Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Στην εκδήλωση στο Σύνταγμα μίλησε ο Π. Πολίτης: Ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ


 Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης στη ΛΑΡΚΟ, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.....

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του, στον σύνδεσμο:
Η ομιλία του έχεις ως εξής:
"Οι απεργοί μεταλλεργάτες και μεταλλωρύχοι της ΛΑΡΚΟ, με 100% συμμετοχή στην απεργία και κρατώντας ψηλά τα πανό στις  απεργιακές φρουρές τους από της 5.30 το πρωί σήμερα 1η Μαϊου, σας απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.
Ενώνουμε την φωνή μας, μαζί σας, με όλους της γης τους κολασμένους και φωνάζουμε:
Προλετάριοι όλων των χώρων ενωθείτε.
Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά.
Με φάρο τη 1η Μάη,  μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Όλους αυτούς που  βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην πανδημία του Κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων και σε αυτούς που με αυτοθυσία μέσα στα νοσοκομεία πολεμούν για να μην χαθεί ούτε ένας άνθρωπος.
 Τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα  προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη τον καρπώνονται.
Ένα κομμάτι εργαζομένων κάθισε σπίτι για να προστατευθεί και η απουσία του από την παραγωγή έφερε πιο γρήγορα την νέα κρίση στην οικονομία τους. Αυτό αποδεικνύει ποιός παράγει.
Τώρα, την «επόμενη μέρα», οι κυβερνήσεις δίνουν δις ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά την ίδια ώρα οι άνεργοι πληθαίνουν, τα δικαιώματα και οι μισθοί συρρικνώνονται. Αυτό αποδεικνύει ποιός επιδιώκουν να  πληρώσει την νέα κρίση, αν καθίσουμε θεατές των εξελίξεων.
Αποδείχτηκε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γύρνα, ότι δεν  χρειαζόμαστε αφεντικά. Και γνώσεις έχουμε και τις δυνατότητες και δίψα για εργασία.
Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας και η εργατική τάξη. Είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί με την εργασία και το αίμα των εργαζομένων και του επιστημονικού της προσωπικού. Μια επιχείρηση που έχει τεράστιες δυνατότητες εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης για το άνοιγμα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και προσφοράς τεράστιου πλούτου για το σύνολο του λαού.
Σήμερα η κυβέρνηση, ως συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε το νόμο εκποίησης της και μέσα από αυτόν:
  • Έχει σταματήσει τη λειτουργία στο εργοστάσιο έτσι ώστε να πέσει το αντίτιμο.
  • Έκλεψε το δεδουλευμένο μόχθο των μεροκαματιάρηδων. Σταμάτησε τη λειτουργία στα μεταλλεία Καστοριάς, σφραγίζοντας έτσι μία προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος.
  • Πήρε 35 εκατομμύρια από τον Ελληνικό λαό. 15 από τους μισθούς των εργαζομένων. Θα πάρει και άλλα. Τα δίνει όμως σε μεγαλοεργολάβους για να δημιουργήσει κι άλλη προίκα ετοιμοπαράδοτου, επίσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, πλούσιου μεταλλεύματος στην Εύβοια.
  • Μέσα από τις περικοπές άρχισε να συρρικνώνει τους ήδη χαμηλούς μισθούς, απαξιώνει το κεφάλαιο που λέγεται εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση και πείρα. Τώρα μέσα από την εκ περιτροπής εργασίας ή τις διαθεσιμότητες και απολύσεις  σχεδιάζει να συμπιέσει τα δικαιώματα στα μισά της σημερινής διαμόρφωσης και τις θέσεις εργασίας στο 1/3 των σημερινών.
  • Παράλληλα ως προίκα προσφέρουν την άμεση χρηματοδότηση του νέου «γαμπρού ή των γαμπρών»  από τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Αυτή τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί απεριόριστα, αλλά δεν το κάνουν. Στόχος τους είναι να την εκποιήσουν παίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής της δραστηριότητας, κυριολεκτικά στα ζάρια μεταξύ ανταγωνισμών μεγάλων συμφερόντων.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι διαχειριστικό το ζήτημα στη ΛΑΡΚΟ. Κατάργησαν τις αποζημιώσεις, χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις, θέσεις εργασίας και δικαιώματα  συνολικότερα γιατί ότι  θέλουν να περάσουν στη ΛΑΡΚΟ, είναι η επόμενη μέρα για όλη την Εργατική τάξη στη χώρα μας.
Σε αυτήν την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι περιοχές γύρω από την ΛΑΡΚΟ, ένας είναι ο δρόμος. Ο αγώνας.
Ο αγώνας  είναι δύσκολος και μακρύς. Τον διεξάγουμε βήμα το  βήμα 5 μήνες τώρα και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Γνωρίζουμε ότι αυτό που ζούμε σήμερα στη ΛΑΡΚΟ είναι ένα «ανοιξιάτικο αεράκι»  μπροστά στην «θύελλα που έρχεται. Δεν μας φοβίζουν όμως. Τα συμπεράσματα αυτού του 5νταμηνου αγώνα, είναι αυτά, που μας ατσαλώνουν κάθε μέρα και περισσότερο.
Η αλληλεγγύη σας, είναι αυτή,που μας βαστά όρθιους και δυνατούς. Είναι αυτή,  που μας ώθησε, ακόμη και μέσα στην πανδημία όπου η κυβέρνηση χτύπησε άνανδρα και στο ψαχνό, να προσαρμοστούμε και να μην σταματήσουμε την αντίσταση.
Η δράση των ταξικών συνδικάτων μέσα στην πανδημία, του ΠΑΜΕ, μας ώθησε:
  • Να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας.
  • Να συνεχίσουμε να απεργούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και το χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
  • Να πραγματοποιήσουμε, παίρνοντας μέτρα προστασίας, 3 μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η κυβέρνηση άναψε φωτιές και βάζει εμπόδια στη ζωή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Ξεριζώνει μία ολόκληρη περιοχή γύρω από αυτή.
Δεν υπολόγισε όμως ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας είμαστε  «παιδιά του Ηφαίστου». Γεννηθήκαμε μες στη φωτιά και την κάπνα, βγάζουμε το σίδερο από μικρά παιδιά. Το ατσάλι είναι σάρκα από τη σάρκα μας, κομμάτια από το σώμα μας. 
Δεν υπολόγισε ότι οι μεταλλωρύχοι μας έχουν μετακινήσει ολόκληρα βουνά από τη μία άκρη της χώρας μας, στην άλλη. Ότι εμπόδιο και να μας βάλει είναι πολύ μικρό για το μπόι μας.
Έχει την εντύπωση ότι θα μας τρομοκρατήσει  και θα σκύψουμε το κεφάλι. Ξέχνα  ότι όσοι έχουν εργαστεί σε αυτό το εργοστάσιο έχουμε γίνει τόσο φίλοι με το χάρο, που ο χάρος 80 φορές έχει πάρει μαζί του, στη δικιά του παρέα, τα καλύτερα παιδιά.
Αδέλφια σας ευχαριστούμε.
Σίγουρα το ότι στην ΛΑΡΚΟ απαντάμε στα χτυπήματα του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων  του, έχει να κάνει με το  ότι είμαστε σκληρά εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι με συνδικαλιστική πείρα και ιστορία μισού και πλέον αιώνα.
Από καρδιάς όμως σας λέμε. Αν δεν είχατε εκφράσει την αλληλεγγύη σας, σήμερα δεν θα ήμασταν όρθιοι και δυνατοί για να συνεχίσουμε. Εσείς μας δίνετε κουράγιο. Οι καθημερινοί σας αγώνες μέσα στους χώρους δουλειάς, το μήνυμα σας, τα ψηφίσματα, η παρουσία σας.
Γνωρίζοντας ότι σας έχουμε αποκούμπι για την συνέχεια, σας μεταφέρουμε το μήνυμα να μας: Να μας θεωρείτε και εσείς το ίδιο.
Με δύναμη που αντλούμε από την αλληλεγγύη σας  θα συνεχίσουμε των αγώνα.
Απεργούμε σήμερα και αύριο, θα απεργήσουμε προγραμματισμένα με 5 συνολικά 24ωρες απεργίες μέσα στο Μάιο. Αν τολμήσουν και αγγίξουν το δικαίωμα στην εργασία θα κλιμακώσουμε.
Απέναντι σε αυτούς που έχουν δολοφονηθεί  για τα κέρδη λίγων που άντλησαν από την ΛΑΡΚΟ. Κοιτώντας στα μάτια τους χαροκαμένους που έχουν αφήσει πίσω, δεσμευόμαστε.  Πίσω γύρισμα δεν υπάρχει. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη.
Δόξα και τιμή στους νεκρούς μας.
Δόξα και τιμή στους αγώνες της τάξης μας.
Ζήτω η εργατική τάξη.
Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά.
Σας ευχαριστούμε".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου