Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Αναγκαία η διόρθωση των λαθών και η αυτοκριτική των υπεύθυνων)


Στέλιος Σχοινάς

Επειδή, όπως λέγεται, το ποσοστό της 13ης εφαρμόζεται επί του μικτού ποσού, είναι αναμενόμενο ο συνταξιούχος, που το καθαρό ποσό της σύνταξής του βρίσκεται κοντά στα όρια αλλαγών του ποσοστού της 13ης,....
να μη γνωρίζει, ακριβώς, το ακαθάριστο ποσό της σύνταξής του και να έχει υπολογίσει διαφορετικό από εκείνο που του ανήκει.
Στο λόγο αυτό, μάλλον, οφείλεται το μπέρδεμα όσων είδαν πολύ μεγάλες διαφορές.
Όμως κάποιος που παίρνει σύνταξη μακριά από τα όρια και κυρίως όσοι παίρνουν καθαρή σύνταξη μεγαλύτερη των 1.000,00 €, γνωρίζουν με βεβαιότητα, το ποσοστό της 13ης σύνταξής, που υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού όλων των συντάξεων, σύμφωνα με τις επίσημες αναγγελίες των υπεύθυνων.
Όσοι δεν έκαναν λάθος το ποσοστό της 13ης που δικαιούνται, διεπίστωσαν και αυτοί μειωμένη 13η σύνταξη. Αυτό σημαίνει ή ότι η 13η σύνταξη δεν υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού όλων των συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος, αλλά μόνο επί της μιας, γεγονός που αποδεικνύει ανακολουθία με τις εξαγγελίες που έγιναν, ή ότι οι κρατήσεις της 13ης είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της κανονικής.
Εάν οι κρατήσεις ήταν ίδιες, είτε το ποσοστό εφαρμοσθεί στο ακαθάριστο ποσό της σύνταξης είτε στο καθαρό το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, για προφανείς λόγους.
Αυτές τις απαντήσεις πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι για να καταλάβουν τι ακριβώς έχει γίνει.
Σκέτη η απάντηση ότι επιβάλλονται κάποια ποσοστά κρατήσεων επί του μικτού ποσού, είμαι της γνώμης ότι είναι ανεπαρκής, χωρίς να διευκρινίζεται ποια ποσοστά εφαρμόζονται στην κανονική σύνταξη και ποια στην 13η, ώστε να προκύπτουν οι διαφορές.
ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ:
Τα συνολικά μικτά ποσά όλων των συνταξιούχων είναι γνωστά.
Επίσης είναι γνωστό και το συνολικό καθαρό ποσό που οι συνταξιούχοι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γιατί δεν όρισαν την 13η σύνταξη ως ποσοστό των καθαρών χρημάτων που μπαίνουν στη τράπεζα, που γνωρίζει ακόμη και ο αγράμματος συνταξιούχος, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό απλοποιείται πολύ το πρόβλημα, διατηρώντας την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού στα ίδια ακριβώς επίπεδα;
Κατά την ταπεινή μου άποψη το πρόβλημα μπερδεύτηκε και μπέρδεψε και τους έρημους τους συνταξιούχους. χωρίς κανένα λόγο και επιτρέψτε μου να επιμείνω χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, αφού η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού μπορούσε να μείνει ακριβώς στα προκαθορισμένα όρια.
Κατά την άποψή μου η 13η σύνταξη αποτέλεσε μια μικρή ετήσια ανακούφιση μεγάλου αριθμού πολιτών που τα φέρνουν δύσκολα πέρα.
Η χωρίς λόγο ταλαιπωρία και εκνευρισμοί, απλών και ανυποψίαστων πολιτών, πρέπει να εξεταστεί αρμοδίως και να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου