Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

΄΄ Επιλογή Ευθύνης΄΄ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ


Η εποχή που το ποδόσφαιρο παιζόταν στην αλάνα και το μπάσκετ σε ένα αυτοσχέδιο καλάθι στην πλατεία είναι πια παρελθόν. Όμως η ανάγκη για αθλητισμό παραμένει ίδια, ίσως και μεγαλύτερη, στην εποχή της ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.....

   Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλος αριθμός Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών καθώς και Αθλητικών Ερασιτεχνικών Σωματείων λειτουργεί σε όλη τη χώρα με σκοπό την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης είτε ως προς την παρακολούθηση είτε ως προς την συμμετοχή. 
   Το οργανωμένο κράτος έχει επιτρέψει στο λεγόμενο επαγγελματικό  αθλητισμό να λειτουργεί με όρους Ελεύθερης Αγοράς κατά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά «πρότυπα», ενώ η ερασιτεχνική μορφή του αθλητισμού υποχρηματοδοτείται. Ανεπιφύλακτα μπορούμε να πούμε πως αποθαρρύνεται, οδηγούμενη σε συνεχή συρρίκνωση.
   Έτσι το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού μετασχηματίστηκε από δικαίωμα σε υψηλό καταναλωτικό «προϊόν». Φυσικά εμπορεύσιμο.
   Ο επαγγελματικός αθλητισμός έρχεται να δημιουργήσει συγκεκριμένα αθλητικά πρότυπα υψηλών προδιαγραφών και μετατρέπει τη θέληση για άθληση, σε ακριβοπληρωμένο θέαμα. Και, βέβαια, όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν την πληρώνουν.
   Σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι γονείς, για να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε τέτοιες δραστηριότητες καλούνται να πληρώσουν ακριβά το έλλειμμα που δημιουργεί η κρατική υπό-χρηματοδότηση και εκείνοι που βολεύονται με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.
    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κομβικό ρόλο σε ό,τι αφορά στον ερασιτεχνικό σωματειακό αθλητισμό, είτε στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση όλων των δημοτών της στον αθλητισμό είτε μαζικό είτε σωματειακό( συλλογικό ).
Πώς θα γίνει αυτό;
Η ενδυνάμωση των  Κοινωνικών δομών αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της Πολιτικής μας, στον οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία,  διότι κάθε ανθρώπινο σύστημα είναι ένα σύνολο μερών που αλληλεπιδρούν και συνεξελίσσονται γύρω από ένα κοινό σκοπό :   τον πολίτη, τον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια του!
Η υποστήριξη των Κοινωνικών Δομών σημαίνει την απόδοση εκτίμησης και αναγνώρισης σε ότι έχει αξία για τον πολίτη – συνάνθρωπο ,προάγοντας και ενδυναμώνοντας το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της συνεργασίας!
Ζούμε σε μία εποχή πολλαπλών μεταβολών με συνεχείς μετατοπίσεις των πάλαι ποτέ σταθερών σημείων αναφοράς, όπως είναι : η οικογένεια, η εργασία, οι ανθρώπινες σχέσεις!
Αναδύονται δυσκολίες. Δυσκολίες που εγκλωβίζουν τον άνθρωπο, το παρόν και το μέλλον του με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά των ανθρώπων που βιώνουν ασφυκτικές καταστάσεις μέσα στην καθημερινότητα τους και κυρίως την απώλεια των  προσδοκιών τους και τις ματαιώσεις των ονείρων τους.
Το ζητούμενο είναι , πως μία Δημοτική Αρχή μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο των Κοινωνικών Φορέων ώστε  να κάμψει τον εγκλωβισμό σε επαναλαμβανόμενους βρόγχους δυσλειτουργικής επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών που χρειάζονται άμεση και ουσιαστική βοήθεια .

 Σύμφωνα με την φιλοσοφία των προγραμμάτων  των Κοινωνικών Δομών, μεταξύ άλλων,  οι δράσεις στοχεύουν στην δημιουργία δυνατοτήτων ώστε να αναδυθούν οι συλλογικές και ατομικές ικανότητες για την  ενδυνάμωση  των κοινωνικά δυσκολεμένων-  αποκλεισμένων ατόμων απέναντι  στο δικαίωμα  της υπεύθυνης διεκδίκησης  του  ΕΥ-ΖΗΝ , με γνώμονα την  ισότιμη ένταξη στον κοινωνικό ιστό.
Απώτεροι στόχοι των δράσεων των Κοινωνικών Δομών  αποτελούν: η ανάπτυξη του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, η ισότητα των ευκαιριών πρόσβασης και απολαβής των κοινωνικών αγαθών, η προαγωγή της υγείας και η αύξηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και ο συντονισμός ενός μοντέλου  Πρόληψης, κοινωνικής προστασίας και φροντίδας σε τοπικό επίπεδο,  σύμφωνα με τις στρατηγικές της πολιτικής που  υιοθετούμε στον τομέα αυτόν, στοχεύουν  πρωτίστως στην  διερεύνηση των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κυρίως στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας για μία θετική στάση ζωής .

Σημαντικός μας στόχος ,είναι η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων  Φορέων  και Υπηρεσιών, η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να δράσουν πολλαπλασιαστικά στο έργο των Κοινωνικών Δομών και κυρίως να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στην κοινωνική, την οικονομική και κυρίως την αξιακή κρίση σ την οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
ΣΚΟΠΟΣ
Βασικός μας σκοπός είναι:
Α. Η συνεργασία  με Δημόσιους φορείς όπως το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης , το Υπουργείο Εργασίας, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020), το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ).
Β.  Η  Διεύρυνση του διαύλου επικοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή Φωκίδας και η
  συνεργασία με μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις  ( π.χ. ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, η Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων )
Γ. Ενίσχυση στο έργο του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων « Διαδρομή» νομού Φωκίδας, ( σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών), το οποίο υλοποιεί προγράμματα πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών σε παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε γονείς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικές ομάδες.
Δ. Η συστηματική και αδιάλειπτη επικοινωνία- συνεργασία για την ευαισθητοποίηση- ενημέρωση  των συμπολιτών μας  με Ελληνικά Σωματεία τα οποία συμμετέχουν σε εθελοντικές Δράσεις όπως :. η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η Ελληνική Μαστολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Αυτοάνοσων και άλλα.
Ε.  Η συνεργασία  με Ελληνικές Επιχειρήσεις με Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης  ( π.χ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ , ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙ , κ.α.)
Στον ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του Δήμου θα αναπτυχθεί  προσεχώς  ένας σύνδεσμος , ο οποίος θα αναφέρεται πιο αναλυτικά στις Δομές  Πρόνοιας του Δήμου ( από όλες τις Δημοτικές Ενότητες)  και θα περιλαμβάνει τα  πλήρη στοιχεία και φόρμα επικοινωνίας προς τους πολίτες.
 Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης, θα αποκτήσει   εύκολη και διακριτική  πρόσβαση  στις Δομές που τον ενδιαφέρουν .  Για την  διαχείριση αυτής της  πρακτικής , υπεύθυνο θα είναι  το Κέντρο Κοινότητας.
 ΣΤ. Τα ΚΑΠΗ θα αναβαθμιστούν  και θα ανασχεδιαστεί η λειτουργία τους λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.
Ήδη , έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μας την  στελέχωση  των ΚΑΠΗ με Κοινωνικό λειτουργό σε συνεργασία με τη Δομή Βοήθεια στο Σπίτι.
 Θα διερευνηθεί η δυνατότητα εθελοντικής βοήθειας από τον Ιατρικό σύλλογο και ιδιώτες ιατρούς.  Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι συνέργειες που έχουμε εξασφαλίσει  με την Εταιρεία Μέριμνας, με την Ψυχιατρική Εταιρεία (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι), το καλλιτεχνικό Εργαστήρι, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Ελληνική Μαστολογική Εταιρεία.
 Επιμέρους Στόχοι
 Η δέσμη των ενεργειών εκείνων οι οποίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά  και θα  ενισχύσουν  τους ακρογωνιαίους λίθους  της αλληλεγγύης, της συμμετοχικότητας και της συνεργατικότητας,  της κοινωνίας που ζούμε, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα, τον εαυτό, τον πολίτη και κυρίως το πλαίσιο στο οποίο ζει το παρόν και οραματίζεται το μέλλον του, αποτελεί  για Εμάς   Δέσμευση Ευθύνης!
Η καλύτερη δυνατή δικτύωση των Κοινωνικών Δομών καθώς και η Δικτύωση των Δομών αυτών με τους πολίτες ( φυσικά πρόσωπα, ομάδες, σύλλογοι)  θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας και κυρίως στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των μελών αυτής της κοινωνίας!
Σε αυτήν την κατεύθυνση πορευόμαστε γιατί έχουμε την πίστη ότι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών  θα διαδραματίσει ένα νέο ξεκίνημα για την ανάπτυξη ενός
Εθελοντικού δικτύου υποστήριξης.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς της ανθρωπιάς και του ενδιαφέροντος όλων μας για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας καθώς και της συνεργασίας μας   με Ελληνικές Επιχειρήσεις οι οποίες προωθούν  Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Η. Η δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το σχεδιασμό μας, έχοντας ήδη εξασφαλίσει  την έγκριση του Ιατρικού συλλόγου και σε συνεργασία με ιδιώτες ιατρούς.
Θ. Η Δομή του 'Βοήθεια στο σπίτι' θα εκσυγχρονιστεί.
Θα αναπτύξουμε σύστημα καταγραφής των ωφελουμένων και θα γίνεται ημερήσιος προγραμματισμός. Θα γίνονται μηνιαίες ενημερώσεις με πρωτοβουλία του  υπεύθυνου συντονιστή για ανταλλαγή απόψεων και καταγραφή των αναγκών.
Ι. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. Θα αναβαθμίσουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και θα τις εξοπλίσουμε κατάλληλα.
Κ. Θα διερευνήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου με χρηματοδότηση Ευρωπαϊκή. ( ΕΣΠΑ 2014-2020 ).    
Οι βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης αποτελεσματικών & βιώσιμων μέτρων είναι πρωτίστως η διαφάνεια, η ενίσχυση της αντίληψης της  συλλογικής ιδιοκτησίας και αξιοποίησης τοπικών πόρων και μέσων καθώς και  η υιοθέτηση σαφών κριτηρίων βιωσιμότητας και ωφέλειας.  
Επιλέγουμε την Ευθύνη!                               

            Άμφισσα 14.5.19

Παναγιώτης Α. Ταγκαλής
Υποψήφιος Δήμαρχος Δ.Δελφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου