Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο Μακρυμάλλη - Εκκενώθηκαν τρία χωριά

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα εξελίσσονται ταυτόχρονα και σήμερα στη χώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα δυο μεγαλύτερα είναι σε Εύβοια και Θήβα.....
Στην Εύβοια η πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας. Αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Καίγεται πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιό άγριας ζωής. Πριν από λίγο οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Κοντοδεσπότι, που εκκενώθηκε. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής η φωτιά καίει τις αυλές των σπιτιών. 
Σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκονται οι κάτοικοι ακόμη δυο κοντινών χωριών καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί. Επιπλέον εκκενώθηκε ο οικισμός Μακρυμάλλη. Απομακρύνθηκαν προληπτικά και τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος.
Η φωτιά έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Χαλκίδα, αλλά και στην Αθήνα και συνολικά την Αττική με την μυρωδιά του καμένου να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.

(Φωτό από το egnomi.gr)
 Δύσκολο μέτωπο και στη Θήβα 
Εκτός ελέγχου είναι και η φωτιά στη Θήβα. Η φωτιά ξέσπασε στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία άρχισαν να διευρύνονται ανεξέλεγκτα. Το ένα μεγάλο μέτωπο που έκαιγε δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές κινείτο με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική. 
Πλέον το ένα μέτωπο έχει ελεγχθεί, ωστόσο, το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Θανάση Καρακάντζα «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους, κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή». Πρόσθεσε ότι ήδη άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα στις κοντινές παραλίες: «Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου