Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΣΟΥΒΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ Παρνασσού (Ανταποκριτή μας)

Ένα από τα θαυμασιότερα και δυνάμεθα να είπωμεν ασύγκριτα κέντρα θερινής διαμονής είναι η Άνω Σουβάλα του Παρνασσού.....

Πλείσται οικογένειαι κατέτος εξ Αθηνών, Θηβών, Πετρομαγούλας, Λαμίας, Άμφισσας και άλλων μερών ανεβαίνουν εις την μαγευτικήν Άνω Σουβάλαν δια να ζωογονηθούν κυριολεκτικώς με το οξυγόνον των ελάτων και τα κρυστάλλινα νερά του Παρνασσού.

Ήρχισαν δε από τώρα να ενοικιάζωνται τα οικήματα της Άνω Σουβάλας όπου, ως και πέρυσι θα λειτουργήσουν πλήρες παντοπωλείον δύο κρεοπωλεία καφενεία υπό τους βαθυσκίους πλατάνους της Κυργιάς με την κρουσραλλένια πηγή της όπου ο ζύθος παγώνει κυριολεκτικώς.Πηγή εκτός της Κυργιάςες ης υδρεύεται δια σωληνωτού υδραγωγείου η Πολύδροσος είναι και η της Αγίας Βαρβάρας με κρύο και άφθονο νερό εξ ού και το δίστιχο:

Αν δεν σου δώση η μάννασου σπίτι στην ΑπάνΣουβάλα

Ας πάη να πνιγή μες΄την Αγιά Βαρβάρα.

Σημειωτέον ότι εκ της Άνω Σουβάλας έγει η μόνη ομαλή οδός εις την κορυφήν του Παρνασσού διότι δύναταί τις ναναβή έφιππος μέχρις ημισείας ώρας μακράν της κορυφής.

Μοναδικόν αυτό πλεονέκτημα.

Δηλ. Σιδηροδρομικώς κατέρχεσαι εις στάσιν Λιλαίας, διαυτοκινήτου ενταύθα και εις 4 ώρας δι Άνω Σουβάλας φθάνουν άνέτως εις την κορυφήν του Παρνασσού.

Μοσχοβόλημα δε πεύκων και ελάτων.

Απο την εφημεριδα " Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ" της 6-9-1931.

ΑΠΟ:  βασιλης δαδιωτης



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου