Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Γιώργος Καμίνης: Καμία πρόβλεψη από την Πολιτεία μέχρι το χθεσινό κρούσμα στη Λάρισα


Ερώτηση Γιώργου Καμίνη προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Μέτρα προστασίας των Ρομά από τη διασπορά του Κορωνοϊου και μέτρα οικονομικής στήριξής τους»
Καμία πρόβλεψη από την Πολιτεία μέχρι το χθεσινό κρούσμα στη Λάρισα......

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τέσσερα Υπουργεία (Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη) για ενημέρωση και πλήρη προστασία και των κοινοτήτων Ρομά από την πανδημία του κορωνοϊού κατέθεσε χθες ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.
Δυστυχώς, λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε η πρώτη περίπτωση κρουσμάτων κορωνοϊού σε καταυλισμό Ρομά στη Λάρισα, με 20 μέχρι στιγμής κρούσματα, δημιουργώντας μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τους χιλιάδες κατοίκους του καταυλισμού αλλά και συνολικά για την περιοχή.
Με την ερώτηση, ο Γιώργος Καμίνης ζητά να πληροφορηθεί τα μέτρα προστασίας, ενημέρωσης και διανομής υγειονομικού και αντισηπτικού εξοπλισμού που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Πολιτεία για τους καταυλισμούς των Ρομά, καθώς μέχρι χτες δεν υπήρχε καμία σχετική ενημέρωση από τις αρχές.
Επισημαίνεται επίσης η δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η κοινότητα των Ρομά λόγω του κορονωϊού, αφού η ανεργία στους κόλπους της υπερβαίνει τον μέσο εθνικό όρο, ενώ όσοι εξ αυτών καταφέρουν να βρουν δουλειά, εργάζονται σε περιστασιακές εργασίες, όπως μεταξύ άλλων το υπαίθριο εμπόριο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Υγείας
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: “Μέτρα προστασίας των Ρομά από τη διασπορά του Κορωνοϊου και μέτρα οικονομικής στήριξής τους”
Κύριοι Υπουργοί,
Η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα, μετρά χιλιάδες συμπολίτες μας που διαβιούν σε οικισμούς και καταυλισμούς, κατά κανόνα κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες καθώς και επικίνδυνες για την ατομική και δημόσια υγεία, πόσω δε μάλλον αυτήν την περίοδο.
Συχνά σε πολύ μικρούς χώρους συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, ενώ και οι συνθήκες υγιεινής συνήθως παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις. Συνθήκες ευνοϊκές όπως είναι ευκόλως αντιληπτό για τη διασπορά του Κορωνοϊού - covid19.
Παράλληλα, η ανεργία στους κόλπους της κοινότητας αυτής υπερβαίνει τον μέσο εθνικό όρο, ενώ όσοι εξ αυτών καταφέρουν να βρουν δουλειά, εργάζονται σε περιστασιακές εργασίες, όπως μεταξύ άλλων το υπαίθριο εμπόριο.
Επισημαίνεται εδώ πως ειδικά το υπαίθριο εμπόριο στον κλάδο των βιομηχανικών ειδών, ρητώς απαγορεύτηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 23451/2020 - ΦΕΚ 1210/Β/7-4-2020 καθώς και με την από 14/3/2020 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή για τις υπαίθριες και κυριακάτικες αγορές των άρθρων 37 και 38 του Ν. 4497/2017 .
Δεδομένου ότι μέσα σε αυτές τις οριακές υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες διαβιούν και πολλές οικογένειες και μικρά παιδιά
Δεδομένου ότι στα μέτρα που μέχρι σήμερα έχει λάβει η Πολιτεία είτε για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας, είτε για να στηρίξει πληγέντες συμπολίτες μας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους Ρομά
Δεδομένου του υγειονομικού κινδύνου που επαπειλεί τους εν λόγω καταυλισμούς εαν δεν ληφθούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1.  Ποιά ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την οργανωμένη ενημέρωση των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς;
2.  Ποιά μέτρα υγειονομικής προστασίας έχουν ληφθεί για τους διαμένοντες στους εν λόγω καταυλισμούς;
3.  Εξετάζετε το ενδεχόμενο διανομής μέσων ατομικής προστασίας και υλικών καθαριότητας και αντισηπτικής προστασίας στους διαμένοντες στους εν λόγω καταυλισμούς;
4.  Ποιά μέτρα οικονομικής στήριξης εξετάζετε, προκειμένου να στηριχτούν άνθρωποι της κοινότητας αυτής που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά αυτήν την περίοδο που έχουν σταματήσει και οι περιστασιακές εργασίες;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Καμίνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου