Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ : Για την 8η Μάρτη


Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών.....
των λαϊκών στρωμάτων -πλάι στους άντρες συντρόφους τους- για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Για την ισοτιμία των γυναικών σε όλο τον κόσμο, από την περίοδο της φεουδαρχίας, της αποικιοκρατίας και μέχρι σήμερα, περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού – ιμπεριαλισμού. 
Τιμάμε αυτή την πάλη, επισημαίνοντας πως, όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Κατακτήσεις, που τις τελευταίες δεκαετίες μετά τις ανατροπές, παίρνονται πίσω και παρατηρείται μεγάλο πισωγύρισμα στις χώρες εκείνες, αλλά και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες. 
Στη χώρα μας οι γυναίκες συμμετείχαν μαζικά στην ηρωική ΕΑΜική Αντίσταση για την απελευθέρωσή της από τους φασίστες-ναζί κατακτητές, στην ταξική αναμέτρηση του Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τότε που οι Αγγλοαμερικάνοι, σύμμαχοι της ντόπιας αστικής τάξης, χτύπησαν το λαό  με τα όπλα για να εδραιώσουν την εξουσία της και για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Οι γυναίκες αναδείχτηκαν σε ισότιμο συναγωνιστή, παλεύοντας δίπλα δίπλα με τους άνδρες -αντάρτες μαχητές συντρόφους τους- και με το όπλο στο χέρι, αλλά και από κάθε άλλο μετερίζι του αγώνα για μια Ελλάδα του λαού της. 
Το ΕΑΜ, στην περίοδο της Κατοχής, έδωσε, για πρώτη φορά, το δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα και στους νέους από 18 χρονών. Πήρε δε και όλα τα μέτρα για να το ασκήσουν. Ανέδειξε γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Λαϊκή Δικαιοσύνη. Το ίδιο έγινε και στην περίοδο του ΔΣΕ με την ισότιμη συμμετοχή γυναικών στα λαϊκά όργανα που δημιουργήθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα. 
Εκείνη η περίοδος λαϊκής ανάτασης αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Είναι φάρος που φωτίζει και δείχνει το δρόμο για τη χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Πορεία που περνάει μέσα από τους κοινούς αγώνες ανδρών και γυναικών για την εξασφάλιση χρόνου συμμετοχής στα συνδικάτα και στους άλλους φορείς του κινήματος, που αποτελούν όργανα της ταξικής πάλης, κόντρα στην πολιτική της κεφαλαιοκρατίας, για τη διεκδίκηση της ισοτιμίας, για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Μιας πάλης που ανοίγει το δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Σε αυτήν μπορεί να επιτευχθεί οριστικά η εξασφάλιση της ισοτιμίας και της χειραφέτησης της γυναίκας του λαού. 
Σήμερα οι εργαζόμενες, όπως και οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί υπονομεύονται ή παίρνονται πίσω από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η ανεργία, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση και τα ελαστικά ωράρια, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας για την πλειοψηφία του λαού μας, η εμπορευματοποίηση υγείας – πρόνοιας – ασφάλισης – εκπ/σης, η ύπαρξη ελάχιστων και προβληματικών δομών που θα παρέχουν δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για παιδιά, ΑμΕΑ, ηλικιωμένους και ανήμπορους, πλήττουν κυρίως τις γυναίκες στις οποίες φορτώνουν καθήκοντα και ευθύνες που έπρεπε να τα έχει το κράτος. Τα στοιχειώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται συνεχώς, στο όνομα είτε της αντιμετώπισης της κρίσης είτε της ανάπτυξης. Βιώσιμης για τη ΝΔ, «δίκαιης» κατά το ΣΥΡΙΖΑ. Ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών σε κάθε περίπτωση.         
Με αφορμή την 8η Μάρτη, το Παράρτημα Λαμίας  καλεί τις γυναίκες της Φθιώτιδας να πάρουν υπόψη τους την ιστορική πείρα της μεγάλης δεκαετίας 1940 – 1949 και να συμμετέχουν στους αγώνες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και των εργατικών σωματείων. Να δώσουν το μαχητικό «παρών» στην πύλη της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 8 Μάρτη ώρα 13.00. Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση της Ομάδας Ο.Γ.Ε. Λαμίας με θέμα τις Ελαστικές Εργασιακές Σχέσεις που θα γίνει το Σάββατο 14 Μάρτη, ώρα 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων. Να στρατευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Ο πλούτος που παράγεται σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης και της  τεχνολογίας την επιτρέπουν. Τα ιδεολογήματα του νεοφεμινισμού και της «αυτοδιάθεσης», της εναντίωσης στο άλλο φύλλο κι όχι στην αστική τάξη, απλά συσκοτίζουν το πρόβλημα. Κρύβουν τις αιτίες και τους υπαίτιους της ανισοτιμίας, της έντασης της ταξικής εκμετάλλευσης και της πολλαπλής καταπίεσης της γυναίκας. Ουσιαστικά σιγοντάρουν τη βαρβαρότητα του σημερινής άδικης και εκμεταλλευτικής κοινωνίας.   
Καλούμε τις γυναίκες, μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό, να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει κατακτήσεις και δικαιώματα προς όφελος των επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων. 
Να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να αρνηθούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτά, όπως είναι η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, η – με κάθε τρόπο- συμμετοχή σε επεμβάσεις και εμφύλιες διαμάχες άλλων χωρών. Να παλέψουν για αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Όλα τα παραπάνω εγκυμονούν κινδύνους για το λαό μας και για τους άλλους λαούς. Γενούν φτώχεια, εξαθλίωση, προσφυγιά και μετανάστευση. Και τούτα με τη σειρά τους ρίχνουν νερό στο μύλο των διακρίσεων, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού και των νεοναζί που βρίσκουν ευκαιρία να σπείρουν το δηλητήριό τους στη συνείδηση του λαϊκού ανθρώπου, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για τα αφεντικά τους.  
Εχθροί της γυναίκας δεν είναι οι άνδρες ή οι άλλοι λαοί. Είναι το κεφάλαιο και η κερδοφορία του, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του. Ενάντια σε αυτούς πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους. 

ΛΑΜΙΑ            8 ΜΑΡΤΗ 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου