Είναι ένα χωριό με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με μεγάλες απαιτήσεις από τον εκάστοτε κοινοτάρχη του. Ο λόγος για τα Καστέλλια, με τη σημαντική παράδοση και το δικό του ρόλο στο χθες και στο σήμερα της Παρνασσίδας..... Ο νέος Πρόεδρος της κοινότητας, ωστόσο, πασχίζει και αγωνιά να έχει το χωριό του και πρόσωπο στο αύριο.
Ο Γιώργος Χαλατσάς, με το κλείσιμο ενός έτους από την ανάληψη της προεδρίας της κοινότητας, προβαίνει στο δικό του απολογισμό μέσα από τις σελίδες της Εν Δελφοίς. Μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο του, για τα πεπραγμένα της πρώτης χρονιάς στην κοινότητα και για τις σχέσεις του με τους κατοίκους και τους εποχιακά επισκεπτόμενους το χωριό. Τοποθετείται με σαφήνεια στο ζήτημα του υδροηλεκτρικού, που “σήκωσε” αντιδράσεις στο αυτοδιοικητικό τοπίο της Παρνασσίδας, μιλάει για τις σχέσεις με την Imerys, και, τέλος, αποκαλύπτει μέσα από την εφημερίδα μας τους δύο μεγάλους στόχους του για τις προοπτικές των Καστελλίων, που θα συζητηθούν!
Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα
Κλείσατε ένα χρόνο στην αυτοδιοίκηση. Κατ αρχάς θα ήθελα τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά σας.
Αρκετό καιρό πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, έκανα σκέψεις για διάφορα θέματα που απασχολούσαν την τοπική κοινωνία και πίστευα ότι με προσπάθεια θα επιλυθούν. Όταν έφτασα στο δια ταύτα είδα ότι είναι πολύ δυσκολότερα τα πράγματα απ’ ότι νόμιζα.
Θεωρείτε ότι είναι ένα γενικό πρόβλημα που οφείλεται στην οικονομική κρίση ή δεν έχετε την στήριξη που περιμένατε;
Είναι θέματα που άπτονται εντός των τειχών, θα έλεγα. Δηλαδή, πράγματα που αφορούν καθαρά στο χωριό και δεν έχουμε απαίτηση να μας τα επιλύσει η κεντρική διοίκηση. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Λόγω μεγάλης έκτασης του χωριού μου, παρουσιάζονται συνεχώς προβλήματα με λακκούβες στους δρόμους, βουλωμένοι ή σπασμένοι υδραύλακες, κλωνάρια δέντρων μέσα στους δρόμους, σκουπίδια πεταμένα παντού.
Αυτά λοιπόν προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μόνοι μας, χωρίς να ζητάμε συνεχώς βοήθεια. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι τόσα πολλά χωριά και 5 κωμοπόλεις, τι να πρωτοκάνει ο Δήμος. Σε σοβαρότερα βέβαια θέματα, όσες φορές ζητήσαμε βοήθεια από την κεντρική διοίκηση ήταν άμεσα δίπλα μας. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τη ΔΕΥΑ και την διοίκησή της όπως επίσης και από την Πολιτική Προστασία και τον αντιδήμαρχο που προΐσταται.
Τότε οι δυσκολίες σε τι αναφέρονται;
Είναι πράγματα που ίσως φαίνονται απλά και έτσι τα θεωρούσα και εγώ αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολα. Τι εννοώ, θα σας πω 2-3 παραδείγματα:
- Μέσα στην πλατεία του χωριού μου, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο πάνω από 20 χρόνια κτίριο (που ανήκει στον Δήμο), το οποίο είναι μίασμα για το χωριό λόγω ότι έχει γίνει χώρος απορριμμάτων. Πίστευα ότι μέσα σε 2 μέρες θα το συμμορφώσω ή θα το γκρεμίσω. Τελικά ίσως μείνει έτσι για 2 αιώνες…
- Έχουμε ένα γήπεδο εγκαταλελειμμένο που έχει φυσικές κερκίδες λόγω ότι είναι σε πλαγιά του βουνού. Και εκεί πίστευα ότι θα γίνει εύκολα λειτουργικό ή έστω ένας καθαρός από μπάζα και φερτά υλικά χώρος…Διαψεύστηκα. Τουλάχιστον όμως θα κάνουμε προσπάθεια μέσω τεχνικού προγράμματος εάν εγκριθεί ο προαύλιος χώρος του δημοτικού σχολείου, να γίνει ένας μικρός χώρος αθλοπαιδιών χωρίς μεγάλα κόστη για το Δήμο. Το χωριό μου Καστέλλια Φωκίδας ειδικά τους θερινούς μήνες έχει πάρα πολύ νεολαία. Να φανταστείτε ότι σε πρώτη φορά ποδηλατικό γύρο έλαβαν μέρος 86 παιδιά. Θα ήταν ότι καλύτερο για τα νέα παιδιά του χωριού και τους πολύ μικρούς φίλους να γίνει στο χώρο αυτό. Δηλαδή ένα γηπεδάκι 5*5, ένα μικρό μπασκετάκι και ένας χώρος για τέννις ούτως ώστε να μπορούν να αθληθούν και να κάνουν το χόμπυ τους όλες οι ηλικίες των παιδιών. Δεν σκεφτόμαστε πολυτέλειες και ακριβά κόστη. Πολύ απλά πράγματα αν μας βοηθήσει ο Δήμος για να κρατάμε τα παιδιά στο χωριό και να περνάνε ευχάριστα τον χρόνο τους.
- Ένα άλλο πρόβλημα σοβαρότατο είναι οι τσιμεντένιοι δρόμοι περίπου 60 χρόνων που πλέον είναι διαλυμένοι. Εδώ χρειάζεται απαραίτητα η συνδρομή του Δήμου. Γνωρίζουμε ότι δεν γίνονται πλέον οι δρόμοι απ’ την αρχή. Μερικές μπετονιέρες με μπετόν όμως θα συμμορφώσουν κάπως τα πράγματα.
Εκτός από τα θέλω, στο διάστημα που είστε στην αυτοδιοίκηση, έχετε κάνει κάποια πράγματα από αυτά που είχατε σαν προεκλογικές θέσεις;
Από τη στιγμή που μπήκα στην κοινότητα επικεντρώθηκα στην καθαριότητα του χωριού μου. Με μεγάλη προσπάθεια και συνεχείς επαφές με ιδιοκτήτες κτημάτων εντός του χωριού που είχαν μεγάλη και άναρχη βλάστηση καθαρίσαμε πάρα πολλά. Με την νέα χρονιά δεν επαναπαύτηκα, αλλά από διακριτικότητα δεν ξαναήρθα σε επικοινωνία με τους ίδιους ιδιοκτήτες πιστεύοντας ότι από μόνοι τους θα κάνουν τα αυτονόητα, αφού βέβαια έκανα τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Φωνή βοώντος όμως.
Δυστυχώς οι περισσότεροι θέλουν την συνεχή όχληση και το κυνηγητό, αλλά εμείς θα θέλαμε την συνείδηση του καθενός να είναι αρωγός σε αυτό το σοβαρό θέμα.
Εκτός της καθαριότητας έγινε μια ουσιαστική αναβάθμιση στον προαύλιο χώρο του Ιατρείου που τυχαίνει να είναι και η βιτρίνα του χωριού γιατί είναι στον κεντρικό δρόμο.
Καθαρίσαμε και φωτίσαμε τον χώρο με προσωπική εργασία και με έξοδα συμπολιτών και τώρα ο χώρος είναι ευπρεπής, να παίζουν παιδιά και το βράδυ να είναι πανέμορφα φωταγωγημένος.
Επίσης, στάσεις λεωφορείων που πραγματικά αποτελούσαν όνειδος, έγιναν καινούριες πάντα με τη βοήθεια συμπολιτών και αρκετή εργασία βέβαια.
Αρκετές φορές με τη συνδρομή του πρώην και του νυν αντιπεριφερειάρχη και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας ρίξαμε πίσσα σε δρόμους που ήταν πράγματι διαλυμένοι.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι πολλοί εξ ορισμού κατηγορούν την εταιρεία Βωξιτών έτσι για να την κατηγορούν. Εμείς όσες φορές χρειαστήκαμε βοήθεια με υλικά, ερχόμενοι σε επαφή ηλεκτρονικά βρήκαμε άμεσα ανταπόκριση. Και σαν χωριό μπορεί κάποιοι να λένε εναντίον, όμως πόσοι δούλεψαν και δουλεύουν, συνταξιοδοτήθηκαν, σπούδασαν παιδιά! Άρα δεν ξιφουλκούμε απλά για να το παίζουμε πατριώτες και ήρωες αλλά διεκδικούμε και αν χρειαστεί θα πούμε επί δικαίω το “Μολών Λαβέ”…
Με τη συμβολή της αντιδημαρχίας, επιπλέον, φτιάξαμε δύο εγκαταλελειμμένους καυστήρες καλοριφέρ στο κοινοτικό γραφείο και στο ιατρείο ούτως ώστε να μπορούμε να δεχτούμε επισκέπτες και ασθενείς σε ανθρώπινο επίπεδο. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε με τη συγκατάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών να αναδείξουμε ένα μικρό αρχαιολογικό χώρο που στο άμεσο μέλλον θα γίνει μεγαλύτερος γιατί υπάρχουν πολλά αρχαία ευρήματα που απλά θέλουν ανάδειξη.
Σύντομα θα μπει σε λειτουργία ο Ξενώνας του χωριού που είναι ανενεργός πολλά χρόνια.
Ένα άλλο θέμα που μπορεί να φαίνεται απλό όμως αντικειμενικά είναι σοβαρό, είναι ο δημοτικός φωτισμός. Προσπαθούμε να μη μένουν οι γειτονιές για μεγάλο διάστημα χωρίς φωτισμό με καμένες λάμπες.
Διοργανώσαμε ένα ποδηλατικό γύρο στην μνήμη ενός φίλου και συμπολίτη με μεγάλη επιτυχία και ευελπιστούμε να γίνεται κάθε χρόνο με οφέλη στο χωριό από επισκέπτες.
Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα για το οποίο είμαι υπερήφανος και στο μέλλον θεωρώ ότι θα μνημονεύομαι για το καλό που θα γίνει στο χωριό μας είναι το Υδροηλεκτρικό.
Ένα θέμα για το οποίο κάποιοι συγχωριανοί είχαν και ίσως έχουν αντίθετη άποψη, αλλά αυτό οφείλεται στην άγνοια και στην επιμελώς και με γκεμπελικό τρόπο προσπάθεια κάποιων να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη με ψευδή στοιχεία.
Εγώ όμως προτίμησα να γίνω πρόσκαιρα δυσάρεστος σε αυτούς τους συμπολίτες (έστω μια πολύ μικρή μερίδα) και στην πορεία ωφέλιμος.
Εδώ όμως θέλω να αναφερθώ στην Δημοτική Αρχή που έχοντας τεχνικές γνώσεις βοήθησε το χωριό μου στον μέγιστο βαθμό και επειδή δεν είμαι αγνώμων θα αναφερθώ -και στην κατάλληλη στιγμή με ονόματα – σε δημοτικούς συμβούλους και αρχηγούς συνδυασμών που παρότι εκλέγονται μακριά απ΄ το χωριό μου προσπάθησαν για το καλό της κοινωνίας εν γένει με ένα μεγάλο κοινωφελές έργο αντίθετα με τοπικούς συμβούλους που πολέμησαν λυσσαλέα το έργο για τους δικούς τους λόγους. Και οι λόγοι προφανείς. Να μη γίνει κάτι καλό στο χωριό επί δικής μου θητείας.
Επειδή όμως είναι μεγάλο το έργο περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, θα μου επιτρέψετε να πλατιάσω- για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μου και να μην παραπληροφορούνται με κατασκευασμένα ψεύδη – ή ψεύδη από πραγματική άγνοια. Και η άγνοια εάν είναι άγνοια λόγω μη καλής επιστημονικής κατάρτισης ίσως να συγχωρείται, αν όμως είναι επιτηδευμένη τότε δυστυχώς για αυτούς ο χρόνος θα τους διαψεύσει.
Και θα το κάνω πιο συγκεκριμένο.
Η φτερωτή τρώει το νερό. Νομίζω ότι ούτε στην Ουγκάντα δεν λέγονται τέτοια πράγματα.
Άλλο θέμα είναι με τις πηγές του νερού που λένε ότι θα επηρεασθούν απ’ το υδροηλεκτρικό. Πραγματικά φαιδρό. Οι πηγές βρίσκονται πολύ μακριά και κοντά στο υδροηλεκτρικό θα περνάει μόνο ο αγωγός από μια πηγή. Το υδροηλεκτρικό θα τροφοδοτείται απ’ το ποτάμι και ουδεμία σχέση έχει με τις πηγές. Επίσης, κάτι στο οποίο αναφέρονται οι μόνιμοι μηδενιστές σε οποιοδήποτε έργο είναι τι θα γίνει το νερό μετά το υδροηλεκτρικό και πως θα πηγαίνει πάλι στον υδραύλακα, αφού το υδροηλεκτρικό είναι πιο χαμηλά απ’ το αυλάκι . Δυστυχώς για αυτούς με γνωμοδοτήσεις από μέσα απ’ τα γραφεία στην πόλη που διαμένουν μόνιμα δεν μπορούν να έχουν ακριβή υψομετρικά. Τα υψομετρικά παίρνονται από τοπογράφους μηχανικούς με ακριβή όργανα και επί τόπου όχι από μακριά και από το National Geographic.
Στη πράξη, το υδροηλεκτρικό είναι πιο ψηλά απ’ τον υδραύλακα και τυχαίνει ο υποφαινόμενος δυο φορές με τοπογράφους μηχανικούς να πήρε τα υψομετρικά, αλλά είναι και οφθαλμοφανές απ’ τα ίδια τα σημεία, ενώ απ’ τα γραφεία εξ Αθηνών αλλάζουν λίγο οι συντεταγμένες..
Αλλά όχι όμως μόνο αυτό αλλά το νερό θα είναι πολύ περισσότερο και ο υδραύλακας του χωριού μου θα είναι πάντα υπέρ πλήρης και θα πέφτει και στο ποτάμι για να διατηρείται η χλωρίδα και η πανίδα.
Ευτυχώς για το χωριό μου που δυστυχώς και αυτό ακολουθεί τη φθίνουσα πορεία με την μετανάστευση των νέων στις μεγαλουπόλεις, το έργο θα γίνει και θα ωφεληθούμε εμείς και οι επόμενες γενιές.
Οι συνδημότες-συγχωριανοί σας, κ. Χαλατσά, πως σας αντιμετωπίζουν;
Θα ξεκινήσω με ένα γνωμικό του Σωκράτη “ Χωρίς εχθρούς δεν είσαι τίποτα, όταν όμως έχεις σημαίνει ότι Αξίζεις”. Πραγματικά είμαι ευτυχής που έχω αυτούς τους συμπολίτες. Γνωρίζω, και συνεχώς το εμπεδώνω, ότι δεν μπορώ να είμαι αρεστός σε όλους, συνεπώς ισχύει το γνωμικό του Σωκράτη. Όμως, πολλοί συμπολίτες – η πλειονότητα νομίζω- που δεν σκέφτονται συμφεροντολογικά με στηρίζουν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι – συνήθως κατά βάση επισκέπτες στο χωριό κατά την θερινή περίοδο- που έχουν μόνιμα ένα καταγγελτικό λόγο. Βέβαια μιλάνε για σένα, γιατί αν μιλήσουν για τον εαυτό τους κανείς δεν θα τους ακούσει και κανείς δεν θα τους δώσει σημασία. Επίσης, αρκετές φορές ο καταγγελτικός λόγος έχει και άλλη σημασία. Καταγγέλουμε τα πάντα για να μην γίνει τίποτα. Οπότε όταν δεν γίνεται τίποτα τι θα πει ο απλός πολίτης;
Α όλοι το ίδιο είναι!
Θα σας πω δυο παραδείγματα:
Όταν μπήκαμε στην κοινότητα μετά από μια μεγάλη νεροποντή, η μάντρα στο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται υπερυψωμένη πάνω απ’ τον κεντρικό δρόμο, ξεκίνησε να καταρρέει, διότι τις είχαν προξενήσει ρωγμές οι ρίζες από πεύκο που ήταν φυτρωμένο δίπλα στη μάντρα, είχε μάλιστα ρίξει ένα μέρος αυτής.
Αμέσως και μετά από προτροπή όλων των κατοίκων με μεγάλο κίνδυνο χρησιμοποιώντας δυο τρακτέρ για να τραβάνε ανάποδα καταφέραμε και το ρίξαμε αντίθετα, γλιτώνοντας τη καταστροφή της μάντρας και της περίφραξής της, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.
Τι λέτε έγινε; Εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην δημοτική ενότητα με κατήγγειλε γιατί ρίξαμε το πεύκο. Γιατί το έκανε αυτό; Τι νομίζετε ότι λυπήθηκε το πεύκο; Σε κτηνοτροφική οικογένεια μεγάλωσε και το ποίμνιό του δεν είχε αφήσει φυτό για φυτό. Όμως, φορώντας μετά τη γραβάτα έγινε φυσιολάτρης. Το μόνο που τον ενδιέφερε να καταγγείλει τον Πρόεδρο του χωριού (επειδή βέβαια εκλέχτηκε με άλλη παράταξη)
Ακούει λοιπόν ο δημοτικός σύμβουλος που είναι απ’ το Γαλαξίδι, την Ιτέα, τη Δεσφίνα και λέει μέσα του, πω πω τι ζημιά προξένησε ο Πρόεδρος! Έκοψε το πεύκο.
Λάσπη στον ανεμιστήρα κάτι θα μείνει. Ο Πρόεδρος όμως προστάτεψε την μάντρα και το Δήμο από χιλιάδες ευρώ.
Ένα δεύτερο παράδειγμα
Υπάρχει εγκαταλελειμμένο σπίτι μισογκρεμισμένο πάνω από 70 χρόνια και όχι μόνο αυτό. Εκτός ότι είναι ζούγκλα και οι γείτονες υποφέρουν, είναι λίαν επικίνδυνο να καταπλακώσει οτιδήποτε διέρχεται από εκεί γιατί είναι πάνω σε κεντρικό δρόμο. Ο ιδιοκτήτης είναι άπορος και με πολλά θέματα υγείας.
Κατάφερα λοιπόν να πάρω την έγκριση απ’ τον ιδιοκτήτη χωρίς να τον επιβαρύνω με έξοδα και η πολεοδομία το έκρινε κατεδαφιστέο. Όμως, εάν θέλεις να κατεδαφίσεις ένα κτίριο χρειάζεται άδεια κατεδάφισης. Εκτός αυτού όμω,ς χρειάζονταν και ένα μεγάλο ποσό σε έξοδα για την κατεδάφιση και το πέταμα των μπαζών.
Με επίμονες προσπάθειες βρήκα εργολάβο να πάρει τις πέτρες και να μην πληρώσουμε τα έξοδα τα οποία βέβαια και δεν υπήρχαν.
Η κατεδάφιση όμως θα γινότανε χωρίς την απαραίτητη άδεια γιατί χρήματα δεν υπήρχαν απ’ τον ιδιοκτήτη και ήταν άκρως επικίνδυνο για τους διερχόμενους και τους γείτονες.
Παντού όμως οι ίδιοι άνθρωποι μπροστά.
Μην το γκρεμίσουμε γιατί αποτελεί μνημείο και έχει μέσα κορδέλα που έκοβε ξύλα .
Εβδομήντα χρόνια πως δεν τους ένοιαζε το μνημείο; Ποια κορδέλα; Αν την δείτε θα φρίξετε. Δύο παλιοσίδερα και μια τσιμεντένια παλιά μηχανή, τα οποία βέβαια θα τα αφήναμε εκεί αν πιστεύαμε ότι άξιζαν τον κόπο σαν εκθέματα; Κινητοποιήθηκαν όλοι οι υπηρεσίες να μη γίνει τίποτα…
Δεν τους ενδιέφερε αν οι γείτονες υποφέρουν από τρωκτικά, φίδια και σκουπιδαριό. Ρωτήστε έναν γείτονα να σας πει. Όμως εμείς ξέρουμε ο λόγος -τάχα ευαισθητοποίηση- αλλά θα πω και το λαϊκό. Μασάει η κατσίκα ταραμά;
Να μη καθαριστεί ο χώρος και καρπωθεί ο πρόεδρος τον καθαρισμό της γειτονιάς. Να παραμείνει ζούγκλα για να φαίνεται ότι στο Δήμο δεν λειτουργεί τίποτα. Δυστυχώς όμως για αυτούς, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι συνεχώς καταγγελτικοί στο έργο σας, όπως τουλάχιστον λέτε. Άνθρωποι από την άλλη που σας στηρίζουν υπάρχουν;
Δεν το συζητάμε, βεβαίως και υπάρχουν και μάλιστα πολλοί. Εξάλλου από αυτούς αντλώ δύναμη για να συνεχίσω τις δραστηριότητες και να φτιάξουμε πέντε πράγματα στο χωριό.
Θα αναφέρω τους παλιούς Προέδρους που όλοι ανεξαιρέτως συνεχώς με συμβουλές βοηθάνε την κοινότητα σε θέματα που χρήζουν εμπειρίας.
Υπάρχει ο Σύλλογος Γυναικών και η Πρόεδρός της που στέκεται αρωγός σε κάθε καλή προσπάθεια. Υπάρχει ο παλιός γραμματέας του χωριού που με εμπειρία 50 και πλέον χρόνων, άριστος γνώστης όλων των θεμάτων, στέκεται δίπλα.
Και ακόμη ό,τι καλύτερο που θα μπορούσε να τύχει: Φίλοι και συμπολίτες που προσφέρουν έμπρακτα στο να γίνουν διάφορες δουλειές στο χωριό που δεν άπτονται των καθηκόντων του Δήμου.
Έχετε κάποια σχέδια και φιλοδοξίες για να γίνουν πράγματα στο χωριό σας που θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία;
Βεβαίως και για να πω την αλήθεια μου αρέσει πολύ η ερώτησή σας.
Θα σας πω μερικά πράγματα απλά μεν , δύσκολα ίσως. Το χωριό μου τυχαίνει να είναι το μεγαλύτερο σε έκταση χωριό στην Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού. Έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο υδραυλάκων 14 χλμ μήκος. Πολλά από αυτά είναι διάτρητα και χρειάζονται επισκευή.
Επίσης πρέπει να γίνουν τσιμεντένιοι κάποιοι χωμάτινοι δρόμοι μέσα στο χωριό μπροστά σε σπίτια που τα παιδιά για να πάνε σχολείο πατάνε λάσπες.
Επίσης υπάρχει παλαιωμένο δίκτυο αμιαντοσωλήνων και θα ήταν και πολύ καλό να γίνει αλλαγή για την υγεία όλων μας. Ακόμη στο παλαιωμένο δίκτυο νερού θα ήταν καλό να αλλάζαμε τα καπάκια των φρεατίων για να μην εισχωρεί το παραμικρό μέσα.
Ίσως υπάρχουν και άλλα θέματα που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν αλλά θα βάλω το κερασάκι στην τούρτα με δύο ωραίες σκέψεις που έχω, εξάλλου θα καταφύγω πάλι σε γνωμικό του Σωκράτη που λέει: “Τα σπουδαία μυαλά συζητούν ιδέες και τα αδύναμα καταγγέλουν και κουτσομπολεύουν”
Επειδή λοιπόν θέλω να ανήκω στους πρώτους, οι δύο ωραίες σκέψεις που έχω ανήκουν σε φίλους συμπολίτες και εγώ τις συζητάω προς υλοποίηση.
Μπορείτε να τις αναφέρετε ή είναι επτασφράγιστο μυστικό;
Όχι βέβαια. Δεν είναι μυστικό. Είναι σκέψεις και ιδέες που εάν υλοποιηθούν θα φέρουν ανάπτυξη όχι μόνο στο χωριό μου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Θα χρειαστεί βέβαια η βοήθεια απ’ τον Δήμο και την Περιφέρεια και ίσως από βουλευτή του νομού μας. Και αυτή η βοήθεια δεν έγκειται στην κάθε αυτή έννοια της αλλά στο να το δουν με ευρύ πνεύμα και να δώσουν βάρος με τις ανάλογες υπηρεσίες να πετύχουμε και να υλοποιήσουμε τις ιδέες.
Περιμένουμε λοιπόν να τις ακούσουμε…
Μέσα στο χωριό, δίπλα στην κοίτη του ποταμιού, μπορούμε να φτιάξουμε ένα περιπατητικό μονοπάτι, όχι μεγάλο σε μήκος περίπου 700 μέτρα που οδηγεί σε μια πανέμορφη πέτρινη λίμνη και μετά επιστροφή απ΄ το άλλο μέρος της κοίτης, στην αφετηρία η οποία είναι εξίσου πανέμορφη. Το καλοκαίρι βέβαια το ποτάμι δεν έχει νερό, αλλά το τοπίο είναι μαγευτικό και θαυμάσιο για βόλτα που στην πορεία θα προσελκύσει και ξένους επισκέπτες.
Θα ήθελα να σας πω πάνω σ’ αυτό ότι στα Καστέλλια υπάρχουν 3 καταπληκτικά μεζεδοπωλεία και δύο ταβέρνες μια παραδοσιακή και μια εκπληκτικά καλή.
Η επόμενη ιδέα είναι λίγο πιο δύσκολη αλλά εάν υλοποιηθεί θα δώσει πνοή στο χωριό μου στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.
Έχουμε την τύχη στην άκρη του χωριού να υπάρχουν χωμάτινοι λόφοι (καραούλια τα ονομάζουμε) οι οποίοι αποτελούν φυσική πίστα για αγώνες μότο κρος και ποδηλατοδρομίες.
Εάν η Περιφέρεια και ο Δήμος το δει ζεστά (εμείς θα κάνουμε τη πρότασή μας) μπορεί να γίνει μια πίστα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών μότο κρος και σε διπλανά λοφάκια η πίστα για ποδήλατα.
Φανταστείτε λοιπόν την ανάπτυξη της περιοχής σε πολυπίκοιλα επίπεδα.
κ. Χαλατσά, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε να υλοποιηθούν οι σκέψεις σας και οι ιδέες που πραγματικά θα φέρουν πολλά οφέλη στην περιοχή.
Και εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τιμή μου που μου δώσατε χώρο να εκφράσω τις απόψεις μου και τις σκέψεις μου.
https://www.fokidanews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.