Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Σουβαλιώτικες Ιστορίες - Ο ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ


Γράφει ο Γιώργος Αθ. Δρίβας
Ο  Κουρκούτας, (κανονικό όνομα Καραχρήστος Λουκάς) ήταν ο τελάλης της Κοινότητας Πολυδρόσου από το 1940......
Φώναζε με στεντόρια φωνή τις ανακοινώσεις της Κοινότητας αλλά και άλλα όπως ‘’ψάρια … ψάρια στην πλατέα’’ αφού σφύριζε τρεις φορές με τη μεγάλη σφυρίχτρα του.
Του είπαν λοιπόν κάποτε οι Ιταλοί, να φωνάξει την εξής ανακοίνωση: ‘’ όλοι οι άνδρες από 18 χρονών και πάνω να μαζευτείτε στην πλατεία. Μην κρυφτείτε γιατί θα σας βρούμε…’’
Και συμπλήρωνε παρακάτω, σαν Πόντιος Πιλάτος, ‘εμένα έτσι μούπανε να σας πω, έτσι σας λέω…’
Μια μέρα βγαίνοντας από το κοινοτικό γραφείο ο Κουρκούτας, τον ‘έπιασε’ σωματική ανάγκη. Κατεβάζει, λύνοντας τη φαρδιά του ζώνη το παντελόνι και ‘’τσουπ’’ μέσα στο ανοιχτό ρέμα, δίπλα στο σπίτι του Γιώργη Κατοίκου, εξ άλλου τουαλέτες τότε δεν υπήρχαν. Εκεί που έκανε ο Κουρκούτας την ανάγκη του, βγαίνει από την αυλόπορτά του ο Γιώργης ο Κατοίκος και του λέει: ‘’ Βρε παληόπραμα, εδώ στην πόρτα μου ήρθες να τα κάνεις; ‘’
Λέει ο Κουρκούτας: ‘’Γιατί… γιατί, το ρέμα είναι κοινοτικό κι επιτρέπεται’’
Κατοίκος: ‘’ σάματι θα έκανες και λίγα εσύ…εκατόν είκοσι κιλά βόιδ’ ;; ‘’ Κουρκούτας: ‘’πάρε το καντάρ’ κι έλα ζύγιαστα..!!!’’

1 σχόλιο:

  1. Το καντάρι, η Καντάρ οπως γράφει ο αγαπητός γιώργος δρίβας ,η οκά και το δράμι, (kantar, okka, dirhem ή dram στα τουρκικά), ήταν η Οθωμανική μονάδα μέτρησης μάζας που χρησιμοποιούσαν στην Τουρκία, μέχρι το 1931.
    Μία οκά, αντιστοιχούσε σε 1,2829 χιλιόγραμμα. Η οκά υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια μάζας, δηλαδή σε 3,20725 γραμμαρία. Τα πολλαπλάσιά της ήταν το καντάρι, που ήταν ίσο με 44 οκάδες, δηλαδή 56,4476 κιλά και το τσεκί (çeki), που ήταν ίσο με 4 καντάρια, δηλαδή 225,7904 κιλά.

    Στην Ελλάδα η οκά αντιστοιχούσε σε 1.282 γραμμάρια και το δράμι σε 3,205 γραμμάρια, ενώ για τη μέτρηση υγρών, οι αντιστοιχίες ήταν 1 οκά ίσον 1.280 γραμμάρια και 1 δράμι ίσον 3,2 γραμμάρια.
    Η κατάργηση όλων των παλαιών μέτρων και σταθμών στην Ελλάδα, έγινε την 1η Ιουλίου του 1959, αλλά η χρήση τους διατηρήθηκε έως τη δεκαετία του 1990, ειδικά στις συσκευασίες εμφιάλωσης του ούζου, του τσίπουρου και των συναφών ποτών: με τα 80 γρ. να λέγονται "εικοσιπενταράκι", τα 160 γρ. "πενηνταράκι", τα 320 γρ. "εκατοσταράκι", τα 640 γρ. "μισοκάρικο".
    Στην Κύπρο η οκά παρέμεινε σε χρήση έως τη δεκαετία του 1980.

    ΑπάντησηΔιαγραφή