Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ


Δελτίο Τύπου του Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, Βουλευτή Φωκίδας
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ:
ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙ, 1-3 MAΡTIOY 2019
Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου....
και προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία υψηλού επιπέδου Πρωτοβάθμιων Φροντίδων Υγείας, στους πολίτες της Δωρίδας όλων των ηλικιών, από την Παρασκευή 01 έως και την Κυριακή 03 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Το πρόγραμμα επεκτείνεται τώρα πέρα από τα νησιά της άγονης γραμμής και σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, συμπεριλήφθηκε και το Λιδορίκι με τα γειτονικά χωριά της Δωρίδας.


Έτσι, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Λιδορίκι των 2 υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων του ΙΣΝ, με πολλές σύγχρονες διαγνωστικές δυνατότητες και στελεχωμένες με 12 ιατρικές ειδικότητες και συνολικά 36 άτομα (2 γενικοί χειρουργοί, 1 ορθοπαιδικός, 1 ωτορινολαρυγγολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 γυναικολόγος, 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ουρολόγος, 1 ακτινολόγος, 1 καρδιολόγος-εντατικολόγος, 1 αναισθησιολόγος-εντατικολόγος, 1 παιδο-οδοντίατρος, 1 ψυχολόγος, 1 διαιτολόγος, 4 νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, 2 ειδικοί πληροφορικής, 3 τεχνικοί). Τηρήθηκε ηλεκτρονικό αρχείο με το ιστορικό και όλες τις εξετάσεις των ατόμων που εξετάσθηκαν, με σκοπό να έχουν πληροφορία όταν τη χρειάζονται για να επισκεφθούν άλλους γιατρούς, αλλά και να διατίθενται για σύγκριση κατά την επόμενη επίσκεψη των ΚΙΜ στο Λιδορίκι όπως προβλέπεται  σε περίπου 2 χρόνια.


Οι δραστηριότητες για τους πολίτες είχαν ξεκινήσει από την Πέμπτη 28/2/2019. Από την Παρασκευή 1 Μαρτίου έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου, εξετάσθηκαν ΔΩΡΕΑΝ κάτοικοι όλων των ηλικιών από όλη τη Δωρίδα. Πραγματοποιήθηκαν 862 ιατρικές επισκέψεις σε διάφορες ειδικότητες και πραγματοποιήθηκαν 695 εργαστηριακές εξετάσεις. Αναλυτικά, οι απεικονιστικές εξετάσεις περιελάμβαναν 52 ψηφιακές μαστογραφίες, 61 μετρήσεις οστικής πυκνότητας, 140 ακτινογραφίες, 224 υπερηχογραφήματα (29 θυρεοειδούς, 36 μαστών, 23 ήπατος, 22 παγκρέατος, 22 νεφρών, 23 χοληδόχου κύστεως, 22 σπληνός, 25 προστάτη, 4 κάτω άκρων, 8 καρωτίδων, 7 έσω γεννητικών οργάνων και 3 μαλακών μορίων). Οι υπόλοιπες παρακλινικές εξετάσεις περιελάμβαναν 72 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 72 Triplex καρδιάς, 39 ενδοκολπικά υπερηχογραφήματα, 43 Τεστ Παπανικολάου, 5 έλεγχοι γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα και 5 σπιρομετρήσεις για έλεγχο αναπνευστικού.


Εκτός από το ιατρικό πρόγραμμα, έλαβαν χώρα ομιλίες και δράσεις για τους πολίτες, ως εξής:
Πέμπτη 28/2/2019, στο Δημαρχείο Λιδορικίου: ομιλίες από ορθοπαιδικό: «Η άσκηση είναι φάρμακο», όπου συμμετείχαν άτομα 3ης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες και «Πρώτες Βοήθειες» για ενήλικες και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.
Παρασκευή 1/3/2019, στο Δημοτικό Σχολείο Λιδορικίου. Πρωί: οφθαλμολογικός έλεγχος για μαθητές Δημοτικού. Απόγευμα: Ομιλίες από ψυχολόγο: «Γονείς και παιδί» και «Μαθησιακές δυσκολίες», με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Επίσης, το απόγευμα, ομιλία από γενικό χειρουργό για «Πρώτες Βοήθειες» σε ενήλικες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Σάββατο, 2/3/2019, απόγευμα, στο Δημαρχείο Λιδορικίου, ομιλία από Διαιτολόγο «Γνωρίζοντας τη μεσογειακή δίαιτα» σε ενήλικες και γονείς και ομιλία από γενικό χειρουργό για την «Ορθολογική διαχείριση ιατρικών εξετάσεων με σκοπό την πρόληψη και γνώση» για ενήλικες.

Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου διεξήχθησαν αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά του Δημοτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διασκέδασε, Γυμνάσου και Αποφάσισε τι σου Αρέσει» από το τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α΄ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα έγινε πλήρης εξατομικευμένη διατροφική αξιολόγηση - σύσταση σώματος - έλεγχος ενυδάτωσης σε κάθε παιδί.
Είναι γνωστό ότι, η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι στήριξε ουσιαστικά το ΕΣΥ που ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την κατασκευή νοσοκομείων και μονάδων Υγείας, την αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, την αγορά υπερσύγχρονων μηχανημάτων για τη θεραπεία του καρκίνου, και πολλές άλλες δραστηριότητες σε νοσοκομεία, αλλά και παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας σε άγονες και ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας.
Η Δωρίδα συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω Πρόγραμμα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ευχαριστούμε ολόθερμα γι’ αυτό όλο το προσωπικό που εθελοντικά, με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο ζήλο παρείχαν φροντίδα στους κατοίκους της Δωρίδας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις με το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο, αλλά και την ευγένειά τους.
Ευχαριστίες εκφράζουμε και στις τοπικές αρχές της Δωρίδας και του Λιδορικίου, στη Διοίκηση του ΓΝ Άμφισσας και του ΚΥ Λιδορικίου, αλλά και σε όλους τους φίλους και φίλες από το Λιδορίκι και τη Δωρίδα, που έδειξαν τα φιλόξενα αισθήματά τους.
Ευχόμαστε στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των ΚΙΜ να ξαναεπισκεφθούν τη Δωρίδα όχι μόνο για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και για να απολαύσουν την απαράμιλλου κάλους ορεινή φύση και τη φιλοξενία της όμορφης πατρίδας μας.
Ηλίας Κ. Κωστοπαναγιώτου
Ιατρός - Γενικός Χειρουργός
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νομού Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου