Με αφορμή τα κατά καιρούς δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση του Δημοτικού κτιρίου που στέγαζε το παλαιό νοσοκομείο Άμφισσας, θεωρούμε σκόπιμο, να ανακοινώσουμε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό μας για την ανάπλαση και αξιοποίηση των Δημοτικών κτιρίων της πόλης της Άμφισσας,....
προκειμένου να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες.Η Δημοτική αρχή έχει θέσει προτεραιότητά της την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της, την ανακαίνιση, επανάχρηση και αξιοποίηση κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, καθώς επίσης την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι προγραμματισμένα να τρέξουν κατά τη διάρκεια της θητείας μας.
Η επανάχρηση του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου Άμφισσας, το οποίο παραμένει ανενεργό τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο τριπλής ανάπλασης κτιρίων που έχει ως άξονες:
1. Την επανάχρηση του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου σε Δημοτικό κατάστημα για τη φιλοξενία σημαντικών διευθύνσεων του Δήμου μας
2. Την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εικαστικού εργαστηρίου και του παρακείμενου Δημοτικού κτιρίου (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) σε χώρο προαγωγής των Τεχνών και του Πολιτισμού
3. Την ανακαίνιση και μετατροπή της πρώην οικίας Τσικνή- Καναβάκη σε πρότυπο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης, με πολλά στοιχεία ενός λαογραφικού μουσείου αλλά ταυτόχρονα πλήρους λειτουργικής και αξιοποιήσιμης από τις υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου μας
Τα οφέλη του σχεδίου είναι πολλά.
Η παραγωγικότερη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου
Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους , λόγω μισθωμένων κτιρίων
Η ευκολότερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών για θέματα της καθημερινότητάς τους όπως ύδρευση, αποχέτευση, δημοτικός φωτισμός, απορρίμματα, κοινόχρηστοι χώροι, όντας όλες οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν αυτές τις ανάγκες σε ένα κοινό χώρο
Η δημιουργία ενός αμιγώς Πολιτιστικού πολυχώρου στο κέντρο της πόλης, όπως το κτιριακό συγκρότημα που σήμερα στεγάζει το Εικαστικό και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, και που με τις κατάλληλες μετατροπές θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες δομές πολιτισμού της πόλης (εκθέσεις, δράσεις κ.α.), αξιοποιώντας, παράλληλα τον περιβάλλοντα χώρο του.
Η ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης, μέσα από ένα πλήρες λειτουργικό κτίριο - πρότυπο που μπορεί να φιλοξενήσει την λαϊκή παράδοση της πόλης και των παραδοσιακών επαγγελμάτων της
Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά ούτε και ταυτόχρονα.
Προϋπόθεση όλων είναι η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και στο χώρο του εικαστικού.
Μελετητικά, ξεκινήσαμε πρώτα από την επανάχρηση του παλιού νοσοκομείου, το οποίο και ευρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το γεγονός αυτό φυσικό ήταν να διαρρεύσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ερωτήματα και να δημοσιοποιηθούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των πολιτών, για τη χρήση του.
Σχετικά με την στέγαση των ανθιβόλων Παπαλουκά, υπάρχει προγραμματισμός από την προηγούμενη Δημοτική αρχή να μεταφερθούν στην οικία Γαζή-Καρελά, η οποία έχει γίνει δωρεά στο Δήμο μας και για την οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ‘Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου’ μαζί με άλλα σημαντικά έργα για την Άμφισσα, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ και τη προϋπόθεση να ολοκληρωθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση μη υλοποίησης έστω και ενός, συμπαρασύρει όλο το ‘πρόγραμμα’ και απεντάσσονται όλα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ουδεμία πρόθεση έχουμε, ως Δημοτική Αρχή, να διακινδυνεύσουμε σημαντικά έργα για την πόλη της Άμφισσας.
Αντιλαμβανόμαστε τις διαφορετικές προσεγγίσεις συμπολιτών μας και τις ανησυχίες τους, όμως είναι στις προθέσεις μας να αξιοποιήσουμε και τα κτίριά μας, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού που έχουμε εκπονήσει και τα χρήματα που είναι ήδη εγκεκριμένα και δεν θα μας περιμένουν για πολύ…
Δήμος Δελφών
Δημοτική Ενότητα Άμφισσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.