Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Αικατερίνη τη Μεγαλομάρτυρα.....

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

Η παρουσίαση του βιβλίου «Φθιωτική Οιχαλία, η Γη του Βασιλιά Εύρυτου» του Γιώργου Καλλιώρα, τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών Λαμιωτών, που διοργάνωσε ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, την Τετάρτη 30-9-2020, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας......

   Ο Γιώργος Αναγνώστου, δάσκαλος- συγγραφέας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και συντόνισε την εκδήλωση.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν :

Α) Ο Κώστας Τσιαλαφούτας, πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]  Ο Γιώργος Καλλιώρας είναι μέλος του Ομίλου μας και είχαμε συνεργαστεί στην 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου 2017.

Αγαπά την έρευνα και τον συγκινεί ιδιαίτερα η τοπική ιστορία.[…] Ο ερευνητής Γιώργος Καλλιώρας, μέσα από τα γεωμυθολογικά μονοπάτια, που απλώνονται από την Όθρυ μέχρι την Οίτη, συναντά την τοπική ιστορία και αναδεικνύει περιοχές , πόλεις, πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Φθιώτιδα, καθώς και ξακουστούς ήρωες  και πρόσωπα της μυθολογίας μας. Σημαντικές πληροφορίες έρχονται στο φως για την περιοχή της σημερινής Λυγαριάς και του παλιόκαστρου καθώς  και για την διεκδίκηση των ορίων δύο πόλεων – κρατών της κοιλάδας του Σπερχειού, της Λαμίας(πρωτεύουσα των Μαλιέων) και της Υπάτης (πρωτεύουσα των Αινιάνων), παίρνοντας τη σκυτάλη της έρευνας από ένα ρωμαϊκό διάταγμα εποχής του Ανδριανού,  που βρέθηκε το 1855 στο χωριό Μεξιάτες Φθιώτιδας».

Β) Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, εκπαιδευτικός –συγγραφέας, ο οπίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «Ο Γιώργος Καλλιώρας, ο φίλος, ο γείτονας, ο συνεργάτης είναι κι αυτός ένας περιηγητής, ένας ιχνηλάτης του τοπικού μας περιβάλλοντος. 

Του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο το έχει γνωρίσει με όλες του τις αισθήσεις και με κίνδυνο της ζωής του μερικές φορές, δηλ. απολύτως βιωματικά αλλά και του ανθρωπογενούς, για όσους έχουμε διαβάσει και τα σχετικά κείμενά του, τα οποία ελπίζω να εκδώσει κάποια στιγμή. 

Είναι όμως και περιηγητής του ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής, αφού έχει δαπανήσει πάμπολλες ώρες ερευνών, ιχνηλατώντας, με αντίληψη και φαντασία, την τοπογραφία της από την αρχαιότητα έως  και το πιο πρόσφατο παρελθόν. 

Καρπός αυτών των ερευνών του το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα και θα μας οδηγήσει σε  άγνωστα ή πολύ λίγο γνωστά μονοπάτια της τοπικής μας μυθολογίας και ιστορίας».

     Ο Αθανάσιος Χριστοδούλου, μηχανολόγος μηχανικός – συγγραφέας παρουσίασε τον άνθρωπο και συγγραφέα Γιώργο Καλλιώρα, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Ο Γιώργος Καλιώρας είναι ένας γνήσιος Σαρακατσάνος γεννημένος στη Λυγαριά Λαμίας. Σπούδασε μηχανικός του πολεμικού ναυτικού στη Σχολή υπαξιωματικών στο Πόρο.[…] Η Λυγαριά απόκτησε φωνή με την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου και της εφημερίδας «Η Φωνή της Λυγαριάς». Λάτρης της φύσεως, μετά από την περιπλάνησή του στη θάλασσα, σήμερα περιπλανιέται στα βουνά, στα λαγκάδια και στα ποτάμια. […]Φίλε Γιώργο όπως τα καράβια που υπηρέτησες ταξίδεψαν στην απεραντοσύνη της θάλασσας έτσι και το βιβλίο σου να ταξιδέψει στις καρδιές των αναγνωστών. Να είσαι καλά φίλε Γιώργο και να μη σκουριάσεις ποτέ. Να παραμείνεις ενεργός βατσιμάνης στο πλοίο που λέγεται ζωή».

     Για το βιβλίο του Γιώργου Καλλιώρα μίλησαν :

α) Ο Βασίλης Κανέλλος, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Ο συγγραφέας, ανήσυχο ερευνητικό πνεύμα, γνώστης της ιστορίας, απαγκιστρωμένος από τοπικιστικές προκαταλήψεις καταπιάνεται με ένα θέμα που ξεφεύγει από τα στενά τοπικά πλαίσια. Το θέμα που ήταν καταχωνιασμένο στη λήθη για αιώνες, ανασύρεται από την αφάνεια, δίνοντάς μας ένα πλήθος ιστορικών πληροφοριών, άγνωστων ή παραμελημένων έως τώρα για πολλούς.

    Τα γεωγραφικά όρια μεταξύ Λαμιέων και Υπαταίων που καθορίστηκαν στη ρωμαϊκή εποχή ισχύουν με μικρές αποκλίσεις μέχρι τις μέρες μας. Ο συγγραφέας με αφορμή μια σπασμένη επιγραφή που βρέθηκε το 1855 στις Μεξιάτες, πάνω στην οποία ήταν χαραγμένο ένα ρωμαϊκό διάταγμα με λατινικούς χαρακτήρες και αφορούσε τα όρια δύο ιστορικών γειτονικών πόλεων της κοιλάδας του Σπερχειού, μας αποκαλύπτει ένα σωρό δεδομένα, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, τοπικής και εθνικής.

  Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η έριδα μετα των πόλεων αυτών είχε τις ρίζες της στην ομηρική εποχή. Η μακροχρόνια αυτή διαμάχη εξανάγκασε το Ρωμαίο αυτοκράτορα Ανδριανό να διατάξει τον ανθύπατο της Μακεδονίας να επιλύσει οριστικά το θέμα της οριοθέτησης. Ο ανθύπατος καθόρισε τα όρια χρησιμοποιώντας ιστορικά, θρησκευτικά και βεβαίως γεωγραφικά στοιχεία. Μαθαίνουμε επίσης για τον ομηρικό βασιλιά Εύρυτο, την ομηρική πόλη Οιχαλία- την οποία ο συγγραφέας ταυτίζει με την φθιωτική Οιχαλία- και για τη δράση του ημίθεου Ηρακλή στην περιοχή μας στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

 Αντλούμε πληροφορίες για την τοπική θρησκεία και το τέμενος του Ποσειδώνα και για το τότε γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

   Ο συγγραφέας-ερευνητής παρατηρώντας τη σημερινή μορφολογία της γης, τα ερείπια των κτισμάτων, τα τοπωνύμια και αξιοποιώντας άριστα τις αναφορές Ελλήνων και ξένων έγκυρων ιστορικών, αρχαιολόγων και γεωγράφων, επιχειρεί να προσδιορίσει και να τεκμηριώσεις με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια την οριοθετική γραμμή. Γνώστης της περιοχής και της ιστορίας της, με προσεκτική και παρατηρητική ματιά αναδεικνύει ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός με ορίζοντα την ομηρική εποχή μέχρι τη σημερινή και φυσικά αναδεικνύει και προβάλλει  και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του της Λυγαριάς».

β) Ο Δημήτρης Κυριόπουλος, μαθηματικός – διευθυντής του Γυμνασίου Ομβριακής, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Αναδεικνύει ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας, μέσα από ερευνητική διαδικασία με αποτέλεσμα την αναγνώρισή της σε σημαντικό παράγοντα ιστορικού ενδιαφέροντος. Τεκμηριωμένη μελέτη με στοιχεία για περαιτέρω έρευνα από επόμενους ιστορικούς και διερεύνησης της ιστορικής αλυσίδας. Χρησιμοποιεί στρωτή γλώσσα με ροή στο λόγο και κείμενο ευκολοδιάβαστο, που δίνει γρήγορα στον αναγνώστη τη δυνατότητα κατανόησης των συμβάντων και των συμπερασμάτων -  για ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ευρύτατα γνωστό».

     Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του συγγραφέα σ’ όλους τους συμμετέχοντες και στο Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών που διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου.

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος και ο πρώην βουλευτής Απόστολος Καραναστάσης.

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.