Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

7 - 2 -1909: ΣΟΥΒΑΛΑ (ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ), Διάφοροι ειδήσεις. – Εκκλησία και Επίτροποι Σουβάλας.


Από την εφημερίδα ``Σκρίπ`` της 7/2/1909:
ΣΟΥΒΑΛΑ (ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ), Διάφοροι ειδήσεις. Εκκλησία και Επίτροποι Σουβάλας.....

Διάφοροι ειδήσεις.-
-Μετά μεγάλης χαράς ηκούσθησαν οι αρραβώνες του καλού μας ιατρού κ. Αργ. Καρούζου μετά της εξ` Ιτέας δεσποινίδος Κατίνας Νιάχα, ευχόμεθα αυτοίς ταχείαν την στέψιν.

-Επιβάλλεται να εκθέσωμεν δια της εφημερίδος την δραστηριότητα του κ. Θεοδ. Παπαπαναγιώτου ενωματάρχου πρώτης τάξεως ως αποσπασματάρχου εν τω δήμω Δωριέων, όστις αφ`ής ανέλαβε περιώρισε κατά πολύ τους μικροκλέπτας.

ΣΟΥΒΑΛΑ (Παρνασσίδος) 28 Ιανουαρίου (ανταποκριτού μας).
Εκκλησία και Επίτροποι Σουβάλας.
Δεν δύναμαι ή να επανέλθω και πάλιν επί του εκκλησιαστικού ζητήματος από των στηλών του φιλτάτου ``Σκρίπ``, το οποίον βροντοφώνως υποστηρίζει τα συμφέροντα των επαρχιών και έχει την μεγαλειτέραν κυκλοφορίαν τουλάχιστον εν Παρνασσίδι.
Η Εκκλησία δύναται να θεωρηθή η βάσις της πρώτης προόδου μετά τον εξευγενισμόν των ανθρώπων ενός χωρίου ή μιας πόλεως. Όπου και αν μεταβή τις σήμερον βλέπει μίαν λαμπράν εκκλησίαν καλούς ψάλτας και με επιτρόπους τους πειό καλλίτερους και ανεπτυγμένους ανθρώπους του χωρίου και πόλεως. Δυστυχώς όμως η Σουβάλα ήτις δύναται να θεωρηθή ως η μεγαλειτέρα κωμόπολις του Δήμου Δωριέων στερείται όλων τούτων. Εκκλησία παμπάλαια , δυνάμενη να θεωρηθή ως αχυρών εις πάντα επισκέπτην, εάν δεν υπήρχε κωδωνοστάσιον επίσης παλαιόν, χαρακτηριστικόν όμως της Εκκλησίας.
Αν και τόσοι έρχονται και παρέρχονται πατριώται ευπορούντες ουδείς όμως ευρέθη ν`αφήση εις το ταμείον της Εκκλησίας ολίγα χρήματα αλλά εξερχόμενος αυτής λέγει ότι δεν έχομεν Εκκλησίαν και πρέπει όλοι να συνεισφέρωμεν, φεύγει όμως και ξαναενθυμείται οσάκις επιστρέφει.
Οφείλω να ειπώ ότι ιερείς έχομεν από τους καλλιτέρους και εκτελούσι το εαυτόν καθήκον ανελλιπώς, δεν πρέπει όμως ν`αναμιγνύωνται εις τα των επιτρόπων, αλλά περί τούτων θα επανέλθω, όπως εκθέσω μερικά ανάρμοστα. Η Εκκλησία οφείλει να έχει ως επιτρόπους τους καλλιτέρους και μάλλον ανεπτυγμένους ανθρώπους, ινα τηρώσι την τάξιν και διευθετώσι τα εν τη εκκλησία. Δυστυχώς η εκκλησία μας δεν έχει καλούς τοιούτους, διότι ο δήμαρχος Δωριέων λόγω πολιτικώ διώρισεν ως τοιούτους ουχί σεβαστά πρόσωπα, αλλά τυχαίους τοιούτους και παν ότι γίνεται εν τη εκκλησία κατά τας εορτάς είναι απερίγραπτον. Πρέπει όθεν ο δήμαρχος Δωριέων κ. Ιωαν. Τσώνος να διορίση άλλους επιτρόπους αφού υπάρχουσι πρόσωπα καλά εν τω χωρίω μας και κατάλληλα. Όσον αφορά δια τους ψάλτας δεν έχω να ειπώ τίποτε ειμή μόνον, οι πρώτοι τοιούτοι από θρησκευτικής ευλαβείας κινούμενοι ν` αναλάβωσι το καλόν αυτό έργον και πάλιν, αφού προηγουμένως οι κ.κ. Επίτροποι δώσουν την θέσιν ενός εκάστου.

(
Η ορθογραφία είναι της εποχής)
Θεόδωρος Χρ. Τζιβάρας.-




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου