Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Αγροτικό μνημείο στο Μόδι. Του Παναγιώτη Δημάκη


Το Μόδι, είναι ένα από τα χωριά, στις παρειές του Καλλιδρόμου Όρους, από τα αρχαιότερα της κοιλάδας τού Κηφισού, πού διατηρεί και προβάλλει και εμπράκτως, τήν αγροτική του παράδοση,....
 πού διέσωσε, όπως και το ελληνικό του όνομα, χάρη στήν αφοσίωση και προσήλωση τών κατοίκων του, στήν παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων, οσπρίων και δημητριακών, τής ευλογημένης και ποτισμένης με ιδρώτα και μόχθο, πατρικοδοσμένης γής.
Εξ ιδίων, οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι, με εμπνευστή και οδηγό τον κ. Ι Σακελλαρίου, ίδρυσαν αυτό, το μικρό μνημείο τής Αγροτιάς, στην μικρή νοικοκυρεμένη Πλατεία, τιμώντας τήν μακρά σειρά τών κεκοιμημένων προγόνων, πού αναλώθηκαν στήν πραγματική, αγροτική πρωτογενή παραγωγή. 
Η ευρηματική σύνθεση, από το αλάθητο λαϊκό επιλεκτικό κριτήριο, τού αρότρου, σφηνωμένου σε αρμοσμένους λίθους, αιχμαλωτίζει αμέσως τον θεατή.
Εύγε στο Μόδι, πού παρά τα σημερινά ισχνά πολιτιστικά δεδομένα, διατηρεί ζώντα τα πατρικά του κληροδοτήματα.
Τα αγροτικά μνημεία, είναι εξαιρετικά σπάνια και πρέπει, να τούς αποδίδεται διαρκώς τιμή, αφού αφορούν σκληρούς αγώνες και μάχες, σε ειρηνικά όμως πεδία. Σπανιότατα μάλιστα, οι αγροτικοί πληθυσμοί, σε μία συγκυρία η ευτυχή στιγμή, υπερβαίνουν, όπως εδώ, τήν τρέχουσα σκληρή καθημερινότητα, δημιουργώντας ένα, συλλογικό μνημείο, πού χαρακτηρίζει τον τόπο και τόν χώρο, μίας Μικροκοινωνίας, με δομές ιστό και δημιουργικό πυρήνα. Η επιτυχής επιλογή, ώς προτύπου μάλιστα, τού αρότρου, βασικού εργαλείου, από τα χρόνια τού Ησιόδου, ώς προγονική ενθύμηση είναι ευρηματική, όπως ευρηματική είναι και η σύνδεση με την συμπίεση μέσα σε λίθινα όρια του αόρτου, που υπαινίσσεται τον κάματο και τη βάσανο των αγροτών, αλλά και την αρχαία παράδοση καταστροφής σε ταφικά μνημεία ειδών καθημερινής ανάγκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου