Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου....Η Εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου.....

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Β. Αποστόλου: Οδηγείτε τη χώρα σε νέους καταλογισμούς σε βάρος του αγροτικού χώρου


Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: ....
«Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

“Κύριε Πρόεδρε το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους οινοποιούς αυτή την ώρα εκφράζεται με τη συνάντηση που έχει ο Πρόεδρος του με τους μικρούς οινοποιούς της εκλογικής σας Περιφέρειας.
Κύριε Βορίδη με την τοποθέτησή σας θυμηθήκατε τον εαυτό σας, νόμος και τάξη ακόμα και για τη φέτα. Ξέρετε πόση ζημιά κάνετε σε ένα προϊόν ΠΟΠ που θεωρείται η σημαία της Ελλάδας, όταν διαρκώς βάζετε και με τέτοιους τόνους θέματα; Ενδέχεται να οδηγήσουν την αγορά να αναζητεί εργαστηριακές αναλύσεις για ένα τέτοιο προϊόν. 
Σήμερα θα σταθώ μόνο στο άρθρο 19, στους καταλογισμούς.
Κληρονομήσαμε από τους δικούς σας, πάνω από 1 δις πρόστιμα για κακή διαχείριση των ενισχύσεων και κοντά στο 1 δις καταλογισμούς για ανάκτηση χρημάτων από τους αγρότες.
Για τα πρόστιμα ήδη πετύχαμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εννοώ, τις πρώτες επιστροφές 450 εκατ. στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τους καταλογισμούς δεν τους κρύψαμε κάτω από το χαλί. Γι αυτό κύριε Υπουργέ, δε θα ψηφίσουμε την διάταξη του άρθρου 19 που αφορά στο θέμα των ανακτήσεων, παρόλο που ενσωματώνει εν πολλοίς, όπως παραδεχτήκατε, προϊόν δικής μας διαπραγμάτευσης.
Δεν θα ψηφίσουμε όχι γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει αίσιο τέλος στο θέμα των ανακτήσεων, αλλά γιατί δεν θέλουμε να ενισχύσουμε με την ψήφο μας την δική σας άγνοια κινδύνου να οδηγήσετε τη χώρα σε νέες περιπέτειες και καταλογισμούς. 
Οι εκφράσεις σε ομιλία σας στην Επιτροπή ότι κλωτσάει το τενεκεδάκι, ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πάει στον επόμενο η καυτή πατάτα των ανακτήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την προηγούμενη παραδοχή σας. 
Διαφωνούμε για το άρθρο αυτό γιατί δεν ολοκληρώσατε τις διαπραγματεύσεις που εμείς ξεκινήσαμε, γιατί δεν πήρατε την γραπτή έγκριση της Επιτροπής που είναι απαραίτητη προκειμένου να προβείτε στη ρύθμιση αυτή.
Γνωρίζουμε τον κίνδυνο, αν δεν πάρουμε τα λεφτά πίσω. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να υπάρξει, άρον- άρον διαδικασία ανάκτησης, χωρίς την τελική έγκριση της Επιτροπής.
Στις δικές μας διαπραγματεύσεις ο στόχος ήταν διπλός, από τη μια να μειώσουμε το ποσό κι από την άλλη να μεταθέσουμε το χρόνο αποπληρωμής, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματούμε.
Αυτό κάναμε για το πακέτο των δύο ανακτήσεων Χατζηγάκη  ύψους 421 εκατ. ευρώ με αποδέκτες 725.000 παραγωγούς και με τη μείωση που καταφέραμε έγιναν 320 εκατ. με 95.000 αγρότες.
Κι αν συνεχίσετε αυτό που είχαμε ξεκινήσει, να απαλλάξετε τους μικρούς αγρότες από την υποχρέωση επιστροφής ποσών μέχρι 2.000, τότε θα μείνουν 85.000 με ποσό έως 240 εκατ.
Οι καταλογισμοί όμως που συζητάμε σήμερα προέρχονται από την εφαρμογή των νόμων 2008/92 και 2237/94, και αφορούσαν ρυθμίσεις χρεών προς την ΑΤΕ (83) Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρώην Ενώσεων, καθώς και (6) συνεταιριστικών εταιρειών, συνολικού ποσού ανάκτησης 465 εκ.ευρώ. Είναι γνωστές ως πακέτα Κοσκινά – Μωραϊτη. Τα ονόματα που αναφέρω αφορούν Υπουργούς που διαχειρίστηκαν αυτές τις ανακτήσεις. 
Σε αυτές προστίθεται και το πακέτο Κοντού ύψους 108 εκατ., που αφορούσε την κατανομή το 2008 χρημάτων σε συνεταιρισμούς για αγορά δημητριακών, οπότε οι καταλογισμοί ξεπερνούν συνολικά τα 573 εκ. ευρώ.
Σας παραθέτω μία φράση από σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ: Προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας την επιβολή υπέρογκων προστίμων που θα βαρύνουν όλους τους φορολογούμενους πολίτες, καθώς και την αποφυγή στο μέλλον δυσάρεστων καταστάσεων που θα μας στερήσουν την χορήγηση νέων ενισχύσεων πρέπει να επιστραφούν όλες οι παραπάνω παράνομες και ασυμβίβαστες ενισχύσεις.
Προσθέστε σε αυτό και το ν. 4152/2013, άρθρο 202 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, με το οποίο εξειδικεύθηκαν και περιορίστηκαν, με λογική αυστηροποίησης, οι προϋποθέσεις για τη δικαστική αναστολή της εκτέλεσης πράξεων, που διατάσσουν την ανάκτησή τους.    
Τα ανέφερα αυτά γιατί όλες αυτές οι περιπτώσεις δε θα έφταναν σε καταλογισμούς, αν η χώρα μας έγκαιρα είχε κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ενέργειες της και είχε την έγκριση της Επιτροπής.Είναι τεράστια η ευθύνη των προηγούμενων Υπουργών.
Όλα αυτά βέβαια, υπό τα έκπληκτα μάτια των υπόχρεων συνεταιρισμών, που, αιφνίδια, διαπίστωσαν ότι πρέπει να καταβάλουν, αναδρομικά και έντοκα, όσα πριν από χρόνια τους είχαν δοθεί τις περισσότερες φορές και με νόμο του κράτους.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο περιορισμένο ήταν το περιθώριο κινήσεων που είχαμε στην διάθεση μας.
Εμείς όμως, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τον Έλληνα φορολογούμενο, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και επιχειρήματα για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος σε όλες τις υποθέσεις.
Στόχος μας ήταν να προφυλάξουμε τους υγιείς συνεταιρισμούς καθώς και τα παραγωγικά ακίνητα των συνεταιρισμών.
Μαζί με ένα αντιπροσωπευτικό σώμα των υπόχρεων, αλλά και ενδιαφερόμενων  οργανώσεων τεκμηριώσαμε ότι το ποσό των 573 εκατ. ευρώ δεν ξεπερνά τα 95 εκατ., αφού οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις με την τότε ΑΤΕ αφορούσαν κυρίως σε τόκους και σε ανατοκισμούς και μάλιστα μιας περιόδου που τα επιτόκια ξεπερνούσαν το 30%.
Την τεκμηρίωση αυτή την αποδέχθηκε ο τότε Επίτροπος Γεωργίας ο κ. Χόγκαν σε συνάντηση που είχαμε τον Ιούνιο του 2018 και μας υποσχέθηκε ότι θα δώσει τη συναίνεσή του στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής. Εκκρεμεί ακόμη η απάντηση.
Πάρτε λοιπόν πίσω την διάταξη αυτή και να επανέλθετε αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Επιτροπή, όχι μόνο για τις συγκεκριμένες ανακτήσεις, τώρα πρέπει να βάλετε στο τραπέζι και το σύνολο των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων. Η σημερινή συγκυρία είναι ευνοϊκή και σας το επιτρέπει.
Πρέπει να σας είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συνεταιρισμών που έχουν χρέη σε πολλούς πιστωτές, εκτός των ανακτήσεων.
Η διαφορετική ρύθμιση από κάθε φορέα για την αποπληρωμή των χρεών, παγιδεύει τους συνεταιρισμούς στον λαβύρινθο των μη εξυπηρετούμενων δόσεων και τελικά καταλήγουν σε εκκαθάριση. 
Μια τέτοια μεγάλη περίπτωση διαχείρισης χρέους είναι η εταιρία PQΗ, που ανέλαβε τη συνέχεια της εκκαθάρισης της Αγροτικής Τράπεζας και στην οποία έχουν περιέλθει τα χρέη  και η περιουσία 718 συνεταιρισμών. Οι συνεταιρισμοί δεν αντέχουν άλλο.
Κι εσείς να μη γίνετε μετά τους Χατζηγάκη, Κοσκινά, Μωραϊτη και Κοντό ο πέμπτος  Υπουργός που θα οδηγήσει την χώρα μας σε νέους καταλογισμούς.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.