Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Πλημμύρες στο οροπέδιο της Ξυνιάδας

Για μια ακόμη φορά ο λαός του οροπεδίου της Ξυνιάδας βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών......

Είναι ανάγκη επιτακτική να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των χωριών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Η εικόνα της καταστροφής στην περιοχή είναι ανυπολόγιστη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον Άγιο Στέφανο,  όπου οι κάτοικοι των χωριού έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Σπίτια, αυλές σπιτιών, αποθήκες, στάβλοι, ποιμνιοστάσια, πλημμύρισαν και οι κάτοικοι - παρά την προσπάθειά τους - δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα νερά και τα φερτά υλικά απ’ το βιος τους. Πνίγηκαν ζώα, παρασύρθηκαν μελίσσια  και καταστράφηκαν.

Ο κεντρικός δρόμος καθώς και οι δρόμοι μέσα στο χωριό έγιναν ποτάμια, αφού το νερό, μη βρίσκοντας διέξοδο στα φρεάτια – πολλά απ’ τα οποία ήταν ήδη βουλωμένα-  του ανεπαρκούς και πεπαλαιωμένου δικτύου ομβρίων υδάτων,   ακολούθησε τους δρόμους. 

Σε πολλά σημεία του κεντρικού δρόμου είχε μαζευτεί μεγάλος όγκος μπάζων και άλλων φερτών υλικών και η συγκοινωνία για ώρες είχε διακοπεί, για να αποκατασταθεί το βράδυ με τη συνδρομή μηχανημάτων του Δήμου.

Στο κέντρο του χωριού ξηλώθηκε  δρόμος από τα ορμητικά νερά ρέματος που έρχεται από το βουνό και φάνηκαν οι σωλήνες ομβρίων υδάτων που ήταν σε βάθος 1,5-2  μέτρων.

Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές στο κεντρικό οδικό δίκτυο της περιοχής, κοντά στο χωριό .

Η γέφυρα στον κεντρικό δρόμο, έξω από τον Άγιο Στέφανο προς το Περιβόλι και στη θέση Πλατανόρεμα, υπέστη σοβαρές ζημιές, πλατάνια ξεριζώθηκαν, την έφραξαν και το νερό περνούσε από πάνω. Μεγάλο μέρος της έχει υποστεί καθίζηση και είναι επικίνδυνη και ανασφαλής για διέλευση.

Άλλη γέφυρα, στην αρχή του δρόμου που οδηγεί - μέσω του Τριλόφου - στη Δ. Φθιώτιδα, κατέρρευσε, έπεσε μάλιστα μέσα όχημα που μετέφερε αξιωματικό της αστυνομίας και έναν αντιδήμαρχο. ( Ευτυχώς μπόρεσαν και βγήκαν σώοι από το όχημα, το οποίο ανασύρθηκε). Συνέπεια της κατάρρευσης είναι να διακοπεί η συγκοινωνία από το δρόμο  αυτό και η σύνδεση με τη Δ. Φθιώτιδα.

Μεγάλη πληγή για την περιοχή, σε κάθε πλημμυρικό φαινόμενο, έχουν καταστεί οι προχειρότητες και κακοτεχνίες των έργων για την Ε65. Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες τα μπάζα του γεφυριού, που πάνω θα περνάει η Ε65 και κάτω ο δρόμος για τον Άγιο Στέφανο και τα άλλα χωριά, παρασύρονται από το νερό και μαζεύονται μέσα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να διακόπτεται για πολλές ώρες η κυκλοφορία προς τα χωριά. Κάτω δε από το γεφύρι, λόγω της κλίσης που έχουν δώσει στο δρόμο και της μη σωστής αποστράγγισης, εγκλωβίζεται μεγάλος όγκος νερού. Σε όλη αυτή την περιοχή η διαχείριση που έχει κάνει η κατασκευαστική εταιρία στα παλιά ρέματα, που έδιωχναν τα νερά με φυσικό τρόπο και δεν λίμναζαν ποτέ ,αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι η κατάλληλη, γι’ αυτό και τα νερά δε βρίσκουν ικανοποιητική διέξοδο και παραμένουν λιμνάζοντα.

Η ίδια η Ε65 έχει διακόψει την κυκλοφορία της, γιατί λίγο πριν την είσοδο σ’ αυτή υπάρχει καθίζηση του δρόμου  κάτω από τον Άγιο Στέφανο προς τη μεριά της Λίμνης Ξυνιάδας.

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν και στο Περιβόλι, στο οδικό δίκτυο του χωριού - κεντρικό και εσωτερικό - καθώς και σε αποθήκες και σε ποιμνιοστάσια.

Επίσης μεγάλες  ζημιές υπέστη το κτήριο  του Δήμου στην Ομβριακή, αφού το νερό που μπήκε στην αίθουσα τελετών και στο χώρο που στεγάζεται το ΚΕΠ έφτασε το ένα μέτρο ύψος.

Οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά την πρώην Λίμνη Ξυνιάδας. Εδώ και χρόνια οι αγρότες διαμαρτύρονται για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην ίδια καλλιεργητική περίοδο που βλέπουν τα χωράφια τους πλημμυρισμένα, το εισόδημά τους να χάνεται και να μην παίρνονται μέτρα.  

Μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα ,αφού αυτά δεν υπηρετούν τη λογική κόστους – οφέλους που εκφράζει η ΕΕ. Ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές, είπε ότι αναμένεται να αυξηθούν - λόγω της κλιματικής αλλαγής – όμως, για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις ανθρώπινες ζωές δεν είπε τίποτα. Δεν μπόρεσε να κάνει καμία δήλωση αν από τα δισ. ευρώ στήριξης της ΕΕ θα πάνε κάποια σε τέτοια έργα και δεν το έκανε, γιατί όλα αυτά τα δισεκατομμύρια θα πάνε ακόμα μια φορά στις τράπεζες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές.

Σήμερα, μπροστά στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, δεν μπορεί να προβάλλεται ως δικαιολογία η ποσότητα και το ύψος της βροχόπτωσης. Σε αυτήν τη βάση είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ότι για όλα φταίνε τα "ακραία καιρικά φαινόμενα". Τα φυσικά φαινόμενα δεν αποτρέπονται αλλά μπορούν να  προλαμβάνονται οι συνέπειές τους και να προστατεύεται ο λαός και το βιος του. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να υπάρχει πολιτική βούληση και διαφορετικός προσανατολισμός  που οι κυβερνήσεις της χώρας ούτε  είχαν ούτε έχουν.   

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι κάθε φορά που βρέχει ο λαός της περιοχής μας τρέμει για τις συνέπειες. Κάθε χρόνο υποτίθεται ότι γίνονται "αντιπλημμυρικά έργα" και ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε καταστροφή, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση την Περιφέρεια Στερεάς και το Δήμο : 

- Να προχωρήσουν στη γρήγορη, άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κατοικίες, να απομακρυνθούν από τα σπίτια φερτές ύλες, λάσπη κλπ., να καθαριστούν όλοι οι δρόμοι.

- Να καταγραφούν σε σύντομο διάστημα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για την καταστροφή οικοσκευών και άλλων αντικειμένων που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

- Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε δρόμους, γεφύρια και να αποκατασταθεί η συγκοινωνία προς τη Δυτική Φθιώτιδα και προς την Ε65 . Να καταγραφούν οι ζημιές σε καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι κάτοικοι.

- Με προτεραιότητα να δρομολογηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας στον Άγιο Στέφανο, στο Περιβόλι αλλά και σ’ όλο το Δήμο, που σε κάθε φυσικό φαινόμενο ανεξαρτήτως της εντάσεως  μετρά τεράστιες ζημιές.

Δομοκός 20.09.2020

C:\Users\Χρηστος Νιανιος\Downloads\IMG_20200918_172738.jpg

C:\Users\Χρηστος Νιανιος\Downloads\IMG_20200918_172913.jpg

C:\Users\Χρηστος Νιανιος\Downloads\IMG_20200918_182053.jpg

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια στον Άγιο Στέφανο

C:\Users\Χρηστος Νιανιος\Downloads\IMG_20200919_174451.jpg

C:\Users\Χρηστος Νιανιος\Downloads\IMG_20200919_174414.jpg


Εικόνες από τις ζημιές  στον Άγιο Στέφανο




C:\Users\Χρηστος Νιανιος\Downloads\IMG_20200919_180422.jpg

Η γέφυρα στο δρόμο προς το Τρίλοφο στη θέση Ιτιόρεμα που κατέρρευσε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου