Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Η τοποθέτηση στη συνεδρίαση της 26 Φλεβάρη για το προσφυγικό


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 
       Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες που θα προκύψουν στην ενδεχόμενη δημιουργία ενός hot spot,......
μιας κλειστής δομής, ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης όπως – όπως, κάπου στο Δήμο Δελφών. Μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών δηλαδή, δίχως τις απαραίτητες υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών. Κατανοούμε την ανησυχία που δημιουργούνε στον κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης στη διαχείριση του ζητήματος, η οποία σχεδιάζει να φυτέψει νέες «Μόριες» στην ηπειρωτική Ελλάδα. 
Το ζήτημα δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το Δήμο μας. Πρόκειται για ένα διεθνές κοινωνικοπολιτικό ζήτημα με διαχρονικό χαρακτήρα και δε μπορούμε να το εξετάζουμε απομονωμένα από τις συνθήκες που το δημιουργούν και τους υπαίτιους, εστιάζοντας μόνο στα αποτελέσματα. 
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα. Είναι θύματα των κοινωνικών ανισοτήτων και της λογική της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, των αδύνατων από τους ισχυρούς, είτε στο ίδιο κράτος, είτε μεταξύ διαφορετικών κρατών. Είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με την υπογραφή και την ενεργό συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων. 
Ήδη οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν σε πάνω από δέκα στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων. Τι κάνουν άραγε εκεί; Φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας ή μήπως τα συμφέροντα των ελλήνων εφοπλιστών, βιομηχάνων και τραπεζιτών; 
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, έχει συμφωνήσει ήδη στην αποστολή νέων δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού στη Λιβύη, στο Μάλι, στη Σαουδική Αραβία συστοιχία Πάτριοτ να στοχεύει το Ιράν, πολεμικά πλοία στα στενά του Ορμούζ. Είναι άραγε άμοιροι ευθυνών όλοι όσοι στηρίζουν με τα μπούνια την εμπλοκή της χώρας στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από τα αποτελέσματα που αυτές παράγουν; Μεταξύ αυτών, είναι και οι προσφυγικές ροές από τις περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Όπως είναι και το γεγονός πως η πατρίδας μας είναι πλέον στόχος των ρωσικών και ιρανικών πυραύλων, μετά την υπογραφή της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας για τις βάσεις και στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ.  
Σήμερα, οι απανταχού ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαιτίας ακριβώς της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων που προκαλούν. Κανείς άνθρωπος δε φεύγει απ’ τον τόπο του αν δεν κινδυνεύει η ζωή του, αν έχει δουλειά με δικαιώματα, προοπτική και μέλλον γι’ αυτόν και τα παιδιά του.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών εξ αιτίας αυτής της πολιτικής των ιμπεριαλιστών. Απ’ τη μία επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων, απ’ την άλλη στοιβάζουν τους ανθρώπους όπως – όπως, ξεδιαλέγοντας τα φτηνά εργατικά χέρια που τους χρειάζονται. Οι ευθύνες της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει το Δουβλίνο και την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επιπλέον, τα νέα αντιδραστικά μέτρα που ψήφισε μαζί με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για το άσυλο, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση της αύξησης της καταστολής. Ευθύνες έχουν και αυτές οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά.
Χρειάζεται όλοι μας να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα και να στρέψουμε τα βέλη μας στους πραγματικούς υπεύθυνους. Εξάλλου στον τόπο μας, υπάρχει πλούσια πείρα προσφυγιάς και μετανάστευσης. Ποιος ξεχνάει τους εκατοντάδες χιλιάδες ξενιτεμένους συμπατριώτες μας στα χρόνια τη κρίσης; 
Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος, οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.
Τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς, οφείλουν να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των εγκλωβισμένων στη χώρα μας, να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Ταυτόχρονα, πρέπει να απομονωθούν όλες αυτές οι ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού, δημαγωγώντας και σπέρνοντας το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού.       
Στο δια ταύτα, αυτά που απαιτούμε και θεωρούμε πρέπει να γίνουν στόχος πάλης του λαού μας και διεκδίκησης απ’ την κυβέρνηση και την ΕΕ, είναι: 
• Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και στον Έβρο και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο, καμία κλειστή δομή πουθενά στην Ελλάδα.
• Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
• Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα που θα λειτουργούν αποκλειστικά με κρατική ευθύνη, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου ή όποια άλλα και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.  
• Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η συνθήκη του Δουβλίνου και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και στη χώρα μας.
• Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό και να κατανείμει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες αναλογικά στις χώρες της και όχι να φορτώνει το βάρος αποκλειστικά στην Ελλάδα. 
• Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα να δοθεί στα ασυνόδευτα παιδιά, στις επανενώσεις οικογενειών, ώστε κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες στη χώρα μας.
• Να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι καταστολή και καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
• Να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με το απαραίτητο ιατρικό, διοικητικό, μεταφραστικό και άλλο προσωπικό, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.
Μόνο διεκδικώντας σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να περιορίσουμε τις συνέπειες του ζητήματος, να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται όσο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, όσο οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Συνοψίζοντας τη θέση μας για το τι θα δώσει πραγματικά λύση στην αφόρητη κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί στη χώρα μας, λέμε: Να κλείσουν άμεσα όλα τα hotspots σε όλα τα νησιά. Να μην φτιαχτούν ούτε κλειστές, ούτε ανοιχτές δομές στα νησιά μας. Να μετακινηθούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε ανοιχτές δομές στην ηπειρωτική χώρα, για σύντομο χρονικό διάστημα και από κει να πάνε πολύ γρήγορα στις χώρες προορισμού τους. Η ΕΕ αντί να μυξοκλαίει, να ανοίξει τις πύλες της και να δεχτεί πρόσφυγες που έχουν προορισμό τις χώρες της. Είναι άλλο να εγκλωβίζονται σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, 300 και πλέον χιλιάδες άνθρωποι και άλλο να καταμερίζονται από πέντε, δέκα, δεκαπέντε χιλιάδες, στα τριάντα κράτη-μέλη της ΕΕ. Να καταργηθεί το Δουβλίνο και η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που τους εγκλωβίζει εδώ.
  Όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις υποτάσσονται στα διάφορα Δουβλίνα και τις πολιτικές της ΕΕ, τόσο περισσότερο θα χειροτερεύει η κατάσταση, θα οδηγούμαστε σε νέα αδιέξοδα, πέρα απ’ αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Όλοι βλέπουμε τι γίνεται αυτές τις μέρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ο λαός που αγωνίζεται να μη γίνουν τα νησιά μας φυλακή της ΕΕ, δέχεται άγρια επίθεση από εκατοντάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση. Θεωρούμε πως το συμβούλιο οφείλει να εκφράσει την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των συμπατριωτών μας για μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, για κλείσιμο όλων των hot spots, για να μην ανοίξει κανένα νέο στα νησιά. Να καταδικάσει την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου