Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση του Βουλευτή Φωκίδας

Θέμα: 2.100.000 ευρώ το ποσό με το οποίο αποζημιώθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές από την περσινή χαλαζόπτωση – Η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση του Βουλευτή Φωκίδας....

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, με την από 13.11.2020 υπ’ αριθ. πρωτ. 962/241421 απάντησή του στην ερώτηση του Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, σχετικά με τις καταβληθείσες αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών του νομού Φωκίδας, τον ενημέρωσε ότι το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές, οι οποίες προξενήθηκαν την 04.10.2019 εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε ελαιοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του νομού, ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκαν τα σχετικά πορίσματα.

Ειδικότερα, για τις εν λόγω ζημιές υποβλήθηκαν 1.264 δηλώσεις και τα ποσοστά της ζημιάς κυμάνθηκαν από 0% έως 80%, ανάλογα με τις επί τόπου διαπιστωθείσες βλάβες, δεδομένου ότι διενεργήθηκαν εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Όσοι από τους παραγωγούς είχαν αντιρρήσεις σχετικά με τα ανωτέρω πορίσματα, είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεκτίμηση, σύμφωνα με το Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, κατά την οποία η ζημιά εξετάζεται εξ αρχής από δύο γεωπόνους εκτιμητές προς άρση τυχόν παραλείψεων ή λαθών. 

Κατόπιν τούτων, για τις ανωτέρω ζημιές υποβλήθηκαν συνολικά 100 ενστάσεις που τροποποίησαν τις επανεκτιμήσεις. Στις ελαιοκαλλιέργειες εσοδείας 2019, στην περιοχή της Π.Ε. Φωκίδας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η καταβολή των αποζημιώσεων, ύψους 2.100.000 ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς.

Ο Βουλευτής Φωκίδας είχε ενημερώσει αμέσως τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη για την έκταση και τις ζημιές που προκάλεσε το φαινόμενο με συνεχείς έγγραφες παρεμβάσεις και επισκέψεις του στο Υπουργείο και στον ΕΛΓΑ ζητούσε την ταχεία διεκπεραίωση των ελέγχων και καταβολή των αποζημιώσεων.


      Πολιτικό γραφείο Ιωάννη Δ. Μπούγα 

  Βουλευτή Φωκίδας 

                                              Αν. Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου