Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Γιάννης Παπαϊωάννου - ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΤΡΕΑ ΖΕΠΟ - Στελλάκης Περπινιάδης & Οδυσσέας Μοσχονάς


Ημέρα μνήμης,Γιάννη Παπαϊωάννου (Κίος Μικράς Ασίας, 18 Ιανουαρίου 1914 - Πέραμα, 3 Αυγούστου 1972)
Καπετάν Αντρέας Ζέπος. Ένας θρύλος της θάλασσας που τον ανέδειξε και τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο, ένας μικρός του παραγιός που τον είχε στη δούλεψή του στο ψαροκάικο του.....
Αυτός δεν ήταν άλλος από τον μετέπειτα μαγευτικό δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, το Γιάννη Παπαϊωάννου ή ψηλό.
Ο οποίος στην αυτοβιογραφία του αναφέρει πως στα χρόνια της Κατοχής δούλεψε για ένα διάστημα στο ψαράδικο του καπετάνιου και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ο Παπαϊώαννου ένιωθε ευγνωμοσύνη για τον Ζέπο.
Σε αφηγήσεις του ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει πει για τη μεγάλη εντύπωση που του έκανε το τραγούδι αυτό, όταν το άκουσε εξόριστος στην Ικαρία, ενώ το 1962 και ο Μάνος Χατζιδάκις το συμπεριέλαβε στο δίσκο «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη», με διασκευές γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών.
Οι στίχοι του είναι αυθεντικά λαϊκοί με την έννοια ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στίχοι δημοτικού τραγουδιού αφού διασώζει (και μάλιστα με συνοπτική ακρίβεια) την ιστορία ενός υπαρκτού προσώπου, όπως συνήθως συμβαίνει στα δημοτικά μας τραγούδια.
«Την πρώτη φορά που πήρα το μερτικό μου απ’ το ψάρεμα, λίγες μπαγκανότες στη χούφτα κι ένα διχτάκι ψάρια, σε λίγα λεπτά έκανα τη σχετικά μεγάλη απόσταση από το λιμάνι στο σπίτι μου. Κυριολεκτικά πετούσα… Τόσο μεγάλη ήταν η χαρά μου που πήγαινα για πρώτη φορά στη μάνα λίγα λεφτά και ένα διχτάκι ψάρια. Νόμιζα ότι είχα γίνει άντρας. Εκείνο που πρέπει να σας πω ξεχωριστά… είναι η χαρά που πήρα μόλις τ’ αφεντικό μου [ο καπετάν-Στέλιος] με πλήρωσε. Η χαρά μου όμως δεν ήταν ότι θα ξόδευα αυτά τα χρήματα για τον εαυτό μου… αλλά γιατί θα τα πήγαινα προσφορά στη μάνα μου»
Αντρέας Ζέπος

Στίχοι - Μουσική : Γιάννης Παπαϊωάννου  1946
Ερμηνεία : Στελλάκης Περπινιάδης & Οδυσσέας Μοσχονάς

Μια ψαροπούλα
είναι αραγμένη
μπρος στ’ ακρογιάλι
το Ζέπο περιμένει

Καπετάν Αντρέα Ζέπο
χαίρομαι όταν σε βλέπω
χαίρομαι όταν σε βλέπω
Καπετάν Αντρέα Ζέπο

Όλοι καλάρουνε
μα δε πιάνουν ψάρια
καλάρ’ ο Ζέπος
και πιάνει καλαμάρια

Έγια μόλα έγια λέσα
έχει ο σάκος ψάρια μέσα
έχει ο σάκος ψάρια μέσα
έγια μόλα έγια λέσα

Μέσ’ απ’ το τσούρμο του
βγαίνουν οι ιππότες
έξ’ είν’ απ’ την Κούλουρη
κι έξ’ Αϊβαλιώτες

Έγια μόλα έγια λέσα
έμπα στη βαρκούλα μέσα
έμπα στη βαρκούλα μέσα
έγια μόλα έγια λέσα

«έγια μόλα έγια λέσα»... Προέρχεται από τον ρυθμό που έδιναν οι αρχαίοι ψαράδες - κωπηλάτες και ήταν : άγε μάλλον - άγε έλασσον για να τραβάνε με τον ίδιο τρόπο τα κουπιά ή τα δίχτυα.

Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου