Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ - Ανακοίνωση για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών


Ψηφίστηκε απ’ τη Βουλή την περασμένη Τρίτη, εμβόλιμο άρθρο (189) στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω),....
στους Δήμους και στις Περιφέρειες, Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) Ναρκωτικών. Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία «Χώρων εποπτευόμενου θανάτου», η οποία ξεκίνησε αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, στην ευθύνη του ΟΚΑΝΑ. 
Την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου στήριξε από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και βουλευτής Φωκίδας, Γ. Μπούγας, ο οποίος το χαρακτήρισε ως «πρωτοποριακό μέτρο» καθώς προωθεί τη «χρήση σε καθαρές συνθήκες και καθαρά μέσα», αναμασώντας τα περί «προστασίας της δημόσιας υγείας, καταπολέμησης της υπερδοσολογίας και προετοιμασίας για τα προγράμματα θεραπείας». 
Το ΚΚΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους και το λαό της Φωκίδας ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη η οποία καθίσταται και ιδιαίτερα επικίνδυνη, αν λάβουμε υπόψη και την ομοφωνία όλων των άλλων κομμάτων, στοιχείο που δείχνει και τη σύμπνοιά τους στη διάλυση της πρόληψης και της θεραπείας από την τοξικοεξάρτηση.
Πρόκειται για ενέργεια που θα ενθαρρύνει τη χρήση, μειώνει το κίνητρο για θεραπεία, συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών και ενισχύει την κοινωνική ανοχή στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Αυτά πιθανώς τα γνωρίζει καλά ο κ. Μπούγας και η κυβέρνησή του, αφού ακόμη και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, εκτιμά ότι η λειτουργία των ΧΕΧ είναι «αγνώστου αποτελεσματικότητας».
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα σε «στεγνά θεραπευτικά» προγράμματα να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για χρήση ναρκωτικών, αλλοιώνοντας τον ίδιο το χαρακτήρα τους. Επίσης, για να μειώσει το κόστος και την αντίδραση, μεταφέρει την ευθύνη σε Δήμους και Περιφέρειες με αρμοδιότητες για τις οποίες δεν έχουν καμία τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα ακόμη και για «κινητές μονάδες Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης». 
Στόχος είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να δημιουργηθεί ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, να μην είναι ορατοί στις πιάτσες, να «καθαριστεί» το κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων προκειμένου αυτά να καταστούν τουριστικά θελκτικά. 
Ουσιαστικά το κράτος θα παρέχει το χώρο στο χρήστη ώστε να κάνει νόμιμα χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας που θα φέρνει ο ίδιος, ενώ το επιστημονικό προσωπικό θα παραβρίσκεται ως θεατής στη χρήση, θα δίνει συμβουλές ώστε αυτή να είναι «ασφαλής», θα παρεμβαίνει σε περίπτωση ανάγκης ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι.
Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι ενταγμένοι στην πολιτική της «μείωσης της βλάβης», που επικεντρώνει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η χρήση και δεν αντιμετωπίζει τη χρήση ως πρόβλημα.
Χαρακτηριστική της συγκεκριμένης πολιτικής αντίληψης της σημερινής κυβέρνησης του κ. Μπούγα και της προηγούμενης για την τοξικοεξάρτηση, είναι η συνειδητή απαξίωση δομών πρόληψης και η ανυπαρξία αντίστοιχης πολιτικής πράξης. Αλλά και η υποστελέχωση, η συνολική υποχρηματοδότηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, τόσο των ήδη υπαρχόντων κέντρων πρόληψης, όσο και των θεραπευτικών προγραμμάτων.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς και τα σωματεία να αντιπαλέψουν αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του «κοινωνικού θανάτου» των τοξικομανών. Καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική της «διαχείρισης της χρήσης ναρκωτικών».
Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει με όλες του τις δυνάμεις στο κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση για να αποτραπεί αυτή η πολιτική. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Διεκδικούμε ενίσχυση της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου