Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ


Από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου κορονοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με.....
σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη.
 Επειδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με κορονοϊό αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη γρήγορη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στη Φωκίδα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (δήλωση Αλ. Τσίπρα 10/3) είναι: 
«Να δημιουργηθεί άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.
Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν.
Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.
Έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες των δομών υγείας.»
Με καθυστέρηση αρκετών ημερών από την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και στη χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 1500 προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών και 500 λοιπού προσωπικού. Είναι θετικό ότι αυτή η πολύ κρίσιμη «ένεση»  ανθρώπινου δυναμικού  στο ΕΣΥ θα έχει διετή διάρκεια ( και όχι 4μηνη όπως αρχικά είχε δηλωθεί) και ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις λίστες για το επικουρικό προσωπικό που είχαν συγκροτηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανά Υγειονομική Περιφέρεια .
Είναι αρνητικό όμως το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα προκηρύξει τις 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που είχαν πάρει έγκριση από το ΓΛΚ πριν τις εκλογές και αφορούσαν το 2019.  Και φυσικά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα δρομολογηθούν οι επιπλέον 2500 προσλήψεις γιατρών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ που είχαν σχεδιαστεί για το 2020 με βάση τον κανόνα 1:1(προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .
Είναι αυτονόητο ακόμα, ότι οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται με ενισχυμένα μέτρα ατομικής προστασίας όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με επάρκεια υλικών και μέσων. Μόνο έτσι μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτεία της πολύτιμης προσφοράς  των γιατρών και των άλλων εργαζομένων του  ΕΣΥ στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Και μόνο έτσι μπορεί να εμπεδωθεί το αναγκαίο κλίμα ασφάλειας στην κοινωνία για την αξιοπιστία  του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .
Φίλοι και φίλες,
Στην περιοχή μας  η κατάσταση γίνεται επικίνδυνα  οριακή στην αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου  θέματος όπως η επιδημία  του κορονοϊού.
Εδώ αναδεικνύεται και η ανάγκη να επανεξετάσει η κυβέρνηση την προκήρυξη άμεσα των 7 θέσεων γιατρών όπως είχαν προβλεφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 και οι οποίες ελαφρά τη καρδία μειώθηκαν σε μία θέση γιατρού από την κυβέρνηση της Ν.Δ. (κυρίως τις ειδικότητες παθολόγου και γενικής ιατρικής).  
Επίσης τώρα φαίνεται πόσο λάθος ήταν η μη ανανέωση των συμβάσεων 6 νοσηλευτών/τριών  που απομακρύνθηκαν πριν ένα περίπου μήνα από το Νοσοκομείο Άμφισσας μαζί με 5 ακόμα συναδέλφους τους από το ΚΕΦΙΑΠ (από το πρόγραμμα απασχόλησης των νέων πτυχιούχων)  παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ανακοινώσεις επέμενε ότι  είναι ανάγκη και μπορεί να γίνει η ανανέωση των συμβάσεων.
Επιπλέον είναι άμεση ανάγκη η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της πρόσληψης των μόνιμων γιατρών στο Κέντρο Υγείας Ιτέας (προκήρυξη των θέσεων στις 14/12/2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). 
Ούτως ή άλλως οι αυξημένες ανάγκες για ιατρικές υπηρεσίες ειδικά σήμερα βάζουν επί τάπητος το θέμα της ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων. Κανένα ΣΔΙΤ, καμία ιδιωτική μονάδα δεν είναι πλέον ικανή να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε τέτοια προβλήματα..
Η επέλαση της νόσου είναι προ των πυλών.
Έχουμε χρέος όλοι να μην γίνουμε Ιταλία….
Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
12/3/2020
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου