Είναι αλήθεια, πως όταν έλαβα την τιμητική πρόσκληση, από τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Σύλλογος Στενής "Η Δίρφυς" και τον Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας,....
να παραβρεθώ στην εκδήλωση – κινητοποίηση, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Δίρφυς,
δεν περίμενα να συναντήσω τόση μαζικότητα, τόση αποφασιστικότητα, τόσο παλμό και τόση αγωνιστική διάθεση.
Όσοι μίλησαν και όσοι δεν μπόρεσαν να μιλήσουν, είχαν ως κοινό τόπο την αποτροπή ενός περιβαλλοντικού "εγκλήματος", που θα υπονομεύσει τη μελλοντική πορεία μιας ολόκληρης περιοχής.
Οι διοργανωτές με επιστημονική τεκμηρίωση και εκλαϊκευμένο λόγο, ανάλυσαν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου "περιβαλλοντοκτόνου" νόμου, τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Δίρφυς, τις συνέπειες στην ανάπτυξη του τόπου.
Στην παρέμβασή μου, ως εκπρόσωπος της παράταξής μας, υπενθύμισα τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, για το ζήτημα των αιολικών πάρκων και γενικότερα για το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής στα όρια της περιφέρειάς μας.
Ενδεικτικά και συνοπτικά αναφέρθηκα στις παρακάτω παρεμβάσεις της "Στερεά Υπεροχής".
- Παρέμβαση με επίκαιρη ερώτηση για το αιολικό πάρκο, φαραωνικού χαρακτήρα, στη Σκύρο.
- Παρέμβαση με κατάθεση ψηφίσματος για τον "περιβαλλοντοκτόνο" νόμο, το οποίο καταψήφισε η περιφερειακή αρχή, μετά πολλών επαίνων.
- Παρέμβαση με επίκαιρη ερώτηση για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια και την ανάγκη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.
- Παρέμβαση για τις ανεμογεννήτριες και την προστασία της Οίτης.
- Παρέμβαση για ειδική συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα την επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και τις προτάσεις της περιφέρειάς μας.
Εδραιωμένη πεποίθησή μου είναι ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην έκδοση του ψηφίσματος, του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματικά αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πολιτικό όπλο στη μάχη, για την αποτροπή περιβαλλοντοκτόνων δράσεων.
Τόνισα την ύπαρξη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς Ελλάδας, (14 Δεκεμβρίου 2018 - Αρ. Φύλ. 299) και αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο άρθρο 13, που περιγράφονται οι Γενικές Κατευθύνσεις Σχεδιασμού για τον ορεινό χώρο και επεσήμανα, ότι ειδικότερα για την περιοχή του ορεινού όγκου της Δίρφυς, προτείνεται να σχεδιαστεί ως περιοχή αστικής αναψυχής, με επίκεντρο τον ορεινό οικισμό της Στενής.
Επεσήμανα επίσης, ότι με βάση το άρθρο 15 του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου,
ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος της Περιφέρειας, έχει κατεύθυνση την αύξηση της παραγωγής ενέργειας , τόσο από γεωθερμία και Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα όσο και από την ορθολογική ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Πάρκων καθώς και από την προώθηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της βιομάζας.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλα εναλλακτικά σενάρια για να επιτευχθεί η "απολιγνιτοποίηση" και ο στόχος για πράσινη ενέργεια, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα μας.
Τέλος δήλωσα ότι η παράταξη θα συνεχίσει να βρίσκεται παρούσα και να ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις της, με την τοπική κοινωνία, που απλά ζητά να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του τόπου της.
Απλά και καθαρά, λέμε και εμείς: Όχι αιολικά στης Δίρφυς την οροσειρά.
Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.