Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ: Το τριήμερο στην Ενορία μας. ( Από 22 Έως 24 Αυγούστου )

Με ευλάβεια και κατάνυξη τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός το Σάββατο 22 του μηνός Αυγούστου στο Παρεκκλήσιον της Παναγίας ( Κυργιάς ) στην Άνω Σουβάλα όπως λέγετε από από τους ντόπιους......
Ο Εφημέριος μας π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου αναφέρθηκε στο Τιμώμενο πρόσωπο της Παναγίας μας που ως μητέρα του Χριστού «μετέστη προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της, παρόλα αυτά τα κόλλυβα που προσφέρονται είναι στη μνήμη των κεκοιμημένων μας. Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στη εορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας».
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 23 Αυγούστου Τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με όλα τα μέτρα να τηρούνται από τους πολλούς πιστούς που προσήλθαν να προσκυνήσουν. 
Τέλος ο Εφημέριος μας στην σύντομη προσλαλια του είπε ότι ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στη θεομήτορα Παναγία μας, με την δεκατετραήμερο νηστεία προς τιμήν Της, τις Ιερές Παρακλήσεις την πάνσεπτο εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς Της, και κατόπιν τα «νιάμερα» της Παναγίας, όπως ονομάζει ο λαός την εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως.
Την Δευτέρα 24 του μηνός Αυγούστου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι.Ν της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πολυδρόσου επί τή Εορτή του Αγίου Ένδοξου Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. 
Ο  Εφημέριος μας πριν της απολύσεως αναφέρθηκε ότι είμαστε ιδιαίτερα ευνοημένοι από τη Θεία Πρόνοια στον πνευματικό μας τομέα, γιατί η παράδοσή μας, αυτή η ζωντανή έκφραση της ζωής μας, είναι έντονα διαποτισμένη από την παρουσία υπέροχων μορφών, κυριολεκτικά θείων και εμπνευσμένων, που φανερώθηκαν στον τόπο σε χρόνια δύσκολα, και με το φως που ξεπήδησε από την ψυχή τους, σκόρπισαν στη γη μας τη δύναμη της αγάπης και την κληρονομιά της ορθοφροσύνης.
Έτσι οι μορφές αυτές, στέκονται επί αιώνες τώρα σωστοί οδοδείκτες πάνω στα βάθρα, όπου τις ετοποθέτησε η συνείδηση του Γένους μας και εξακολουθούν να διδάσκουν και να παρακινούν κι’ εμάς σήμερα στο δικό μας αγώνα.
Μια τέτοια μορφή, σχεδόν ανεπανάληπτη και κορυφαία, υπήρξε ο νεοϊερομάρτυς και εθναπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός, που έζησε στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, πριν από 220 περίπου χρόνια (1714-1779).
Ταπεινός καλόγερος στην εξωτερική του εμφάνιση ο Πατρο-Κοσμάς, φλογερός όμως στην ψυχή και αδούλωτος στο φρόνημα, ξεπετάχθηκε μέσα από τα σπλάγχνα του λαού μας στην κατάλληλη στιγμή, με γονιμοποιημένη τη σκέψη από το ασκητικό ιδεώδες της Ορθοδοξίας μας.
Ας ευχηθούμε όλοι μας στούς χαλεπούς και αποκαλυπτικούς καιρούς, που ζούμε , να αναδείξει ο Θεός γνησίους Ιεραποστόλους με την θερμουργόν πίστιν του Αγίου Κοσμά. Ας ευχηθούμε ότι αυτοί θα φωτίσουν τον πλανηθέντα λαόν που ζη μέσα στην σήψιν της αμαρτίας και κυλιέται στον βούρκον της αισθησιακής απολαύσεως και ηδονής, μέσα στον κόσμο της αδικίας, της πορνείας, της απάτης, της κλοπής και του ψεύδους.
Τέλος, μέσω αυτών να ανανήψωμεν, αφήνοντας τον παλαιόν κόσμον της αμαρτίας και να έλθωμεν στον καινούριο κόσμο της πίστεως, της ελπίδος, της αγάπης, της δικαιοσύνης και να φωτισθώμεν ώστε να έλθωμεν εις επίγνωσιν αληθείας και να γίνωμεν κοινωνοί και κληρονόμοι της βασιλείας των ουρανών.
Ας έχουμε την ευλογία του όλοι μας κι ας είναι αιωνία η Μνήμη του. 











https://inkoimiseostheotokoypolidrosoy.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου