Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΟΥΛΙΠΑ (Tulipa doerfleri)

Γιώργος Βιδάκης
Ψηλά πάνω από τα χωριά Σπήλι και Γερακάρι Ρεθύμνου συναντάμε το οροπέδιο Γιους Κάμπος. Το όνομά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Κάμπος της Ηούς που είναι η θεά της αυγής.....
Αποτελεί ένα σύνολο από εκτεταμένα ορεινά λιβάδια με υψόμετρο που κυμαίνεται από 700-800 μέτρα. Στον Κάμπο της Γιους συναντάμε πληθώρα αγριολούλουδων. Το πιο φημισμένο από αυτά το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης που έρχονται για να το δουν και να το φωτογραφήσουν είναι η τουλίπα Doerfleri. Η στενοενδημική αυτή τουλίπα είναι μία από τις 5 αυτοφυείς που συναντάμε στην Κρήτη και φυτρώνει μονάχα στον Κάμπο της Γιους και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Μοιάζει αρκετά με την τουλίπα Orphanidea αποτελεί όμως ξεχωριστό είδος. Ανθίζει περίπου στα μέσα του Απρίλη και μετατρέπει τα χωράφια στον κάμπο σε ένα κόκκινο χαλί. Την ξεχωρίζουμε από τα πέταλά της που στη βάση τους έχουν ένα μαύρο μπάλωμα με μία κίτρινη λωρίδα. Το παράξενο με την τουλίπα Doerfleri είναι ότι αναπαράγεται με βολβούς και όχι με σπόρους και έτσι την ευνοεί η ανθρώπινη καλλιέργεια σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά έτσι τη συναντάμε μόνο σε καλλιεργημένα χωράφια του κάμπου και όχι αλλού.
Το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 “Όρος Κέδρος” και περιλαμβάνεται στο “Κόκκινο Βιβλίο των Σπανίων και Απειλουμένων ειδών της Ελλάδας” ως τρωτό είδος.
Τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με εξαφάνιση επειδή κάποιοι επιτήδειοι κόβουν μαζικά τα λουλούδια τους με σκοπό να τα πουλήσουν στην πόλη σαν καλλωπιστικά φυτά καταστρέφοντας ότι με κόπο έχει δημιουργήσει η φύση.

Φωτογραφία: Καλούστ Παραγκαμιάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου