Την παραίτησή της κατέθεσε η ανακρίτρια του Noor1, Καλλιόπη
Μάντακα, η δεύτερη δικαστική λειτουργός που είχε χρεωθεί την ανάκριση για την
πολύκροτη υπόθεση του Noor1, ....
μετά την μετάθεση από τον Πειραιά, πέρσι τον
Σεπτέμβριο, της Ευαγγελίας Αλεξακίδου.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση μία δικαστική λειτουργό
με καλό όνομα και καριέρα μπροστά της στο δικαστικό σώμα δεν έχουν γίνει
γνωστοί.
Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο σημείο είχε φτάσει η κ.
Μάντακα στις έρευνές της για την υπόθεση του Noor1.
Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία που είχε χρεωθεί ως
ανακρίτρια η κ. Μάντακα κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που
συνδέονται με το ναρκόπλοιο είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και οι τρεις
συνεργάτες του Νίκος Συντιχάκης, Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης και Ηλίας Τσακίρης.
Τις διώξεις είχε ασκήσει εις βάρος τους μετά από πολύμηνη
έρευνα η τότε προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα.
Στην απόφαση που εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης
αναφέρεται:
«Με προεδρικό διάταγμα της 22ας Αυγούστου 2019, που εκδόθηκε
στην Αθήνα μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 58
του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
(κυρωτικός νόμος 1756/1988,Α’35), όπως ισχύει και το π.δ. 83/9-7-2019
«Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και
Υφυπουργών» (Α’ 121), γίνεται δεκτή η από 9-5-2019 αίτηση παραίτησης από την
υπηρεσία της Προέδρου Πρωτοδικών Πειραιά Καλλιόπης-Ιωάννας Μάντακα του
Εμμανουήλ και της Μαρίας.
Ο Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ»
Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη, μετ’εμποδίων συνεχίζεται και το δεύτερο μέρος. Στις 10 Οκτωβρίου λοιπόν ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για τους 2,1 τόνους ηρωίνης που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με το πλοίο «Noor 1». Το πρώτο θέμα που θα εξετάσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, με την έναρξη της δίκης, είναι η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που άσκησε η εισαγγελέας της Έδρας, Μαρία Τρουπή.
ΑπάντησηΔιαγραφήH εισαγγελέας φαίνεται πως είχε πεισθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση είχε ο ιδιοκτήτης εταιρείας αυτοκινήτων, πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης, η εταιρεία του οποίου, Arab Waves, εμπλέκεται στην υπόθεση, ενώ είχε άμεση συνεννόηση με τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη εφοπλιστή Ευθύμιο Γιαννουσάκη, στην αποθήκη του οποίου βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου της ηρωίνης. Στην 52σέλιδη έφεση, η αντεισαγγελέας Εφετών διαφωνεί με το σκεπτικό των δικαστών που έκριναν τον Κοτσώνη ένοχο μόνο για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση.
Το Tvxs.gr με αυτή την αφορμή επιχειρεί να περιγράψει την οδύσσεια της υπόθεσης με αριθμούς...
2.1 τόνοι ηρωίνης αξίας 200 εκ. ευρώ
Το πλοίο «Noor 1», σημαίας Τόνγκο, ταξίδεψε στις αρχές Ιουνίου 2014 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα και η τεράστια ποσότητα ηρωίνης -αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ – κατέληξε σε αποθήκες στο Κορωπί και στη Φιλοθέη όπου εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές και το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).
8 αιφνίδιοι θάνατοι μαρτύρων
Oκτώ άνθρωποι που σχετίζονταν με το «Noor1» πέθαναν αιφνιδίως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους, μάρτυρας που υποτίθεται ότι ήταν υπό κράτηση βρέθηκε πυροβολημένος στην Κωνσταντινούπολη και η γυναίκα που επισκεπτόταν τακτικά δύο μέλη του πληρώματος του «Noor 1» που κρατούνταν σε φυλακές της Τουρκίας.
1 μαφιόζικη ενέργεια και 1 απειλή
Την δίκη σε πρώτο βαθμό είχε σημαδέψει η μαφιόζικη ενέργεια σε βάρος του Εφέτη Παναγιώτη Χουζούρη ο οποίος είχε δεχθεί στο σπίτι του δέμα-βόμβα στις 28 Ιουλίου. Ο εφέτης θα έκρινε μαζί με τους δύο συναδέλφους του δικαστές, τις ποινές, τα ελαφρυντικά και το κατά πόσο θα δινόταν η δυνατότητα αναστολής στην εκτέλεση των ποινών στους κατηγορουμένους για τη μεταφορά των δύο τόνων του «λευκού θανάτου». Η εισαγγελέας της Έδρας, Μαρία Τρουπή, επίσης δέχθηκε απειλές στο σπίτι της.
13 καταδικάστηκαν 3 αφέθηκαν ελεύθεροι
Σε ισόβια κάθειρξη ο ναυλομεσίτης Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο Ευθ. Γιαννουσάκης και τρεις Τούρκοι. Σε κάθειρξη δέκα ετών οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Σταύρος Λάγιος. Σε 18 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης και σε 16 χρόνια ο Ιρανός Μπονιάντ. Οι Βασίλειος Κουρούβανης, Παναγιώτης Φάρος και δύο Τούρκοι καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια. Οι Φάρος, Κουρούβανης, Κοτσώνης και Λάγιος αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο.
Η εισαγγελέας που είχε προτείνει την ενοχή έξι εκ των κατηγορουμένων για «διεύθυνση διεθνούς εμβέλειας εγκληματικής οργάνωσης» φαίνεται και από την έφεσή της πως είχε πειστεί ότι ο πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμ. Κοτσώνης είχε καθοριστικό ρόλο σε άμεση συνεννόηση με τον Ευθ. Γιαννουσάκη, στην αποθήκη του οποίου βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου της ηρωίνης.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ....
ΑπάντησηΔιαγραφή3 διώξεις εναντίον Μαρινάκη
Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από την προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργήσει η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνη Τζίβα για την τυχόν εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση του “Noor 1” και αφορούν τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τριών συνεργατών του.
Έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για:
Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.
3 δικαστές δήλωσαν ότι θέλουν να εξαιρεθούν
Το ‘ 15 η πρόεδρος της έδρας επικαλούμενη μυϊκούς πόνους είχε ζητήσει την εξαίρεσή της. Σήμερα άλλοι δύο ζητούν εξαίρεση. Οι δύο από τους πέντε δικαστές που έχουν κληρωθεί να δικάσουν σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά την υπόθεση της διακίνησης 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, δήλωσαν κώλυμα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της δίκης που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr, οι δύο Εφέτες δήλωσαν κώλυμα ώστε να αντικατασταθούν από αναπληρωτές συναδέλφους τους, καθώς στο παρελθόν είχαν χειριστεί πτυχές της υπόθεσης του ναρκόπλοιου. Επίσης ένας από τους πέντε Εφέτες που έχουν οριστεί με κλήρωση, να δικάσουν την υπόθεση, υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του από την υπόθεση για προσωπικούς λόγους.
Στους αριθμούς προσθέστε τους χιλιάδες χρήστες που θα σκότωνε το περιεχόμενο του φορτίου. Έναν αριθμό απροσδιόριστο.
Φωτεινή Λαμπρίδη tvxs.gr