Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΗΛΙΑΣ Ιωάννου ΠΛΑΤΙΑΣ 1910-1941 (4ο μέρος)

(Απόσπασμα από την δημοσίευση της αλληλογραφίας του Σουβαλιώτη ήρωα που πρωτοδημοσιεύτηκε από τον Δημήτρη Κατοίκο το 2014.).....

Σεβαστέ μου πατέρα

υγειαίνω και υγείαν δι'υμάς ποθώ.

Το γράμμα στο γράφω ευρισκόμενος επί Ιταλικού εδάφους.

Μέχρι στιγμής ο Ελληνικός Στρατός προχωρεί με μεγάλην ταχύτητα προς τα εμπρός οι δε Ιταλοί αφήνουν τα όπλα τους και φεύγουν πανικόβλητοι.

Ημεθα νικηταί και έχομεν προχωρήσει αρκετά επί του Ιταλικού εδάφους καταλαμβάνοντας αρκετά χωριά.

Το γράμμα μου είναι γραμμένο σε ιταλικό χαρτί καθώς και φάκελλο.

Τα σέβη μου εις την μητέρα. Χαιρετισμούς εις την Γεωργίαν.

Για μένα μην στενοχωρήσθε είμαι καλά και ο Θεός είναι μαζί μου.                                                                   

                                                                 Σας ασπάζομαι 

                                                                 7/11/40     Ηλίας

Η ημερομηνία αποστολής στην ταχυδρομική επιστολή είναι 14/11/1940


 18/11/1940 

 Σεβαστοί μου γονείς  υγειαίνω και υγείαν δι'υμάς ποθώ.

Επιστολήν σας έχω να πάρω 4 ημέρες. Ελπίζω να λάβω αύριον και η οποία θα με βρή επί Ιταλικού πρώην Αλβανικού εδάφους μαχόμενον κατά των Ιταλών.

Αυτό δεν πρέπει να σας στενοχωρήσει αλλά μάλλον να σας ευχαριστήση. Μέχρι στιγμής είμεθα νικηταί και ο εχθρός υποχωρεί εγκαταλείποντας πολλά λάφυρα.

Χαιρετισμούς εις την Γεωργίαν.

                                                          Σας ασπάζομαι

                                                                Ηλίας


 21 Νοεμβρίου 1940 

 Σεβαστοί μου γονείς και αγαπημένη μου Γεωργία.

Από υγείαν είμαι καλά το αυτό και δι'υμάς ποθώ. Χθές και άλλην επιστολήν σας έστειλα και σας έγραφα ότι την επιστολήν σας από 28 περασμένου μηνός (σ.σ.ημέρα κήρυξης του πολέμου) έλαβα χθές και χάρηκα πολύ δια την καλήν σας υγείαν παρόλον που από τότε έχουν περάσει23 ημέρες και δεν ξεύρω τι κάνετε.

Προ 10 ημερών έδωσα να σας ταχυδρομήσουν μίαν επιταγήν εκ δραχμών πεντακοσίων πλήν όμως τον ταχυδρόμον μέχρι στιγμής δεν τον ξαναείδα και επομένως δεν έχω πάρει την απόδειξιν της επιταγής και δεν ξεύρω εάν τα έστειλε ,όταν τα λάβης να μου γράψης αμέσως και να μου γράφετε σχεδόν καθημερινώς να μαθαίνω τι κάνετε.

Για μένα να μην στενοχωρείσθε είμαι καλά και με την βοήθειαν του Θεού και της Παναγίας θα είμαι  πάντα.

Ελπίζω δε να τελειώσουν τα βάσανα πολύ γρήγορα, την στιγμήν μάλιστα κατά την οποίαν ο Ελληνικός Στρατός προχωρεί και οι Ιταλοί τρέπονται εις φυγήν εγκαταλείποντες τα πάντα.Μάλιστα εχθές συλλάβομεν δύο χιλιάδας Αιχμαλώτους και 210 αυτοκίνητα με πολεμικόν υλικόν.

Τελειώνω και εύχομαι να δώσει ο Θεός πολύ γρήγορα να ανταμώσωμεν.

Από την Ελένην είχα γράμμα και μου γράφει ότι είναι στο Κηφισσοχώρι και ότι θα ανέβαινε να σας δή.

                                                                      Σας ασπάζομαι

                                                                               Ηλίας



 20/2/1941 

             Σεβαστέ μου πατέρα

Από υγείαν είμαι καλά το αυτό και δι'υμάς ποθώ.

Τα γράμματά σου από16/1/41 και 17/1/41 έλαβα σήμερα και χάρηκα πάρα πολύ δια την καλήν σας υγείαν.

Για μένα να μην ανησυχείται είμαι καλά.

Εάν έχετε ανάγκην από λεπτά ζήτησε από την Ελένην διότι εγώ όταν ησυχάσω θα πληρωθώ  οπότε και θα σας στείλω.

Τα σέβη μου εις την μητέρα

Χαιρετισμούς εις την Γεωργίαν

                                                         Σας ασπάζομαι

                                                              Ηλίας 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Για τον ηρωικό θάνατο του Ηλία Πλατιά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, πλήν της προφορικής αφήγησης του συμπολεμιστή του, Λουκά ΔΑΟΥΤΗ, που διέσωσε ο εξαίρετος συγχωριανός μας Ταξ/χος ΕΛΑΣ ε.α. Ηλίας Γεωργούσης, στην ανέκδοτη ιστορική διατριβή του, "ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ", που ευγενικά μου παραχώρησε και την εκθέτω στην εισαγωγή.

Από την περαιτέρω ιστορική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

1.Η αλληλογραφία του διακόπτεται την 20-2-1941,με την τελευταία του επιστολή σταλμένη από το Αλβανικό έδαφος στο οποίο ο Ελληνικός στρατός προέλασε τουλάχιστον σε 200 χλμ. βάθος.

2.Είναι προφανές ότι έπεσε μετά την ημερομηνία αυτή και όχι το 1940 που αναφέρει ο Γεωργούσης.

3.Το 1971 ή 1972,ήλθε στην Πολύδροσο και επισκέφτηκε τον ζώντα ακόμη πατέρα του ήρωα, Γερογιαννάκο Πλατιά, ο υποκόμος του Ηλία, από τον Αη Γιώργη της Λειβαδιάς. (Τα στοιχεία του δεν διασώθηκαν).

Αυτός ανέφερε στον δύστυχο πατέρα ,ότι ο Ηλίας έπεσε πολεμώντας από βλήμα ιταλικού όλμου ,στο ύψωμα "τρία αυγά", κατά την Εαρινή επίθεση των Ιταλών, και το σώμα του προφανώς διαμελίστηκε, γι αυτό δεν βρέθηκε τίποτα προς ταφήν, ούτε τάφος του υπάρχει πουθενά, χωρίς επίσης να παραθέσει ημερομηνία του συμβάντος.

4.Η Εαρινή επίθεση των Ιταλών, η περίφημη επιχείρηση PRIMAVERA, που διηύθυνε αυτοπροσώπως ο Μουσολίνι, άρχισε την 9-3-1941 και τελείωσε με ήττα των Ιταλών την 20-3-1941, με κύριο θέατρο των επιχειρήσεων το ύψωμα 731 της Τρεμπεσίνας. Απέναντι αυτού είναι η τοποθεσία "Τρία Αυγά" που αποτελούσε την κύρια βάση του Ιταλικού πυροβολικού.

5.Ο Ανθ/γός Ηλίας  ΠΛΑΤΙΑΣ για τον Ελληνικό Στρατό θεωρείται επισήμως "ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ".

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ 

Στον πόλεμο 1940-41 έπεσαν οι παρακάτω Σουβαλιώτες: 

Ιωάννης Αθαν. Παναγιώτου - Λοχαγός 

Ηλίας Ιωαν. Πλατιάς - Έφεδρος Ανθυπολοχαγός 

Ιωάννης Γεωρ. Αδαμόπουλος - Στρατιώτης 

Δημήτριος Νικ. Ανάγνος - Στρατιώτης 

Ιωάννης Παν. Διαμαντώνης - Στρατιώτης 

Αθανάσιος Κων. Καλλιμάνης - Στρατιώτης 

Αναστάσιος Ευστ. Καραχάλιος - Στρατιώτης 

Κωνσταντίνος Αθαν. Λιάρτης - Στρατιώτης 

Δημήτριος Λουκ. Τοπάλης - Σρατιώτης 

Χρήστος Χαραλ. Τσαρμακλής - Στρατιώτης 

                                                ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ                                                         

                                            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ

                                                      ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΛΑΣ ε.α.

                                                     ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ   ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

                                                      ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


 

7 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χρήστο τιμή μας που δημοσιεύονται στό φιλόξενο blog αναρτήσεις αποκλειστικά του Λαογραφικού -Ιστορικού
    Συλλόγου Πολυδρόσου . Αλλά σκόπιμο θα ήταν να γράφεται και η Αρχική πηγή Δημοσίευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι πολύ. Ο κ. κ.Κατοίκος μου το έστειλε στο e-mail για να το δημοσιεύσω. Μπορούσατε να ενημερωθείτε από τον ίδιο πριν μου κάνετε την παρατήρηση. Αυτό δεν λέγεται αναδημοσίευση, άλλο είναι η αναδημοσίευση και το γνωρίζετε πολύ καλά. Για την ώρα αυτά .......

      Διαγραφή
  2. Λυπάμαι πραγματικά που αναγκάζομαι να παρέμβω "σχολιάζοντας" τα παραπάνω σχόλια αλλά επειδή διαπιστώνω , για πολλοστή δυστυχώς φορά, ότι κάτι "σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας" , εν προκειμένω σ' αυτό το χωριό & στις σχέσεις , Συλλόγων , παραγόντων , προσώπων , blog's μεταξύ των , επιτρέψτε μου ένα- δύο ρητορικά ερωτήματα μήπως μπορέσω & καταλάβω καλύτερα .

    1. " ο ΛΙΣ που έγραψε το πρώτο σχόλιο & το polydrososparnassou που απαντάει στον ΛΙΣ δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό χωριό , περιοχή του νομού Φωκίδος , της περιφέρειας Στερεάς , της Χώρας μας ;;; "
    Όχι για τίποτα άλλο αλλά για κάποιον που δε γνωρίζει πρόσωπα & πράγματα διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια θα σχηματίσει την εντύπωση ότι ο ΛΙΣ & το polydrososparnassou είναι δύο ξένοι μεταξύ τους & ο πρώτος εγκαλεί τον δεύτερο για ένα ζήτημα μάλλον ήσσονος σημασίας όπως η δημοσίευση ή αναδημοσίευση ενός Άρθρου (συγκεκριμένου συντάκτη) που παρελήφθη & από τους δύο σε διαφορετικό χρόνο & επομένως δημοσιεύθηκε και σε διαφορετικό χρόνο .
    2. Αφού , όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω , τόσο ο ΛΙΣ όσο & το polydrososparnassou δραστηριοποιούνται στο ίδιο χωριό (την Πολύδροσο) είναι δυνατόν να ερίζουν μεταξύ τους για ένα θέμα που ο ίδιος θα χαρακτήριζα "περί όνου σκιάς ;;;"
    Αντί ως οφείλουν να έχουν αγαστή συνεργασία , και από κοινού ,να προβάλουν ,να αναδεικνύουν , να δημοσιεύουν-δημοσιοποιούν θέματα που θα προάγουν το πολιτιστικό & μορφωτικό επίπεδο των συγχωριανών μας και εν τέλει θα ωφελούν το ίδιο το χωριό .
    Εν προκειμένω δε και για να μη θεωρηθεί η παρέμβασή μου ως ισορροπητική (Πόντιου Πιλάτου) θα έλεγα ότι το Σχόλιο του ΛΙΣ είναι τουλάχιστον ατυχές τόσο ως προς την ουσία όσο & ως προς τη χρήση του λογοτύπου του Συλλόγγου καθ' ότι αυτό παραπέμπει στο ότι η διαμαρτυρία για τη μη αναφορά της "ΠΗΓΗΣ" από το polydrososparnassou είναι διαμαρτυρία αποφασισμένη από το Δ.Σ. του Συλλόγου , κάτι που δεν συμβαίνει .
    Ως μέλος λοιπόν του Δ.Σ. ενίσταμαι & διαφοροποιούμαι .
    Έρρωσθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως διαχειριστής του ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄, και ως μέλος του Λαογραφικού συλλόγου, από την ίδρυσή του, ποτέ δεν παραπονέθηκα για τέτοιου είδους θέματα και ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μου να βλέπω οποιοδήποτε blog ή site και ιδιαίτερα του Λαογραφικού Συλλόγου του χωριού μου ανταγωνιστικά. Αφιερώνω αρκετό χρόνο χωρίς κανένα όφελος.
    Δεν γνωρίζω αγαπητέ Αλέξανδρε αν η ΄΄παρατήρηση΄΄ ή επίπληξη ? είναι του συνόλου του ΔΣ του Λαογραφικού. Σημασία έχει ότι φέρει το όνομα ΄΄ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ΄΄.
    Τα παράπονά μου τα εξέφρασα και στον Πρόεδρο ο οποίος μου δήλωσε άγνοια.
    Ενημέρωσα και τον συγγραφέα του δημοσιεύματος κ. Κατοίκο.
    Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παρόν σχόλιο δεν υπέχει την έννοια Απάντησης στο παραπάνω σχόλιο του Πολύδροσος Παρνασσού αφού , εν πολλοίς , με το δικό μου προηγηθέν σχόλιο νομίζω έχω απαντήσει στις όποιες αμφιβολίες του αλλά θέλω απλά να προσθέσω κάτι που ξέχασα να συμπεριλάβω στο προηγούμενό μου σχόλιο και αυτό το "κάτι" δεν είναι τίποτα άλλο από την απογοήτευση & θλίψη που προσωπικά μου προκαλεί αλλά & πιστεύω ότι θα προκαλεί στον κάθε εχέφρονα & νουνεχή συγχωριανό μας η αντιπαράθεση που προκλήθηκε για ένα ήσσονος σημασίας θέμα , μεταξύ δύο "υποτίθεται" αδελφών blog's , και το θλιβερότερο μάλιστα ότι αυτό συνέβη εξ αιτίας μιας ανάρτησης που το θέμα της & τα παρουσιαζόμενα με επιμέλεια και εξαιρετικό τρόπο από τον Δημήτρη Κατοίκο ντοκουμέντα (επιστολές & προσωπικά στοιχεία ενός πολεμιστού του Μετώπου) πολλώ δε μάλλον το ΠΡΟΣΩΠΟ (Ηλίας Ι.Πλατιάς) αποπνέουν μια ιερότητα επιβάλλουσα όχι απλά τον δέοντα σεβασμό αλλά & την ΣΙΩΠΗ ημών τον ελαχίστων μπροστά σε ΕΚΕΙΝΟΝ , στον ΗΡΩΑ .
    ΣΙΩΠΗ λοιπόν & περίσκεψη ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
    1.Με δική μου πρωτοβουλία και από το προσωπικό μου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ανήρτησα στον φιλόξενο και λαοφιλή ιστότοπο polydrososparnasou,απόσπασμα από την ιστορική έρευνα που είχα πρωτοδημοσιεύσει το 2014 στον ιστοχώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Συλλόγου, για τη ζωή και τη δράση του Σουβαλιώτη ήρωα του Ελληνοϊταλικού πολέμου Ηλία Πλατιά.
    Αποκλειστικός μου στόχος ήταν και είναι η περεταίρω διάδοση και γνώση του εξαιρετικού αυτού θέματος, και σε ένα άλλο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια του χωριού μας, και που ο polydrososparnassou απευθύνεται.
    2.Συγχαρητήρια και πάλι συγχαρητήρια και στους δύο ηλεκτρονικούς ιστότοπους που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στη Σουβάλα μας, διαφημίζουν τον πολιτισμό της και αποτελούν κόσμημα αντικειμενικότητας και πλουραλισμού που θα ζήλευαν μεγαλύτερες πόλεις και πιο διάσημα ΜΜΕ.
    3. Αλλού είναι το θέμα μας.
    Όπως και στο πρώτο δημοσίευμα, έτσι και στο νυν, επαναφέρω την πρόταση που είχα απευθύνει τότε, και στις τωρινές Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές, όπως με δική τους πρωτοβουλία πραχθούν τα κάτωθι:
    α. Να αφαιρεθεί από την πλαϊνή πλευρά του ηρώου της πλατείας η μικρή και αθέατη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των 10 Σουβαλιωτών ηρώων που φέρει τον αδόκιμο και ανιστόρητο όρο "φονευθέντες¨ του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
    β. Να συσταθεί επιτροπή από πρόσωπα κύρους και που να συμμετέχουν στα κοινά,(εκπαιδευτικούς, προέδρους συλλόγων, πρώην αιρετούς κλπ), η οποία ύστερα από δημόσιο και ανοιχτό διάλογο, καταρτίσει και υποβάλλει πίνακα με ΟΛΟΥΣ τους Σουβαλιώτες ήρωες που έπεσαν κατά καιρούς σε μάχες.
    γ. Να κατασκευαστεί καλαίσθητη μεγάλη κατατοπιστική επιγραφή υπό τον τίτλο "ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ" με όλα τα ονόματα που θα προκύψουν από την έρευνα, η οποία θα τοποθετηθεί ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ της βάσης του αγάλματος και θα θυμίζει στους αιώνες των αιώνων ότι η Σουβάλα υπήρξε λεβεντογένα μάνα ηρώων και ότι η Ελλάδα της χρωστάει πολλά. Χωριανοί και επισκέπτες θα τρίβουν τα μάτια τους.
    ΥΓ: Προτίθεμαι να αναλάβω όλο το κόστος κατασκευής της επιγραφής, στη μνήμη του πατέρα μου και συμπολεμιστή των ηρώων Γιάννη Κατοίκου.

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
    ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΛΑΣ εα
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή