποίες και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται, όπως η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου, η υποχρέωση της μάσκας και στα τελεφερίκ, η προσεκτική απολύμανση των βαγονιών και των άλλων υποδομών και η διασφάλιση ότι τα παράθυρα θα μένουν ανοιχτά.

Στην Αυστρία, της οποίας το δημοφιλές θέρετρο του Ischgl ήταν το σημείο της πρώτης μεγάλης έκρηξης της πανδημίας στην Ευρώπη, τα μαζικά τεστ στόχο έχουν να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, των σχολείων, ακόμα και των θέρετρων του σκι, από το τέλος κι αυτού του lockdown στις 5 Δεκεμβρίου. 

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου