Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Γιάννης Οικονόμου: Διαφέρουμε γιατί βλέπουμε την Ελλάδα αλλιώς

Στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για την πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου με βασικά σημεία ομιλίας:....

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, από αυτές με τις οποίες οι χώρες δίνουν ραντεβού κάθε 50 με 100 χρόνια. Αυτή τη στιγμή επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσποιούμενος ότι αγωνιά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να  καταθέσει πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών.

Με δεδομένο αυτό, δεδομένο που το ξέρουν πλέον και πέτρες σε αυτή την χώρα,   ένας Θεός ξέρει ποια απελπισία σας οδήγησε σε αυτή την αδιέξοδη και καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία επιλογή. Εικασίες μπορούν γίνουν αρκετές. 

Αντί για τις εικασίες όμως περισσότερο ουσιαστικό είναι, με αφορμή την πρόταση μομφής να αναδείξουμε με όρους πολιτικούς, αξιακούς και κοινωνικούς τη διαφορά αντίληψης και συμπεριφοράς που μας χαρακτηρίζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουμε διότι βλέπουμε την Ελλάδα αλλιώς. Και αυτό το αλλιώς είναι που χαρακτηρίζει την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το αλλιώς είναι που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Στα εθνικά μας θέματα με σχέδιο και σωφροσύνη, αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις. Οι τρεις εξουσίες του κράτους γίνονται και πάλι διακριτές και έτσι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς επιστρέφει. 

Αντί για ανεύθυνα συνθήματα η κυβέρνηση προχωρά με ένα καλά μελετημένο προγραμματισμό. Αντί για την θολούρα της συνολικής δήθεν ανατροπής του συστήματος υλοποιούμε επί μέρους ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Αντί για την πόλωση ακολουθούμε το δρόμο της πολιτικής μετριοπάθειας.

Διαμορφώνουμε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη στο σημείο εκκίνησης τις υφιστάμενες εγχώριες μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις θεσμικές ανεπάρκειες. Τα  συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωπολιτική της τοποθεσία,  τον ρόλο και τις νέες δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές τάσεις.

Με όρους μέλλοντος ανοικοδομούμε το κράτος. Γιατί το κράτος για μας δεν είναι μαγαζί. Είναι ο εγγυητής της ζωής και της ασφάλειας μας. Της  προσωπικής και κοινωνικής μας ασφάλειας αλλά και της εθνικής κυριαρχίας μας.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε στο κράτος τους καλύτερους. Αναδιατάσσουμε την δημόσια διοίκηση. Προχωρούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.  Εγκαθιδρύουμε ένα νέου τύπου βιώσιμο κοινωνικό κράτος.

Η χώρα γίνεται ενεργός παίκτης σε ζωτικούς τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Αντί για κρατική στήριξη σε μεγάλους και φτασμένους επιχειρηματίες, επενδύουμε λεφτά για να δημιουργήσουμε οικοσυστήματα και  εργαλεία χρηματοδότησης της καινοτομίας που θα δώσουν  κίνητρα για νέες ιδέες και ευκαιρίες για δουλειές και για καριέρες σε φιλόδοξα και ανήσυχα μυαλά.

Με αυτή την πολιτική σε πείσμα κάθε αναποδιάς θα καταφέρουμε να μην βαθύνουν ξανά οι κοινωνικές ανισότητες και να αποτρέψουμε τη διεύρυνση του αποκλεισμού και της φτώχειας που ώθησαν τα απελπισμένα και αγανακτισμένα λαϊκά στρώματα σε τυχοδιωκτικές και αλλοπρόσαλλες αγκαλιές. Και τις δικές σας και άλλων. 

Θεμέλιο αξιακό αυτής της προσπάθειας είναι ο σεβασμός της νοημοσύνης αλλά και της μνήμης των πολιτών. Με απλά λόγια δεν συμπεριφερόμαστε λες και έχουμε να κάνουμε με χαζούς ή με χρυσόψαρα.

Για αυτό και η χώρα έχει μετά από πολλά χρόνια μια αίσθηση ηγεσίας. Αντίθετα εσείς δεν έχετε καμία αίσθηση για τις απαιτήσεις των πολιτών από τη πολιτική. Και το χειρότερο δεν έχετε καμία αίσθηση για τα διακυβεύματα της περιόδου που διανύουμε.

Για αυτό και έχετε απόλυτη αδυναμία όχι να καταναλώσετε αλλά ούτε καν να παρακολουθήσετε τον όγκο πολιτικής που παράγει η κυβέρνηση. Για αυτό και κάνετε το μόνο που ξέρετε καλά. Σερβίρετε θυμό, ευκολοχώνευτες θεωρίες και δηλητηριώδεις προσωπικές επιθέσεις σε όποιον διαφωνεί μαζί σας.

Όμηροι αυτών των χαρακτηριστικών, χωρίς εναλλακτικές δεν σας μένει τίποτα άλλο, είναι η αλήθεια, εκτός από αυτές τις αδιέξοδες επιλογές όπως η πρόταση δυσπιστίας.

Μια πρόταση που καταψηφίζουμε όχι μόνο γιατί στερείται κάθε πολιτικής βάσης αλλά γιατί όπως είπαμε, εμείς βλέπουμε την Ελλάδα αλλιώς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου