Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΩΤΟ


Τον κυβερνητικό σχεδιασμό ανέπτυξε από τους Δελφούς ο Μάνος Κόνσολας
Μια σημαντική όσο και χρήσιμη εκδήλωση πραγματοποίησε χθες στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου των Δελφών το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας σε συνεργασία με τον Βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα.....
Τίτλος και περιεχόμενο της εκδήλωσης ήταν «Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού» , ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόνσολας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών γραφείων Ελλάδος Νίκος Κελαϊδίτης.
Εκτός από όσους μίλησαν, το παρών έδωσαν επιχειρηματίες από το χώρο του τουριστικού κλάδου της Φωκίδας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ενώ τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες οδηγίες στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης από την πανδημία του κορονοϊού. 
Οι τοποθετήσεις των παραγόντων της Φωκίδας

Την εκδήλωση συντόνισε η τ. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δελφών, Ελισάβετ Κοτσάνου, η οποία ανοίγοντας τη συζήτηση τόνισε πως για πρώτη φορά ο ελληνικός τουρισμός διέρχεται μια τέτοια κρίση, ενώ πρόσθεσε πως στη Φωκίδα συμπυκνώνεται όλο το ελληνικο τουριστικό προϊόν (αρχαιολογία, χιονοδρομικό κέντρο, εναλλακτικός τουρισμός, παραλίες, γαστρονομία-αγροδιατροφή).

Για τα μέτρα πρόληψης και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών μίλησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Αθανασία Ψάλτη. Ο Γιάννης Μπούγας σημείωσε αρχικά πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία την πανδημία, τη στιγμή που στα βόρεια σύνορα εξελισσόταν εισβολή, ενώ χαρακτήρισε την οικονομία ως το μεγάλο μας στοίχημα, ώστε να ενισχύσουμε τον παραγωγικό τομέα και την κοινωνική συνοχή”.
“Χρειάζεται ευθύνη από όλους μας, και ιδίως στους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου. Για τη Φωκίδα η επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα είναι μείζονος σημασίας θέμα”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Φωκίδας. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φωκίδας από την πλευρά του ανέφερε πως ο τουριστικός προορισμός της Φωκίδας είναι πρόσφορος για πολλές κατηγορίες επισκεπτών, ενώ ιδιαίτερη σημασία επεφύλαξε στο συνεδριακό τουρισμού, με κορωνίδα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Χιονοδρομικό Τουρισμό με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τον ορεινό όγκο και τη λίμνη του Μόρνου, καθώς και το παραλιακό μέτωπο του βόρειου κορινθιακού και τα Τριζόνια και το Γαλαξίδι, αλλά και τον θρησκευτικό τουρισμό. Παράλληλα, ο Βασίλης Αυγερινός υπογράμμισε τις εξαιρετικά σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας και τόνισε την ανάγκη χειρουργικής ακρίβειας στην εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του κλάδου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος, μετέφερε χαιρετισμό του Φάνη Σπανού και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Στερεάς θα κάνει το μέγιστο εφικτό για την ανάταξη του τουρισμού. «Για τρεις λόγους δεν είχαμε κρούσματα στη Φωκίδα. Έκλεισε εγκαίρως η κύρια πύλη εισόδου, οι Δελφοί, ο Δήμος πήρε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα. Ο Δήμος Δελφών πήρε μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ έχει κάνει σχεδιασμό για φέτος, που εστιάζεται στη δημιουργία στρατηγικής μελέτης για τη μετά κορονοϊό εποχή, στην επέκταση του Μουσείου Χρισσού, στην επαναπόκτηση του delphi.gr, στη δημιουργία βίντεο και στο δίκτυο πόλεων για τους 17 στόχους ΟΗΕ”, τόνισε ο Δήμαρχος Δελφών κατά τη δική του παρέμβαση. 
Επίσης, μετέφερε την αγωνία όλων των κατοίκων και ιδίως στον τουρισμό και ζήτησε από τον Μ. Κόνσολα στήριξη όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και στην ανεργία. “Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, αλλά όχι για τους προσεχείς μήνες”, σημείωσε κλείνοντας ο Παναγιώτης Ταγκαλής.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού του Δήμου Δωρίδας, Δήμους Ταράτσας, Ζήτησε συντονισμένες ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου και τη συνδρομή του υπουργείου στο πρόγραμμα για τα βάουτσερ που έχει θεσπίσει ο Δήμος, ενώ ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, υπογράμμισε: “Αν και δεν ανήκουμε διοικητικά στη Φωκίδα, Φωκίδα αισθανόμαστε. Στοίχημα να μείνουμε όρθιοι σαν κοινωνία. Ο “πόλεμος” πρέπει να συνεχιστεί και να κερδηθεί”. 

Κελαϊδίτης: Καίριας σημασίας η σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα

“Η εικόνα των Δελφών που αντίκρισα πράγματι είναι αποκαρδιωτική”, ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Νίκος Κελαϊδίτης. “Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα, εντελώς θολό το τοπίο. Η Ε-Ε κινείται πολύ αργά και θα αργήσει να βοηθήσει. Πρέπει να βασισθούμε στις δικές μας δυνάμεις και στην κοινωνική συνοχή. Οικονομικά είμαστε στη χειρότερη φάση από το 1950 και μετά. Βασικό η διαχείριση των προορισμών, όχι όμως ξεχωριστά αλλά σε κεντρική λογική. Από εκεί θα πάρουν και οι Δελφοί αυτό που τους αναλογεί και που είναι τεράστιο κομμάτι από την πίτα”, ανέφερε αναπτύσσοντας τις σκέψεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών γραφείων Ελλάδος Νίκος Κελαϊδίτης και τονίζοντας τη σπουδαιότητα των Δελφών από τουριστικής άποψης υπογράμμισε: “Στην Ευρώπη πρώτα για Ακρόπολη και Δελφούς ρωτάνε, όχι για Μύκονο και Σαντορίνη”. Τέλος, εστίασε στην ανάγκη διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και χαρακτήρισε ως καίριας σημασίας να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Κόνσολας: Ώρα για πολυκεντρικό τουριστικό μοντέλο

“Η κατάσταση είναι προβληματική σε παγκόσμιο επίπεδο. Γύρω στο 30% συμμετέχει ο τουρισμός στο ΑΕΠ της Ελλάδας, όταν η Ισπανία ενδεικτικά είναι στο 11-12%. Επομένως, θα υπάρξει μεγαλύτερη βλάβη για μας”, τόνισε εισαγωγικά στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Τουρισμού θέτοντας το πλαίσιο της κατάστασης που διέπει σήμερα τον κλάδο σε διεθνές επίπεδο. “Η πανδημία μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι ο τουρισμός είναι ευάλωτο προϊόν, ιδίως όταν μια χώρα στηρίζεται υπερβολικά σε αυτόν. Αυτό μας υποχρεώνει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον τουρισμό διαρκώς. Είναι πιθανό η σεζόν να επιμηκυνθεί ως και τον Οκτώβριο και αυτό είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο”, πρόσθεσε ο Υφυπουργός.
“Κεντρικός μας στόχος πρωτίστως η στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό. Θεσμοθετήσαμε το πρωτόκολλο διαβίωσης στα καταλύματα και την αστική ευθύνη. Πολύ μεγάλης σημασίας είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων και να κατοχυρώσουμε την εικόνα του ασφαλούς προορισμού. Πρώτος στόχος η είναι ασφάλεια. Δεύτερος στόχος να κερδίσουμε ότι μπορούμε αυτή τη χρονιά με ορίζοντα το 25% της περσινής χρονιάς, δηλαδή 6 εκ τουρίστες. Η επανεκκίνηση θα γίνει το 2021, αρκεί να είμαστε υγιείς. Τρίτος στόχος η στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων”, συνέχισε ο Μάνος Κόνσολας και στη συνέχεια περιέγραψε το νέο τουριστικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.

“Τελειώνει το μοντέλο της τουριστικής μονοκαλλιέργειας στη χώρα, παρόλο που έχουμε μεγάλα περιθώρια ανάπτυξής του (ενδεικτικά στη Στερεά είναι το 2% του ΑΕΠ της). Στόχος η πολυκεντρική ανάπτυξη και στον τουρισμό. Νέα χαρακτηριστικά στο τουριστικό μοντέλο, όχι μαζικός τουρισμός πια. Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό Η κατά κεφαλή τουρίστα δαπάνη εδώ είναι 500 ευρώ, στην Ισπανία 1500. Αυτό πρέπει να βελτιώσουμε. Άλλος στόχος η πράσινη τουριστική οικονομία. Αυτό θα γίνει με δέσμη μέτρων που πρέπει να πάρει άμεσα η κυβέρνηση”.
Ως προϋποθέσεις για τη μετάβαση στο νέο τουριστικό μοντέλο ο κεντρικό ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης ανέφερε τις εξής: Απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στροφή στον θεματικό τουρισμό (υπάρχουν 72 τέτοιες μορφές), προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος, κάτι που για γίνει με Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις -σύνδεση μεταξύ τους των τοπικών/περιφερειακών/εθνικών χωρικών σχεδίων- πράσινη τουριστική οικονομία -για την ενεργειακή δαπάνη ξενοδοχείων ξοδεύουμε 540 εκ ευρώ, πρέπει να τελειώνουμε με αυτό, σημείωσε χαρακτηριστικά- ψηφιακή οικονομία και μετασχηματισμός, ώστε να συνδέεται η προβολή κάθε τόπου με τον ΕΟΤ, αλλαγή των τουριστικών φορολογικών συντελεστών. Συνεργασία όλων των κρίκων του τουριστικού προϊόντος. “ Πρέπει να συμπορευτούμε όλοι μαζί συντεταγμένα”, ήταν η καταληκτική επωδός του Υφυπουργού Τουρισμού.

Οι ερωτήσεις προς τον Υφυπουργό

Ο Δρόσος Παρασκευάς και ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος έθεσαν μετ επιτάσεως το ζήτημα και την ανάγκη της άμεσης στήριξης των επαγγελματιών και των εργαζομένων του κλάδου στη Φωκίδα. “Κινδυνεύετε να γίνετε υπουργείο ανεργίας. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι εκείνοι που μας έβγαλαν από την κρίση. Πώς θα τους στηρίξουμε;”, σημείωσε με γλαφυρό τρόπο ο πρώτος, ενώ οι επαγγελματίες προσέθεσαν και την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών της Φωκίδας. “Στους Δελφούς δεν έχουμε γιατρό, η Φωκίδα γενικότερα υστερεί στις υποδομές υγείας και αυτό μειώνει το τουριστικό μας προϊόν”, υπογράμμισαν σχετικά. 
“Είναι εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Χρειάζεται απόλυτη ταύτιση και συνεννόηση. Η Ευρώπη είναι η μεγάλη μας οικογένεια. Η στήριξη των εργαζομένων είναι προϋπόθεση για την ανάταξη. Θα διαρκέσει όσο αντέξουμε. Θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και οι τράπεζες. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την επιστροφή της προκαταβολής φόρου κατά 40% και επεκτείνει το πρόγραμμα “Συν-εργασία”. Δεν φτάνουν, το ξέρω. Αλλά πάμε βήμα-βήμα. Υποδομές το ξέρω πως δεν υπάρχουν, αλλά έστω και χωρίς αυτές τουρισμό είχαμε. Δεν είδα για την περιοχή όμως ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον τουρισμό. Έψαξα να βρω μελέτες για ένα βιώσιμο τουρισμό και δεν είδα τίποτα…”, απάντησε αρχικά ο Μ. Κόνσολας θίγοντας με την τελευταία του αποστροφή ένα χρόνιο και αθεράπευτο πρόβλημα της περιοχής που δυσχεραίνει κατά πολύ την τουριστική της ανάπτυξη. 
“Με βρίζουν οι tour operators για τα credit vouchers” σημείωσε απαντώντας  στον Δ. Ταράτσα.  Τριπλασιάσαμε τον κοινωνικό τουρισμό και βλέπετε τι γίνεται με τι ζήτηση. Ο εσωτερικός τουρισμός δεν καλύπτει τη χασούρα, αλλά είναι ένα μέτρο ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. Τα πράγματα είναι δύσκολα, ίσως δούμε πράγματα που δεν τα έχουμε δει ακόμα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανάταξη του τουρισμού”, κατέληξε. 
“Θα προφυλάξουμε τις επιχειρήσεις από τις επιθετικής πρακτικές τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Θα δείτε αυτό πόσο σημαντικό θα αποδειχθεί. Όλα αυτά που έχουμε χορηγήσει είναι εθνικοί πόροι αποκλειστικά. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για ένα τεράστιο πακέτο 32 δις από την Ευρώπη, με κύριο τομέα τις χορηγήσεις και όχι το δανεισμό. Με τους πόρους αυτούς θα επέλθει ανάκαμψη σε πολλούς τομείς και βέβαια στον τουρισμό”, τόνισε ο Γ. Μπούγας κλείνοντας τη συζήτηση, ενώ σημείωσε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί απαρχή μιας σειράς παρεμβάσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας του νομού. Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή του Μ. Κόνσολα για την προώθηση των έργων στον τομέα των υποδομών που έχει ανάγκη η Φωκίδα.








 
http://www.fokidanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου