Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία & Εκλογές


Του Βασίλη Τσιτσιρίγκου-Οικονομολόγου, Δ/ντή  Αναπτυξιακής  Εταιρείας ΟΑΣΕ*
Υποψήφιος Περ. Σύμβουλος  με την ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ του Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Βοιωτία......

Μέσα στον εκλογικό πυρετό τον βομβαρδισμό φωτογραφιών και μηνυμάτων τα μεγάλα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών περνούν σε δεύτερη μοίρα. Απαρατήρητα περνούν και τα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας και των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων  που ειδικά στον χώρο της Αυτοδιοίκησης θάπρεπε νάναι στην «πρώτη γραμμή».  
Ωστόσο μετά τις εκλογές, τα ζητήματα της Ανεργίας-Απασχόλησης-Παραγωγής Εισοδήματος θάναι  πάλι εδώ !  Και μαζί με αυτά, θα τεθούν ΞΑΝΑ τα ερωτήματα των Φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας :    
  • Πότε επιτέλους θα βγει η Προκήρυξη για ενίσχυση των ΚΟΙΝΣΕΠ από το ΠΕΠ και ΕΣΠΑ 2014-2020 ?
  • Γιατί είναι «παρκαρισμένα» εκατομμύρια Ευρώ του ΠΕΠ Στερεάς - ΕΣΠΑ προοριζόμενα για την Κοινωνική Οικονομία ?
  • Τι έγιναν οι 250 Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί που θα στήριζαν  τις ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελληνική περιφέρεια?  
Τα παραπάνω αφορούν όλες τις Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις και όλους όσους μιλούν για Περιφερειακή Πολιτική, Δημόσια Οικονομία, Κοινωνική Ανάπτυξη.  
Αφορούν  πρωτίστως την Αυτοδιοίκηση!!!
Αλλού σε άλλες χώρες-τέτοιες εκλογικές μέρες -οι Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας διεκδικούν αγωνιστικά  τον διάλογο με τους Υποψηφίους Αυτοδιοικητικούς κάθε βαθμίδας…Τους  θέτουν τα αιτήματά τους !
Κοντολογίς, διεκδικούν από τους Υποψηφίους Δημάρχους-Περιφερειάρχες,  δημόσια δέσμευση  «Τι θα κάνουν στην θητεία τους», «Πως  θα ωφελήσουν την Κοινωνική Οικονομία» !
 Στις 18/12/2018 στους Δελφούς σε μια συγκέντρωση  δεκαέξι (16) ΚΟΙΝΣΕΠ–ΚΟΙΣΠΕ της Περιφέρειας Στερεάς, συμφωνήσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία διαλόγου για δημόσια δέσμευση των Αυτοδιοικητικών, αλλά για ευνόητους λόγους, το αφήσαμε για αργότερα.
Η Κοινωνική Οικονομία στην Στερεά και την Βοιωτία   
Στην Στερεά  λειτουργούν περί τις τριάντα (30) ΚΟΙΝΣΕΠ (5 στην Βοιωτία), γεγονός που δείχνει την  τάση ευάλωτων και ειδικών ομάδων, να διεκδικήσουν κοινωνική-οικονομική ένταξη μέσω της κοινωνικής οικονομίας. Ωστόσο οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν αποτέλεσαν μέρος μιας πολιτικής για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέμειναν στο περιθώριο αυτής της κινητικότητας, ενώ μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό  ανάπτυξης αληθινού ρεύματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας στις πόλεις και την ύπαιθρο.
Στο πρόγραμμα του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστάκη-ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ, η Κοινωνική Οικονομία-Συνεργατισμός, είναι μια από τις έξι (6) προτεραιότητες, διότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, των γυναικών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Επίσης στις  δημόσιες τοποθετήσεις ο Δημ. Αναγνωστάκης  έθεσε  το πρόβλημα των χαμηλών απορροφήσεων του ΠΕΠ Στερεάς -ΕΣΠΑ 2014-2020 στα θέματα αυτά, ζητώντας τις οφειλόμενες από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση-εξηγήσεις…Αυτά για την ιστορία.
Πέντε προτάσεις για την Κοινωνική Οικονομία.  
Στο πρόγραμμά μας τώρα :  Eμείς δεσμευόμαστε  για εκπόνηση Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Οικονομία, ξεκινώντας με πέντε (5) απλές Προτάσεις.  
1.     Αυτοδιοίκηση, Επιχειρήσεις, Διοίκηση, φορείς της κοινωνίας πολιτών (Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας κλπ), θα αποτελέσουν συνοδό των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας.   
2.    Δήμοι, Δημόσια Διοίκηση να ενσωματώσουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ στην Τοπική Οικονομία, μέσω των δημόσιων  προμηθειών, οι δε συμβατικές επιχειρήσεις  να δράσουν υπέρ των ΚΟΙΝΣΕΠ μέσω της οδού των υπεργολαβιών.      
3.   Θα αναπτύξουμε, οριζόντιες δράσεις στήριξης (οργάνωση-λειτουργία, προώθηση προϊόντων, χρηματοδότηση) και κάθετες δράσεις υπέρ των ΚΟΙΝΣΕΠ με παραγωγικές δραστηριότητες  (ανακύκλωση/κυκλική οικονομία, ανάπτυξη βραχέων αλυσίδων διανομής για τυπικά προϊόντα περιοχών,  πράσινος/κοινωνικός τουρισμός).
4.   Θα δημιουργήσουμε Περιφερειακό Μηχανισμό Υποστήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ.  
5.    Θα στηρίξουμε την Δημιουργία Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ, ως Συνομιλητή της Διοίκησης.

Για μας,  καμία ΚΟΙΝΣΕΠ δεν θα είναι μόνη απέναντι στις δυσκολίες και τις προκλήσεις.
Έτσι θα σταθούμε έμπρακτα και χειροπιαστά, στο πλάι των νέων ανέργων της περιφέρειας που αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στα σχήματα της κοινωνικής οικονομίας…
* Ο Βασίλης Τσιτσιρίγκος εργάζεται από το 1995 ως Υπεύθυνος των Προγραμμάτων LEADER και ΟΠΑΑΧ.  Δ/ντής της  Αναπτυξιακής  Εταιρείας  ΕΛΙΚΩΝΑΣ-ΠΑΡΝΑΣΟΣ το 1994-2002 και Δ/ντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΑΣΕ από το 2002 έως σήμερα. Έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις για την Κοινωνική Οικονομία και τον Συνεργατισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου