Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

16/3/1929: Παλιά νέα για τα Καστέλλια - Από τα 820 πρόβατα ψόφησαν 696

Από την Εφημερίδα ΄΄Ρουμελιώτης΄΄ στις 16 Μαρτίου 1929 

΄΄Από 820 πρόβατα εψόφησαν 696΄΄....

ΑΠΟ 820 ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΨΟΦΗΣΑΝ 696

Κύριε Διευθυντά του ΄΄Ρουμελιώτου΄΄

ΚΑΣΤΕΛΛΙ Παρνασσίδος. - Μεταξύ της περιφερείας κοινότητος Δαδίου και Παλαιοχωρίου Δωριέων εκτείνεται βοσκότοπος ονόματι <<Λειβαδόραχη>>ήτις επωλείτο πάντοτε ως χειμερινό λειβάδι προβάτων.

Επειδή εις την θέσιν ταύτην σπανίως έπιπτεν πολλή χιών και τα ποίμνια δεν είχαν ανάγκην πολλή καταλλήλου ποιμνιοστασίου. Δια τους άνω λόγους το λειβάδι τούτο εκτοπήθη εις την πλειοδοτικήν δημοπρασίαν φθάσαν εις το σεβαστόν ποσόν των 63.000 δρ. δια την εφετεινήν χειμερινήν περίοδονυπό των Καλλιέων κτηνοτρόφων Σαντίκων, Καρακώστα και Κούρμαλη τοποθετησάντων περί τα 800 πρόβατα.

Αι αλλεπάλληλοι όμως χιονοθύελαι επροξένησαν τελείαν καταστροφήν εις τα ποίμνιά των, δια να εννοηθή η κατάστασις αναφέρομεν ό, τι εκ του ποιμνίου του Π. Σαντίκου 230 εσώθησαν μόνον 15, του Καρακώστα εκ των 440 μόνον 100 άτινα εφόρτωσε δια Πειραιά συγγενής του προς διάσωσιν και του Κρούμαλη εκ των 150 μόνος 9!

Η πρωτοφανής αύτη καταστροφή βαθέως έπληξε την καρδίαν του κοινού μας. Ήδη φαντάζεταί τις την οδυνηράν κατάστασιν των ποιμνίων τούτων, υποχρεωμένων να πωλήσωσι και τας οικίας των, εάν έχωσιν τοιαύτας, δια να πληρώσωσι το ενοίκιον, εάν η Κυβέρνησις δεν λάβει μέτρα υπό των περιστάσεων και της λογικής υπαγορευόμενα.

                                                                 Γ. Σταματέλος

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου