Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο» (2014) του Πάολο Βίρτζι στην Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Συνεχίζεται στην Ιτέα το «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»
Παρασκευή 21/8 στις 9.15μμ
«Το ανθρώπινο κεφάλαιο» (2014) του Πάολο Βίρτζι 
7 βραβεία της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου....

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (Φεστιβάλ Tribeca)
Βραβείο Καλύτερης ταινίας, στις Χρυσές Σφαίρες της Ιταλίας
Υποψηφιότητα της Ιταλίας για ΟΣΚΑΡ Ξενόγλωσσης ταινίας 2015
Πάνω από 1 εκατ. θεατές στην Ιταλία
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=5Nt3tYjdGRs
Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο νέο Ιταλικό Κινηματογράφο στην Ιτέα σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΙΑΛ Λέρου στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και του Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2020 και με την στήριξη της ΟΚΛΕ.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένα τζιπ συγκρούεται με έναν άτυχο ποδηλάτη μια νύχτα πριν την Παραμονή των Χριστουγέννων και τον εγκαταλείπει. Τι συνέβη εκείνο το βράδυ; Πώς αυτό το ατύχημα συνδέει και παράλληλα ανατρέπει τη ζωή των δύο οικογενειών Μπερνάσκι και Οσόλα που βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας;
Βασισμένη στο bestseller “ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ” του Αμερικανού Stephen Amidon, η ταινία χωρίζεται σε τέσσερεις ενότητες: οι τρεις   προσεγγίζουν την ίδια ιστορία από την πλευρά διαφορετικού ήρωα (του μεσοαστού Ντίνο που θέλει να μπει στο κλαμπ των πλουσίων, της πλούσιας και αργόσχολης Κάρλα και της νεαρής Σερένα). Στην τέταρτη ενότητα αποκαλύπτεται ο ένοχος με τις επακόλουθες συνέπειες στην ιστορία των χαρακτήρων.  Ο Ιταλός σκηνοθέτης με έξυπνο αφηγηματικό τρόπο αποκαλύπτει σε κάθε κεφάλαιο από ένα κομμάτι του πάζλ, επιτρέποντας στον θεατή να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλαπλές ιστορίες, να γνωρίσει σε βάθος τους χαρακτήρες και να ανυπομονεί διαρκώς για την εξέλιξη της πλοκής.
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Θ. Κουτσογιαννόπουλος, lifo.gr: «Ένα τροχαίο δυστύχημα με απρόοπτες, αλυσιδωτές εξελίξεις οδηγεί την ταινία σε νουάρ μονοπάτια, τα οποία ο ικανότατος σκηνοθέτης Π. Βιρτζί δεν έχει κανένα πρόβλημα να διευθύνει με μαεστρία. Το φιλμ αποδεικνύει πως η ιταλική κινηματογραφία μπορεί να αναμειγνύει τα είδη και τις τάσεις με επιτυχία.»
Χρ. Μήτσης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ: «Ποιο είναι το κόστος της ανθρώπινης ζωής και πώς αυτό αποτιμάται; Το μυθιστόρημα του Αμερικανού Στίβεν Άμιντον, που εκδόθηκε το 2004, έχει μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική κι επίκαιρη κοινωνική προσέγγιση στο θέμα, το οποίο δίνει την αφορμή στον Ιταλό έμπειρο σκηνοθέτη Πάολο Βίρτζι για ένα φιλόδοξο κοινωνικό δράμα με φόντο τη σύγχρονη Λομβαρδία. Η έξυπνη και αποτελεσματικά εκτελεσμένη αφηγηματική επιλογή (πολυβραβευμένο το μοντάζ της Σεσίλια Ζανούζο) αναδεικνύει ακόμη καθαρότερα τα αντιφατικά κίνητρα των περισσότερων χαρακτήρων και την πικρή ματιά του Βίρτζι πάνω στις σύγχρονες, δεμένες στο οικονομικό συμφέρον ανθρώπινες σχέσεις.»
Δ. Δημητρακόπουλος, freecinema.gr: «Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο» είναι εμπορικό αλλά σοβαρό σινεμά, που σέβεται το κοινό του ενώ δε συμβιβάζει την άποψή του. Ξεκινά ως μια απλή ιστορία αναζήτησης του ενόχου, γίνεται στην πορεία μια ιστορία για την κοινωνική και την ηθική κρίση, την επιβολή των χλιδάτων προτύπων. Ο Βιρτζί καταφέρνει την πλήρη περιγραφή της κατάστασης, με στόχο την είσοδο του θεατή σε έναν κόσμο αντικρουόμενων συμφερόντων και συγκρουόμενων δυνάμεων, χωρίς η ταινία να χάνει ποτέ τον εμπορικό της χαρακτήρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το φιλμ είναι φτιαγμένο με στόχο το ευρύ κοινό. Το ευτυχές, όμως, είναι ότι δεν κοροϊδεύει τη νοημοσύνη του, ούτε έχει στόχο να τον χειραγωγήσει.»
Λήδα Γαλανού, Flix.gr: «Μια ταινία πολιτικού σχολιασμού, με οξυδέρκεια, καμουφλαρισμένη με τη φόρμα ενός μυστηρίου, στην παράδοση που εξέλιξε ο Κλοντ Σαμπρόλ. Ένα φίνο αστυνομικό θρίλερ που απλώνει την ενοχή του στους υπεύθυνους για το τροχαίο της οικονομίας. Μια κομψή και στιλάτη ταινία για ένα μεγάλο έγκλημα που αναζητά τιμωρία.»
Γ. Ρούσσος, tvxs.gr: «Η ταινία με καυστική διάθεση και μαύρο χιούμορ, σκιαγραφεί την σύγχρονη ιταλική κοινωνία και παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα μελέτη των επιπτώσεων που προέκυψαν από την χρηματοπιστωτική κρίση, όχι μόνο σε οικονομικό, όσο κυρίως σε επίπεδο ηθικό και αξιών. Στο καστ ξεχωρίζουν οι δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του φιλμ Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και την ελληνικής καταγωγής Βαλέρια Γκολίνο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου