Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ: ΔΕΥΑ ΔΕΛΦΩΝ - «Επικίνδυνη για τον Δήμο ή Επικίνδυνη για την Αρχή του Δήμου»

Η δημοτική μας παράταξη ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της ΔΕΥΑ τα προηγούμενα χρόνια, με τις παρεμβάσεις της πάνω στα προβλήματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης που κληρονόμησε ο Δήμος Δελφών από τους 8 πρώην Καλλικρατικούς Δήμους.....

Προβλήματα που αναδείξαμε, ορισμένα από τα οποία δημιούργησαν θόρυβο εκκωφαντικό όπως τα Λύματα στο Αρχαίο Μονοπάτι των Δελφών, οι εγκαταλειμμένες και ακαθάριστες δεξαμενές πόσιμου νερού,  τα οποία καθόρισαν στο τέλος την λήψη της απόφασης για την δημιουργία της ΔΕΥΑ. Τον φορέα που θα αναλάμβανε την διαχείριση ενός από τα σημαντικότερα αντικείμενα τα οποία λειτουργεί ένας Δήμος, το Νερό και την Αποχέτευση. Αντικείμενα που καθορίζουν την ποιότητα της Ζωής των δημοτών. 

Η σημερινή δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Ταγκαλή όπως φαίνεται αδυνατεί να αξιολογήσει σωστά την σοβαρότητα και σπουδαιότητα του εγχειρήματος. Εκτός και εάν υποκύπτει στις πιέσεις άλλων παραγόντων που σίγουρα θα έχουν όφελος και κέρδος από την διάλυση της Δ.Ε.Υ.Α……. 

Πιστεύαμε πως ο Δήμαρχος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν είχε συνηγορήσει για την ίδρυση της ΔΕΥΑ και την είχε καταψηφίσει ως αντιπολίτευση, θα είχε το κουράγιο και το ψυχικό σθένος όχι μόνο να αναγνωρίσει την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά ταυτόχρονα να συνδράμει στην λύση των προβλημάτων που αναφέρει στην εισήγησή του, τα οποία όμως δεν είναι αξεπέραστα. Τακτική που πρέπει να ακολουθεί ο καθένας όταν ισχυρίζεται πως θέλει να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και καλό.  

Το κυριότερο όμως για μας είναι πως τα προβλήματα που αναφέρει στην εισήγησή του  ο Δήμαρχος δεν φανερώνουν αδυναμία της ΔΕΥΑ να εξυπηρετήσει τον σκοπό της - κάτι που βέβαια ενδιαφέρει τον δημότη- τουναντίον δηλώνουν αδυναμία να δώσει λύσεις ο μοναδικός μέτοχος της επιχείρησης δηλαδή η ίδια η Δημοτική Αρχή.

Ο τρόπος που ακολούθησε για να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τη λύση της ΔΕΥΑ, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει καμία προσπάθεια για την διατήρησής της, αλλά αντιθέτως δείχνει πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να τη διατηρήσει. Αυτό το λέμε διότι στην  αντίθετη περίπτωση και πριν φτάσει στην σχετική εισήγηση, θα είχε ενημερώσει αναλυτικά το διοικητικό της συμβούλιο που είναι υπεύθυνο στο να βρει εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά της, στη συνέχεια τους δημοτικούς συμβούλους και ύστερα να προχωρήσει στην όποια διαδικασία. 

Εκτός κι αν η τακτική που επέλεξε είναι ένα τρυκ, για να ξεγελάσει τα στελέχη της παράταξής του που τον πιέζουν! Όμως τέτοιου είδους τακτικές υποβαθμίζουν την λειτουργία του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η Δ.Ε.Υ.Α έβαλε τέλος στην ανεπαρκή λειτουργία έως και ανύπαρκτη του συνόλου σχεδόν των Βιολογικών Καθαρισμών, προσπαθεί να αποκαταστήσει τα δίκτυα αποχέτευσης, να βελτιώσει την ύδρευση και κυρίως σταμάτησε τις αλόγιστες οικονομικές δαπάνες. 

Η Δ.Ε.Υ.Α έβαλε τέλος στην ρεμούλα του δημόσιου χρήματος από τους μεγαλοεργολάβους. Χρημάτων που έπαιρναν από τις συνεχείς αναθέσεις τα προηγούμενα χρόνια και όχι μόνο δεν αποκαθιστούσαν τις βλάβες, αλλά εξαφάνιζαν και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων ή δεν έφερναν καθόλου τα υλικά τα οποία είχαν βέβαια πληρωθεί.

Η Δ.Ε.Υ.Α σταμάτησε το ρουσφέτι και την συναλλαγή μεταξύ δημοτών και παλαιών αυτοδιοικητικών, αφού ανακάλυψε πάνω από 3.000 «ξεχασμένα» ρολόγια ύδρευσης και βεβαίωσε οφειλόμενα ποσά προς την Ύδρευση- Αποχέτευση ημετέρων των δημοτικών αρχών, τα οποία είχαν ξεχαστεί επίσης!!! 

Κ. Δήμαρχε δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε μπορείτε να τις δώσετε ότι δεν θα γυρίσουμε πάλι στα ίδια, μεταφέροντας ξανά τις αρμοδιότητες της Δ.Ε.Υ.Α στον Δήμο.

Αντίθετα εμείς είμαστε σίγουροι πως το πάρτι θα ξεκινήσει πάλι. Εξ άλλου τα τέλη από την Ύδρευση- Αποχέτευση που είναι εκ του νόμου ανταποδοτικά, θα τα χρησιμοποιείται για να ξελασπώνουν την κατάσταση άλλων υποχρεώσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν επανειλημμένα. 

Εμείς οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα το βάλουμε στα πόδια. Διότι προέκυψε ένα ακόμα σημαντικό θέμα μέσα από την εισήγηση για την λύση της Δ.Ε.Υ.Α. 

Η τακτική των διαδικασιών που ακολουθείται από την δημοτική αρχή δεν μας αφήνει αδιάφορους. Χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή τις διαδικασίες που προκύπτουν από  εγκυκλίους (που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τους Νόμους), υποσκάπτοντας την ίδια την αξιοπιστία του δημοτικού συμβουλίου, βάζοντας κυριολεκτικά μια βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του. 

Επιχειρεί η δημοτική αρχή να καταργήσει το δημοτικό συμβούλιο που στο συγκεκριμένο θέμα της λύσης της  Δ.Ε.Υ.Α έχει αυτό  αποκλειστικά το βάρος της απόφασης της λύσης της επιχείρησης. Ο Δήμαρχος φέρνει τη σύμφωνη γνώμη του για την λύση, ενώ δεν του ζητήθηκε από το αποφασιστικό όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο. 

Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος τους. Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους (και νεότερους) συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου, να μην ενδώσουν στην παραταξιακή πειθαρχία και ως αναφορά την διαδικασία, αλλά και στην απόφαση για λύση της Δ.Ε.ΥΑ. Τακτική και απόφαση που αδικούν τους ίδιους, μιας και οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με τα παρελθόντα χρόνια. 

Ας συμπεριφερθούμε ως Αυτοδιοικητικοί, με την έννοια, το πνεύμα και την ουσία του όρου. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μέγκος Παναγιώτης

Μπάκας Δημήτρης

Σταντζούρης Νίκος


«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου