Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

“Παντρεύτηκαν” οι εισηγήσεις περιφερειακής Αρχής και παράταξης Μπατζελή......

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 20 Δεκεμβρίου
Την έλλειψη απολογισμού από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή στον κρίσιμο αυτόν αναπτυξιακό τομέα επεσήμανε συνολικά η αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με την αγνόηση της άποψης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου
Του Ηλία Τσίγκα
Η ισχύς εν τη ενώσει για την βελτίωση των επιδόσεων του τουριστικού προορισμού που λέγεται “Στερεά Ελλάδα”. Αυτό ήταν το επιστέγασμα της απόφασης που έλαβε κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία την Τετάρτη το περιφερειακό συμβούλιο. Στην πρόταση που υπερψηφίστηκε συνδυάστηκαν οι εισηγήσεις που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ηλίας Μπουρμάς και ο Μάνος Γέμελος από την παράταξη Μπατζελή. Το σχέδιο που αποκρυσταλλώθηκε δίνει έμφαση στην στοχευμένη παρουσία του τουριστικού προϊόντος της Στερεάς στις εκθέσεις και τα διεθνή τουριστικά fora με την έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Στο φύλλο της επόμενης Παρασκευής αναλυτικά οι εισηγήσεις Μπουρμά και Γέμελου για την τουριστική προβολή της Στερεάς Ελλάδας αναλυτικά
“Δουλεύουμε με πλάνο δεκαετίας. Η εισήγηση που παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με όλους τους φορείς του τουρισμού στη Στερεά”, σημείωσε παρουσιάζοντας την εισήγηση ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. 
Την έλλειψη απολογισμού των δράσεων που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς Φάνης Σπανού αναφορικά με την πρώτη περιφερειακή συνεδρίαση τουρισμού που συγκάλεσε ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ο σύμβουλος της παράταξης Μπατζελή Μάνος Γέμελος, ο οποίος κατέθεσε ξεχωριστή εισήγηση της οποίας την επιμέλεια είχε ο ίδιος. “Σε εκθέσεις δύο ημερών κόστους 3.000 ευρώ έχετε παράλληλες δράσεις ύψους 20.000 ευρώ. Πού τα ξοδεύετε τόσα λεφτά σε δύο μέρες; Δίνετε το 45% του budget  σε εκθέσεις. Είναι μεγάλο το κονδύλι. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθεί έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία, όπως η δημιουργία app ή η βελτίωση της ιστοσελίδας μας αλλά να υπάρξει και σοβαρ΄΄η πρόνοια για την επιμόρφωση στελεχών του κλάδου, και μέσω αυτής στην ανάπτυξη του τουριστικού μας προορισμού. Κι αυτό είναι κάτι που το εδράζουμε σε μελέτες. Αντίθετα, οι εκθέσεις είναι πανθομολογούμενο πως έχουν χαμηλή ανταποδοτικότητα”, τόνισε ο σύμβουλος Φθιώτιδας. 
Η εισήγηση Γέμελου απέσπασε τα εύσημα του συνόλου του συμβουλίου. Ενδεικτικά ο Δημήτρης Αναγνωστάκης την αξιολόγησε ως πιο σωστή, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος ζήτησε το “πάντρεμα” των δύο εισηγήσεων, καθώς έκρινε ως σημαντική τη μέριμνα της εισήγησης Μπουρμά για την ενσωμάτωση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στο τουριστικό προϊόν της Στερεάς.
Παράλληλα, σημαντική ήταν η κριτική προς την περιφερειακή Αρχή για τη ότι δεν συζήτησε με τον κλάδο των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα. “Να συνεργαστούμε με τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά αυτές έχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε να κλείνουμε παραλίες και να αποκλείουμε πολίτες από αυτούς για να προωθήσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έπρεπε να ακούσουμε και τη φωνή των εργαζομένων”., ενώ και ο επικεφαλής της Στερεάς Υπεροχής σημείωσε την έλλειψη απολογισμού της υπό τον Κώστα Μπακογιάννη περιφερειακής Αρχής, θέμα το οποίο έθεσαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους. 
Επιπλέον από τις παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης και της Ελεύθερης Στερεάς τονίστηκε η ανταγωνιστική προς τον τουρισμό λειτουργία τομέων όπως οι ανεμογεννήτριες και οι εξορύξεις. Της σημασίας των εκθέσεων υπεραμύνθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κατά την δευτερολογία του. “Από τις 42 εκθέσεις που έχει υπό την αιγίδα του ο ΕΟΤ εμείς πάμε στις 12, οι οποίες είναι στοχευμένες. Πρέπει να το δείτε από κοντά για να το αξιολογήσετε σωστά. Στο Λονδίνο ή το Βερολίνο περνάνε 300.000 άνθρωποι, ενώ στις παράλληλες δράσεις μας κάνουμε στοχευμένες επαφές με τους tour operators”, σημείωσε ο Ηλίας Μπουρμάς, για να προσθέσει: “Εμάς μας ενδιαφέρει να συντρέξουμε μια τουριστική επιχείρηση να στηθεί. Το εργασιακό θέμα είναι σε κάθε περίπτωση σημαντικό, εν τούτοις δεν μπορεί να λυθεί από την Επιτροπή Τουρισμού. Με την εισήγηση Γέμελου διαφωνούμε μόνο στη μείωση των κονδυλίων για τις εκθέσεις και τις παράλληλες δράσεις, καθώς, επαναλαμβάνω, είναι πολύ σημαντικές”.
Εν τέλει, το Σώμα αποφάσισε να αποδεχθεί το συνδυασμό των εισηγήσεων Μπουρμά και Γέμελου, πλην της μείωσης των εξόδων για τις εκθέσεις.

1 σχόλιο: