Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Οι μουσουλμάνοι κάνουν 1000 παιδιά γιατί έτσι λέει το κοράνι" Ο μύθος.....και η πραγματικότητα.

Χάρτης που δείχνει την περιοχή από την Ελλάδα μέχρι το Μπαγκλαντές 

 Το Μπανγκλαντές είναι ένα κράτος που έχει ακριβώς ίδια χερσαία έκταση με την Ελλάδα, αλλά περίπου 165 εκατομμύρια πληθυσμό!!  (εμείς έχουμε κάπου στα 10,5 εκατομμύρια).....

 ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;; 

 Αρχικά αν κοιτάξει κανείς έναν γεωμορφολογικό χάρτη του Μπανγκλαντές καταλαβαίνει εύκολα πως μιλάμε για μια απίστευτα γόνιμη περιοχή για καλλιέργεια, γεμάτη με ποτάμια! Γι αυτό το λόγο απο πάαααρα πολύ παλιά η περιοχή προσέκλυε πολύ κόσμο.

 Προφανώς όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που ο πληθυσμός σήμερα είναι τόσο μεγάλος (αν και το γεγονός οτι ιστορικά αυτή η περιοχή μπορούσε να θρέψει τόσο πολύ κόσμο παίζει ρόλο!)

‼️ Ούτε η θρησκεία είναι ο λόγος και θέλω να σταθώ λίγο εδώ. Έχω παρατηρήσει πως πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση πως η θρησκεία και η κουλτούρα επηράζει τον αριθμό των παιδιών που κάνει μια οικογένεια (πχ "οι μουσουλμάνοι κάνουν πολλά παιδιά γιατί έτσι λέει το κοράνι"), αλλά πλέον έχει επιβεβαιωθεί πως αυτό στην πραγματικότητα παίζει αμελητέο ρόλο. ΕΝΑΣ είναι ο παράγοντας που πραγματικά καθορίζει το πόσα παιδιά κάνει μια οικογένεια : ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ!

 Έχει παρατηρηθεί πως παγκοσμίως οι πιο φτωχές οικογένειες κάνουν πολύ περισσότερα παιδιά, για ακριβώς τους ίδιους λόγους που η κάθε οικογένεια στα ελληνικά χωριά είχε απο 6-7 παιδιά πριν 70 χρόνια. Έχει μετρηθεί και παρατηρηθεί πως σε όλες τις κοινωνίες, οι φτωχοί κάνουν τα περισσότερα παιδιά - είτε μιλάμε για χριστιανούς, είτε για μουσουλμάνους, είτε για οτιδήποτε! Γι'αυτό σχεδόν πάντα όπου βλέπετε τέτοια αύξηση πληθυσμού με τέτοιο ρυθμό, σημαίνει φτώχεια.

 Εδώ μπορεί να σκεφτεί κανείς “μα είναι παράλογο οι φτωχότερες οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά!” - κι όμως, φτώχεια δε σημαίνει μόνο πείνα, σημαίνει έλλειψη παροχών και περίθαλψης, ενδεχομένως έλλειψη ενημέρωσης, τρόπος χαλάρωσης-διασκέδασης, κλπ κλπ!! 

 Γενικότερα τα κοινά κι οι διαφορές των ανθρώπων σπάνια έχουν ως ρίζα τις θρησκείες και τις κουλτούρες, ειδικά στη σημερινή εποχή. Σχεδόν πάντα το ζήτημα είναι οικονομικό κι έχουμε άπειρα δεδομένα που το επιβεβαιώνουν αυτό.

Αν οι φτωχοί αυτοί άνθρωποι είχαν την δυνατοτητα να αξιοποιήσουν καλλίτερα τον ελεύθερο χρόνο τους με κάθε είδους διασκέδαση ,ίσως  η συνεύρεση τους να ήταν μειωμένη και τα παιδιά λιγότερα...

Αν και τέτοιου είδους γενικεύσεις πάντα "χάνουν", με πιο απλά λόγια, ένας πολύ φτωχός Έλληνας μάλλον έχει πιο κοινό βίωμα με έναν αντίστοιχα φτωχό Μπανγκλαντεσιανό, παρά με έναν πάρα πολύ πλούσιο Έλληνα, άσχετα που με τον δεύτερο τους ενώνει η γεωγραφία κι ένα κοινό dna. Η καθημερινότητα τους είναι εντελώς διαφορετική!

 Αντίστοιχα, ο πολύ πλούσιος Έλληνας μάλλον θα έχει περισσότερα κοινά βιώματα - και κατ'επέκταση πιο κοινή "κουλτούρα" - με έναν πάμπλουτο Κενυάτη, άσχετα που έχουν άλλο χρώμα και προέρχονται απο άλλους πολιτισμούς. Διοτι λογικά έχουν μεγαλώσει με παρόμοιο τρόπο και ανέσεις, έχουν έναν παρόμοιο τρόπο ζωής, πήραν αντίστοιχου επιπέδου παιδεία, κλπ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παραπάνω δεν αναιρεί την αξία της μοναδικότητας του κάθε λαού, είτε αυτό σημαίνει θρησκεία ή κουλτούρα ή οτιδήποτε. Απλά λέω πως αυτοί οι παράγοντες αποδεδειγμένα δεν παίζουν σοβαρό ρόλο στην αύξηση/μείωση ενός πληθυσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου