Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Απάντηση στην ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ



    Με ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Φωκίδας του ΚΚΕ επιχειρεί να εξηγήσει για ποιό λόγο το ΚΚΕ καταψήφισε τη διάταξη του νόμου για την Πολιτική Προστασία,....
η οποία καθιστά αρμόδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών και αναφέρεται στη δική μου επιχειρηματολογία, που στήριξα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ την εν λόγω διάταξη.
     Πιστεύω, ειλικρινά, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου επιδιώκουν την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και η πολιτική αντιπαράθεση στοχεύει ακριβώς σε αυτό.
      Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι μια κοινωνία «καθαρή» από ναρκωτικά. Εστιάζουμε στην ενημέρωση για τους κινδύνους των εξαρτησιογόνων ουσιών, παρέχουμε στους χρήστες κάθε δυνατή στήριξη για να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης και τιμωρούμε αυστηρά τους διακινητές.
     Δεν έχουμε, όμως, δικαίωμα ν΄αγνοήσουμε και να παριστάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τα θλιβερά φαινόμενα χρήσης ναρκωτικών από εξαρτημένους συνανθρώπους μας σε κοινόχρηστους χώρους μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων πολιτών, που όχι μόνο αμαυρώνουν την εικόνα των πόλεων, αλλά επιπλέον προκαλούν κινδύνους, τόσο για τους χρήστες, όσο και για τη δημόσια υγεία. Ενδεικτικά μάλιστα περιέγραψα, κατά την ομιλία μου στη Βουλή, την θλιβερή εικόνα που βλέπαμε καθημερινά μέχρι πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, στην είσοδο της Νομικής Σχολής από την οδό Μασσαλίας, όπου φοιτητές, τουρίστες, διερχόμενοι και πελάτες καταστημάτων, περνούσαν κυριολεκτικά δίπλα από σύριγγες που τις κάρφωναν ο ένας στο σώμα του άλλου. 
     Αντί της ανεξέλεγκτης χρήσης με μέσα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, οι Δήμοι μπορούν πλέον να οργανώσουν ειδικούς χώρους, επιτηρούμενους από εξειδικευμένους επαγγελματίες, εγκαταστάσεις δηλαδή υγειονομικής περίθαλψης, όπου μπορεί να γίνεται ενδοφλέβια χρήση ουσιών και άλλων επικίνδυνων ναρκωτικών, υπό ασφαλείς συνθήκες και «καθαρά μέσα», με την παρουσία ιατρών, ψυχολόγων και εξειδικευμένου προσωπικού, που θα μπορούν άμεσα να παρέμβουν για την αντιμετώπιση της θανάσιμης υπερδοσολογίας και να προετοιμάζουν τους χρήστες για ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης. Με βάση τα ιατρικά πορίσματα, οι ΧΕΧ έχουν συνδεθεί με αυξημένο αριθμό εισαγωγών σε μονάδες αποτοξίνωσης και προγράμματα θεραπείας υποκατάστασης από απιοειδή και η ίδρυσή τους πανευρωπαϊκά σχετίζεται με τη μείωση της χρήσης ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους και μείωση συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως η κοινή χρήση βελόνων και άλλων συνέργων, και επομένως με περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
     Άλλωστε στην Ελλάδα, όπως τόνισε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Βουλή, πέρα από νόμο, υπάρχει και η πιλοτική λειτουργία σταθμού που θεσμοθετήθηκε το 2014. Πρόκειται για τον εποπτευόμενο σταθμό «Οδυσσέας», από τον οποίο έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στον έναν χρόνο λειτουργίας του, έχουμε περισσότερες από 2.500 επισκέψεις με 330 μοναδικούς χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χειρίστηκε 153 περιπτώσεις υπερδοσολογίας, ενώ παρέχεται διαρκής προστασία αυτών των ανθρώπων από τον HIV, τη χειρότερη δηλαδή μολυσματική ασθένεια.
     Όσοι καταψήφισαν τη διάταξη έχουν υποχρέωση να εξηγήσουν για ποιο λόγο προτιμούν τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης, που οδηγεί στην περαιτέρω περιθωριοποίηση χιλιάδων εξαθλιωμένων και πασχόντων συνανθρώπων μας.

Ιωάννης Δ. Μπούγας
Βουλευτής Φωκίδας
Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου