Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ- Πηγή Αγίας Ελεούσας: Μαγεία χρωμάτων και η ..... πράσινη λίμνη – Εντυπωσιακές εικόνες


Πολλές φορές έχουμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από μια μαγευτική τοποθεσία στην Πολύδροσο.
Από την πηγή της Αγίας Ελεούσας και όλες τις εποχές!
Τα χρώματα όμως όταν το φθινόπωρο φεύγει και έρχεται ο χειμώνας, είναι εντυπωσιακά......

Δίπλα από την πηγή υπάρχει και μια μικρή λίμνη.
Αυτή την εποχή η φύση φρόντισε να την χρωματίσει πράσινη.
Δείτε τις υπέροχες εικόνες!
   

  




  

















Και η λίμνη δίπλα από την πηγή που ντύθηκε πράσινη



















2 σχόλια:

  1. Αφού πρώτα συγχαρώ τον διαχειριστή για την ωραιότατη φωτογραφική απεικόνιση του ειδυλλιακού τοπίου των πηγών του Κηφισού,θα ήθελα να κάνω τις κάτωθι παρατηρήσεις: 1. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κύρια πηγή του ποταμού (Μάνα),είναι απαισιόδοξη και απογοητευτική.Από την επίδραση των ριζών του πλατάνου που είναι δεξιά της (φωτ.7) έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής της,συμπαρασύροντας και τον ακρογωνιαίο ριζιμιό βράχο με το αρχαίο λάξευμα, επί του οποίου τοποθετούνταν αγάλματα και αναθήματα κατά την διεξαγωγή αρχαίων μυστηριακών τελετών.Παρά την παρέλευση πενταετίας από την πτώση του, ο βράχος συνεχίζει να κείτεται εντός του πυθμένα χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό για την ανέλκυση και επανατοποθέτησή του στο αρχικό του σημείο.(φωτ.7 κ.α.)
    2.Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να κινηθούν οι διαδικασίες από τις νέες δημοτικές αρχές του χωριού και του νομού μας ούτως ώστε να δοθεί άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προκειμένου να αποκοπεί ο πλάτανος υπεράνω της πηγής και να πάψουν οι ρίζες του να αποσαθρώνουν την ήδη βεβαρημένη στατικότητα του μνημείου.
    3. Παρόμοια παρέμβαση είχε γίνει προ 25ετίας από τις τότε Αρχαιολογικές Αρχές του Νομού μας στο διπλανό μνημείο του ναού της Παλαιοπαναγιάς. Ειδικό συνεργείο έκοψε την πελώρια πουρνάρα που βρισκόταν δεξιά της κυρίας εισόδου διότι όπως διαπιστώθηκε οι ρίζες της επιδρούσαν αρνητικά στην στατικότητα της δεξιάς παραστάδας της θύρας με κίνδυνο να την γκρεμίσουν.
    4.Στην περίπτωση της πηγής ο κίνδυνος είναι αμεσότερος διότι το δέντρο του πλατάνου αναπτύσσεται ταχύτατα, λόγω της συνεχούς επαφής των ριζών του με το νερό.
    5.Στην ανατολική γωνία του χώρου της πηγής, όπως όλοι οι παλιότεροι θυμόμαστε, υπήρχε σιδερένια κόφτρα που ρύθμιζε τη ροή του νερού προς το Αποδαύλακο.Για άγνωστο λόγο προ ετών η κόφτρα καταστράφηκε και το νερό ανεμπόδιστα διοχετεύετο όλο το χρόνο προς το αρδευτικό κανάλι.Ταυτόχρονα κατά μήκος του Αποδαύλακου που έχει πια απενεργοποιηθεί χτίστηκαν σπίτια και δίκαια οι ιδιοκτήτες τους διαμαρτύρονται για την φθορά που προκαλεί το νερό στις ιδιοκτησίες τους.Πρόσφατα άγνωστος έριξε μπάζα στη θέση της παλιάς κόφτρας προφανώς για να σταματήσει τη ροή του νερού προς το κανάλι, με αποτέλεσμα την αντιαισθητική προσβολή του τοπίου.Η επανατοποθέτηση μιας καλαίσθητης σιδερένιας κόφτρας στο σημείο και οι απομάκρυνση των τσιμεντένιων στηριγμάτων της παλιάς, θα ήταν προτιμότερη.
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
    ΥΠ/ΓΟΣ ΕΛΑΣ ε.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικές φωτογραφίες,μπράβο στον κο.Χρήστο!Σωστές και οι παρατηρήσεις του κου.Κατοίκου.Κατά καιρούς έγιναν ενέργειες και οχλήσεις από τον Συλ.Γυναικών που έχει αξιοποιήσει και συντηρεί με αγάπη τον χώρο, στην προηγούμενη Δημ, αρχή αλλά ..λόγια παχιά,περιμένουμε την νέα αρχή,ίδωμεν!
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή