Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ Ασφαλιστικό και κορονοϊός.


    Λίγες μόλις μέρες πέρασαν από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση και είναι.....
ορατά κάποια από τα αποτελέσματά του.
   Ήδη άρχισαν (κάποια από τα μέσα ενημέρωσης) να ψελλίζουν για την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 68 – 70 και 72 χρόνια. Αυτά τα όρια μάλιστα, όπως λένε, θα τα προλάβουν μάλιστα και οι σημερινοί εργαζόμενοι των 35-40 χρόνων!!!! Αυτοί δε οι αυριανοί εργαζόμενοι δεν θα δούν συντάξεις παρά μόνο ψίχουλα, βοηθήματα μιας και για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνονται υπ όψιν οι αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου ….. και εάν ο εργαζόμενος έχει λιγότερα από 30 χρόνια εργασίας τότε …μαύρο φίδι που τον έφαγε!!!! Ναι. Όλα αυτά τα ωραία περίμεναν πρώτα να ψηφιστεί το έκτρωμα και μετά να ενημερώσουν τους εργαζόμενους.
    Γι αυτό το ασφαλιστικό (νόμο λαιμητόμο τον βάφτισε το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα) όχι μόνον δεν είπανε κουβέντα πριν αυτά τα μέσα ενημέρωσης αλλά και  οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ  και των Ομοσπονδιών που εργαζόμενοί τους δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Μάλιστα όλοι αυτοί το υπερασπίστηκαν κι όλας μόνο και μόνο για να εξακοντίσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο ΠΑΜΕ και στη συνέπεια που αυτό δείχνει για ότι αφορά την εργατική λαϊκή οικογένεια.
   Αυτό το ασφαλιστικό είχε να κάνει επίσης και με τη δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία για όλη την οικογένεια του εργαζόμενου αλλά και για τους απόμαχους της δουλειάς, δηλαδή για εμάς τους συνταξιούχους σε ένα σύστημα υγείας που και εδώ πυλώνας του θα είναι ο ιδιωτικός τομέας και όπου αυτό θα λειτουργεί με ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώνει ότι δεν θα μπορεί να καλύπτει το ταμείο του. Κάτι που γίνεται βέβαια και σήμερα αλλά αυτό θα γίνεται σε πολλαπλάσια μορφή  (ήδη τρέχουν τα 300άρια για μια εξέταση για κορονοϊό).
    Ήρθε και μία ανάρτηση σε site για να μας δείξει πως θα αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός στην Αγγλία (που για πολλούς θεωρείτε και ως το ιδανικό Σύστημα Υγείας) για  εμάς τους συνταξιούχους. Διαβάστε:
    Στην επιβίωση του ισχυρότερου φαίνεται να ποντάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας σε περίπτωση πανδημίας κορονοϊού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent. Σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό που μίλησε στην εφημερίδα, ασθενείς που προστρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με άρνηση περίθαλψης σε περίπτωση σοβαρής εξάπλωσης του κορονοϊού και πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας.
   Σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 2009, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία της γρίπης των χοίρων, τριμελής επιτροπή σοφών ανά νοσοκομείο θα αποφασίζει την κατανομή των κλινών και της αναπνευστικής υποστήριξης σε περίπτωση συνωστισμού στα νοσοκομεία.
   Όσοι πάσχουν από κορονοϊό ή άλλες σοβαρές ασθένειες, ίσως δουν την πόρτα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κλειστή, αφού προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν πιο πολλές πιθανότητες επιβίωσης και ανάρρωσης και σε αυτούς σίγουρα δεν περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι!!
     Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι ειδικά εδώ, στη χώρα μας, όπου το δικό μας σύστημα είναι ένα μπάχαλο (το σύστημα μας λειτουργεί περίπου όπως το νοσοκομείο της Άμφισσας) εμάς τους συνταξιούχους θα μας έχουν για πέταμα στον Καιάδα.
   Εξ άλλου το δήλωσαν ευθέως στο πρόσφατο παρελθόν:
          1ος διδάξας ο γνωστός Λοβέρδος, μνημονιακός υπουργός εργασίας που διάλυσε τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό (νόμος Λοβέρδου). Τι είπε; “Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουνε κιόλας, ζουν πολλά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους”. Τι κρίμα αλήθεια!!! Ο κ. αυτός μετά ανέλαβε το υπουργείο υγείας όπου διάλυσε ότι κοινωνικό υπήρχε ακόμη, προς δόξα των επιχειρηματιών και των «θεσμών»
            2ος ο πρώην πρωθυπουργός, κος Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ το είπε λίγο πιο…. γλυκά, αφού άλλωστε δηλώνει «αριστερός». Περιέγραψε πώς θα υπερασπιστεί στους «εταίρους στην Κομισιόν» τους συνταξιούχους και τις συντάξεις τους: «Είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό, γιατί αφορά στην προσωπική διαφορά. Αφορά δηλαδή κάποια μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Άρα η όποια – ας το πούμε έτσι – περικοπή δαπανών δεν είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου» 
            3ος ο κ.Τσακαλώτος ως υπουργός οικονομικών. «Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος»
   Περάσαμε μέσα από τη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης που την πληρώσαμε με το παραπάνω μιας και μας έκλεψαν τα εισοδήματά μας αλλά και μέρος της ζωής μας. Αλλά και τώρα μας ζητάνε πάλι να βάλουμε πλάτη στην υγειονομική κρίση γιατί τι άλλο να υπονοεί ο κ. πρωθυπουργός όταν λέει ότι «η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα» και από δίπλα και ο καλός ο φίλος που στα δύσκολα φαίνεται (ο Παναγόπουλος ντε της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ) που εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει εργαζόμενοι, εργοδότες και κράτος να «αναλάβουμε όλοι το κόστος της αντιμετώπισης». Οι εργαζόμενοι ήδη την πληρώνουν (σύμφωνα με καταγγελίες) με ευελιξία στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, με υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, με άρνηση παροχής ειδικής άδειας σε περίπτωση απουσίας από την εργασία και άλλα, δείχνουν ότι η αγορά ...αυτορρυθμίζεται ήδη σε βάρος των εργαζομένων, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης και με την τζίφρα των εργατοπατέρων, που επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τον επικίνδυνο ρόλο τους. Για εμάς όμως τους συνταξιούχους τι θα σκαρφιστούν να μας φορτώσουν μιας και τα μόνα που έχουμε είναι η ζωή μας και η σύνταξή μας;
    Από όλα αυτά μάλλον βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι τρίβουν τα χέρια τους εκεί στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα που κυβέρνησαν και που νομοθέτησαν όλους εκείνους τους ασφαλιστικούς νόμους που τσάκισαν τα εισοδήματά μας αλλά και τη ζωή μας, για το ότι μέσα από την πανδημία του κορονοϊού θα απαλλαγεί το ασφαλιστικό σύστημα από πολλά από τα βαρίδιά του, δηλ. από εμάς τους συνταξιούχους!!
    Εμείς να πούμε σε κάθε έναν συνταξιούχο χωριστά αλλά και σε όλους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου: Ακούστε τις οδηγίες, εφαρμόστε τις, και με οδηγό την λογική - και ναι - την αλληλεγγύη να προχωρήσουμε.  Δεν χρειάζεται πανικός- ο πανικός σκοτώνει εξίσου -, απαιτείται όμως οργάνωση και συμμόρφωση. Δεν είναι ευχή, είναι υποχρέωση
    Χρωστάμε στα παιδιά μας, στις οικογένειές μας, στους εαυτούς μας να παραμείνουμε εν ζωή κι ας μας θέλουν να αποδημούμε!!! Σε όλους δε αυτούς που μηχανεύονται και θέλουν την εξόντωση μας να τους αφιερώσουμε ένα τραγούδι (ελαφρώς παραφρασμένο) από τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου από το Θέατρο βράχων τον Ιούνη του 2018 :
«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ»…………

….και να τους δηλώσουμε ότι απαιτούμε:

-       Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές Υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
-       Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου